Niedziela Wydanie nr 36

Sygnatura akt
I C 49/21
Sąd
Sąd Okręgowy w Słupsku
Wydział
I Wydział Cywilny
Rodzaj
Wyrok
Data orzeczenia
22 grudnia 2025 r.
Rozstrzygnięcie
Zasądzono
Żądanie pozwu
87 400 zł
Opublikowano w portalu
6 listopada 2026 r.
W serwisie od

Zestawienie z tego dnia
Sąd Okręgowy w Słupsku
© autorzy OpenStreetMap

Sprawa

Auto ubezpieczone za 110 700 zł, warte 82 800 zł. Sąd zasądził 68 500 zł

Przejdź do orzeczenia, 7 min czytania

Spór

Kierowca S. H. domagał się od towarzystwa ubezpieczeniowego 87 400 zł z odsetkami za uszkodzenie ubezpieczonego w ramach AC pojazdu. Pozwany kwestionował zdarzenie i wysokość roszczenia, a w toku likwidacji szkody obniżył wartość pojazdu.

Ustalenia sądu

Według opinii biegłego wartość rynkowa pojazdu w dniu zawarcia umowy wynosiła 82 800 zł, a wartość wraku 13 600 zł. Umowa przewidywała klauzulę stałej wartości rynkowej 110 700 zł i udział własny 500 zł. Uszkodzenia mogły powstać w okolicznościach podanych w zgłoszeniu szkody.

Rozstrzygnięcie

Sąd zasądził od pozwanego na rzecz powoda 68 500 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od 26.12.2019 r. do dnia zapłaty, a w pozostałym zakresie oddalił powództwo.

Dlaczego

Sąd uznał, że doszło do nadubezpieczenia, bo różnica między wartością zadeklarowaną a rzeczywistą była zbyt duża, by mieścić się w zwykłych rozbieżnościach cen rynkowych. Klauzula stałej wartości nie chroni przed skutkami niewiedzy o stanie pojazdu w chwili ubezpieczenia.

Dla firm

Klauzula stałej wartości rynkowej nie obejmuje sytuacji, w której suma ubezpieczenia znacznie przewyższała wartość pojazdu znaną w chwili zawarcia umowy. W takim przypadku sąd stosuje analogicznie art. 824 § 2 i 3 kc.

Więcej o sprawie

Ubezpieczyciel po szkodzie całkowitej obniżył wartość pojazdu do 82 900 zł i zwrócił powodowi 626 zł składki. Biegły ustalił, że wrak wart był 13 600 zł.

Stąd niezasadne byłoby, by powód był beneficjentem tego, że ubezpieczył samochód, nie wiedząc, że jego wartość jest znaczenie niższa wobec jego stanu, o którym strony nie miały wiedzy w chwili ubezpieczenia.

Z uzasadnienia, Sąd Okręgowy w Słupsku
Rozstrzygnięcie
Zasądzono
Żądanie pozwu
87 400 zł
Sąd
Sąd Okręgowy w Słupsku, I Wydział Cywilny
Sygnatura
I C 49/21

Treść orzeczenia około 7 minut czytania

Sygn. I C 49/21

WYROK

KOŃCOWY

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Dnia 22 grudnia 2025 r.

Sąd Okręgowy w Słupsku I Wydział Cywilny

w składzie następującym:

Przewodniczący:

sędzia Hanna Kaflak-Januszko

Protokolant:

st. sekretarz sądowy Karina Hofman

po rozpoznaniu w dniu 24 listopada 2025 r. w Słupsku na rozprawie

sprawy z powództwa S. H.

przeciwko Towarzystwu (...) Spółce Akcyjnej w W.

o zapłatę

I. zasądza od pozwanego Towarzystwa (...) Spółki Akcyjnej w W. na rzecz powoda S. H. 68 500,00 zł (sześćdziesiąt osiem tysięcy pięćset i 00/100 zł) z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od 26.12.2019 r. do dnia zapłaty;

II. oddala powództwo w pozostałym zakresie;

III. zasądza od pozwanego na rzecz powoda 14 583,73 zł (czternaście tysięcy pięćset osiemdziesiąt trzy i 73/100 zł) z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się niniejszego wyroku do dnia zapłaty.

I C 49/21

Uzasadnienie

Powód S. H. 13.01.2021 r. pozwał (...) (...) Spółkę Akcyjną w W. o 87 400 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od 26.12.2019 r. /do dnia zapłaty/ za uszkodzenie jego pojazdu, ubezpieczonego w ramach AC u pozwanego.

Kwestionował skuteczność urealnienia wartości pojazdu, której pozwany dokonał w toku likwidacji szkody.

Pozwany wniósł o oddalenie powództwa, stwierdzając, że podane w zgłoszeniu szkody okoliczności budzą wątpliwości co do jej zaistnienia w opisanym przez powoda zdarzeniu, zwłaszcza przy uwzględnieniu dotychczasowej ilości i częstotliwości szkód z udziałem samochodu, którego dotyczył pozew.

Kwestionował także wysokość roszczenia, a uprzednio dokonał korekty sumy ubezpieczenia (i zwrócił powodowi część składki), wskazując, że powód nie poinformował go przy zawieraniu umowy o wcześniejszych szkodach (powołał się na art. 815 § 3 kc, orzecznictwo, że tego typu sytuacja świadczy o wystąpieniu błędu oświadczenia woli, od którego można się uchylić oraz art. 824

1 § 1 kc). Dodał również, że wobec sporności roszczenia nie pozostaje w opóźnieniu w zapłacie.

Sąd – wydając wyrok co do zasady - ustalił, że:

W czasie umowy stron - ubezpieczenia AC /polisa k. 11-15/, zgłoszono pozwanemu uszkodzenie

24.11.2019 r. – objętego nią pojazdu A. (...) nr rej. (...).

Umowę uzupełniały ogólne warunki z 13.12.2016 r. (dalej : owu), w których w § 4 przewidziano brak odpowiedzialności pozwanego w przypadku, gdy szkoda wyrządzona jest z winy umyślnej czy rażącego niedbalstwa.

Pozwany wypłacił w ramach ugody sądowej odszkodowanie z OC uczestnikowi kolizji, w której powód wskazał, że doszło do szkody.

W zgłoszeniu szkody powód podał, że gdy wjeżdżał do S. dwupasmową z R. i samochód (...) przed nim zahamował, powód odbił lekko na lewy pas, ale tam jechał na inny samochód, więc skręcił z powrotem i bez hamowania uderzył w (...)a, co doprowadziło do uszkodzeń.

Kierowca (...)a wezwał policję, która na powoda nałożyła mandat za niezachowanie bezpiecznej odległości między pojazdami.

bezsporne

Pojazd przed nabyciem przez powoda brał udział w kilku kolizjach.

fakt przyznany /wydruk k. 84-91/

Uszkodzenia w pojazdach uczestniczących w kolizji mogły powstać w okolicznościach podanych w zgłoszeniu szkody.

dowód: opinia biegłego - k. 115-331, 355-363, 390-396

Nadto sąd kontynuując postępowanie co do wysokości powództwa – ustalił, że:

Umowa ubezpieczenia zawarta była z opcją klauzuli stałej wartości rynkowej 110 700 zł. Nadto przewidywała udział własny w wysokości 500 zł.

bezsporne

Pozwany w toku likwidacji szkody wstępnie ustalił wartość pojazdu w stanie uszkodzonym (tzw. pozostałości) na 22 800 zł (przy ww. wartości) i stąd powód dochodził 87 400 zł (110 700 zł – 22 800 zł – 500 zł).

Pozwany wobec weryfikacji wartości pojazdu w związku z czynnościami likwidacji szkody (urealnieniem wartości pojazdu), zwrócił przelewem

z 17.12.2019 r. 626 zł składki, przyjmując wartość pojazdu jako 82 900 zł. Przedstawił to powodowi w piśmie z 24.12.2019 r.

fakt przyznany, a nadto dowód: przelew k. 103

Wskutek zdarzenia doszło do tzw. szkody całkowitej (przewidywany koszt naprawy przekraczał wartość pojazdu).

fakt przyznany

Wartość rynkowa pojazdu na dzień zawarcia umowy wynosiła 82 800 zł.

Według aukcji internetowej wartość wraku wyniosła 13 600 zł.

dowód: opinia biegłego - k. 471-477

Sąd uwzględnił powództwo co do wysokości częściowo – mając na uwadze, że –

doszło do prawomocnego potwierdzenia zasady powództwa. Przy tym nie budziła wątpliwości podstawa roszczenia – umowa, uszczegółowiona ogólnymi warunkami umowy, regulowana art. 805 § 1 w zw. z 384 § 1 kc. Rozstrzygnięcie w tym zakresie także było oparte na opinii biegłego w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, gdyż do jego oceny niezbędne były wiadomości specjalne w zakresu szeroko rozumianej motoryzacji.

Sąd oparł się na opinii biegłego, który został dodatkowo powołany, gdyż biegły odniósł się do wszystkich kwestii istotnych w sposób logiczny, nie budzący wątpliwości, w tym strony do tej opinii nie wniosły zarzutów, a co do wcześniejszej opinii powód kwestionował przyjętą przez biegłego metodologię wyceny (w tym nieuwzględnienie wszystkich cech pojazdu). Drugi biegły oparł się w swych wnioskach końcowych na wartościach rynkowych z uwzględnieniem informacji o pojeździe z akt sprawy, co odpowiadało treści umowy łączącej strony (abstrahując od oceny prawnej tzw. urealnienia wartości).

Jednocześnie druga opinia potwierdziła także zasadność ustalenia istotnej różnicy wartości rynkowej pojazdu według jego stanu na dzień zawierania umowy i wartości zadeklarowanej w umowie. Skala różnicy wartości była zdaniem sądu na tylu duża, że nie można jej kwalifikować w zakresie możliwych rozbieżności cen rynkowych. Stąd niezasadne byłoby, by powód był beneficjentem tego, że ubezpieczył samochód, nie wiedząc, że jego wartość jest znaczenie niższa wobec jego stanu, o którym strony nie miały wiedzy w chwili ubezpieczenia. Stąd należy podzielić stanowisko pozwanego, że doszło do tzw. nadubezpieczenia, a klauzula stałej wartości rynkowej gwarancji jest poza zakresem takiego przypadku. Wystąpiła to bowiem sytuacja, którą poprzez analogię można ocenić na podstawie art. 824 § 2 i 3 kc, przewidzianego dla sytuacji, gdy następuje faktyczne zmniejszenie wartości, a nie wskutek weryfikacji według stanu wiedzy o przedmiocie ubezpieczenia, w chwili jego dokonywania. Inna ocena analizowanego przypadku stanowiłaby naruszenie istoty umowy ubezpieczenia, prowadząc do art. 5 kc (jako przepis szczegółowy nawiązuje do tego także art. 824

1 kc, przy tym jednocześnie należy zauważyć, czemu służy klauzula stałej wartości, a więc uniknięciu sporów co do wartości rynkowej ze względu na rozbieżność cen na rynku, a nie jak w niniejszej sprawie, gdy rozbieżność wyniknęła z istotnej niewiedzy o stanie pojazdu, czyli jego faktycznej wartości). Sąd nie neguje także konstrukcji prawnej wskazanej przez pozwanego w oparciu o orzecznictwo o wystąpieniu błędu (art. 84 kc), ale mając na uwadze spór teoretycznoprawny, jaki wywołała w sprawie ta koncepcja (w tym na kanwie art. 88 kc, gdzie należy uwzględnić art. 60 kc w razie wątpliwości), przede wszystkim oparł się na przedstawionej przez siebie ocenie prawnej.

Wobec powyższego należało orzec jak w sentencji (wynik obliczeń drugiego biegłego – 500 zł udział własny).

Sąd uznał także, że decyzja o przyjęciu odpowiedzialności za zdarzenie mogła być podjęta w ciągu 30 dni od zgłoszenia szkody, skoro biegły był w stanie zbadać materiał, którym dysponował pozwany, by potwierdzić możność rozliczenia w nawiązaniu do stanu pojazdu założonego przy zawieraniu umowy poprzez określenie jego wartości (art. 817 § 1, a nie 2 kc) i zasądził odsetki na podstawie art. 481 ust. 1 i 2 kc.

O kosztach postępowania sąd orzekł na podstawie art. 100 kpc (z opcją w zw. z art. 102 kpc jeżeli przyjmować wąskie rozumienie art. 100 kpc, że dotyczy tylko proporcjonalnego rozliczenia kosztów, a nie rozłożenia ich według uznania sądu adekwatnie do rozstrzygnięcia) w zw. z § 2 pkt. 6 rozporządzenia z 22.10.2015 r. w sprawie opłat za czynności radców … . Dlatego zasądzono na rzecz powoda zwrot kosztów z pominięciem tylko 5 % opłaty od nieuwzględnionego roszczenia i nie obciążając kosztami pozwanego, gdyż rozstrzygnięcie uzależnione było od oceny opinii biegłego przez sąd oraz częściowo wynikało z dokonanych nowych ustaleń o samochodzie.

Koszty poniesione przez powoda to : 3 425 zł opłaty od pozwu, 5 400 zł kosztów zastępstwa prawnego, 17 zł opłaty od pełnomocnictwa i zaliczka na wydatki (łącznie koszt opinii wyniósł 7 241,73 zł i wydatkowana na ten cel została zaliczka 1500 zł uiszczona przez pozwanego, więc z zaliczek powoda pobrano 5 741,73 zł i po rozliczeniu z etapu wyroku wstępnego, do zwrotu pozostaje 520 zł).

Hasła tematyczne: Ubezpieczenia społeczne, Odszkodowanie

319 dni od wyroku do publikacji

  1. Wyrok 22 grudnia 2025 r.
  2. Portal: 6 listopada 2026 r.

Pełny tekst i metryka orzeczenia: Portal Orzeczeń Sądów Powszechnych. Tytuł i streszczenie przygotował model językowy na podstawie treści orzeczenia. Orzeczenie może być nieprawomocne.