- Sygnatura akt
- I USK 408/26
- Sąd
- Sąd Najwyższy
- Wydział
- Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Wydział I
- Rodzaj
- Postanowienie
- Data orzeczenia
- 12 sierpnia 2026 r.
- W serwisie od
Zestawienie z tego dnia- Kategorie
- Sąd Najwyższy
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi ZUS w sporze o zwrot zasiłków od ubezpieczonej
Przejdź do orzeczenia, 6 min czytania
Spór
Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Łodzi domagał się od ubezpieczonej M.P. zwrotu zasiłku chorobowego i macierzyńskiego oraz odsetek w kwocie 120.315,62 zł.
Ustalenia sądu
Sąd Rejonowy w Warszawie wyrokiem z 31 stycznia 2024 r. uznał, że ubezpieczona nie jest zobowiązana do zwrotu tej kwoty. Organ twierdził, że aneks do umowy o pracę zawyżał wynagrodzenie i wpłynął na wysokość świadczeń.
Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie z 15 listopada 2024 r., sygn. XIII Ua 17/24.
Dlaczego
Skarżący nie wykazał, że skarga jest oczywiście uzasadniona, a jednocześnie przedstawił szereg pytań prawnych, co wyklucza tę przesłankę. Sformułowane zagadnienia nie spełniały wymogów istotnego zagadnienia prawnego.
Dla firm
Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej musi wskazać konkretną przesłankę z art. 398^9 k.p.c. i ją uzasadnić. Ogólne pytania o skutki aneksu do umowy o pracę nie zastąpią precyzyjnego zagadnienia prawnego.
Więcej o sprawie
Zakład chciał odzyskać od ubezpieczonej M.P. ponad 120 tys. zł zasiłków chorobowego i macierzyńskiego z odsetkami. Sąd Rejonowy zwolnił ją z obowiązku zwrotu, a sąd okręgowy oddalił apelację organu.
Skarżący w uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie tylko nie wskazuje w jaki sposób Sąd drugiej instancji naruszył wskazany przez niego przepis w sposób kwalifikowany, ale też podnosi szereg zagadnień
- Sąd
- Sąd Najwyższy, Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Wydział I
- Sygnatura
- I USK 408/26
Treść orzeczenia około 6 minut czytania
I USK 408/26
POSTANOWIENIE
Dnia 12 sierpnia 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Renata Żywicka
w sprawie z odwołania M.P.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Łodzi
o zasiłek chorobowy i zasiłek macierzyński,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 12 sierpnia 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego
w Warszawie z dnia 15 listopada 2024 r., sygn. akt XIII Ua 17/24,
odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
[it]
Uzasadnienie
Sąd Rejonowy w Warszawie wyrokiem z dnia 31 stycznia 2024 r., VII U 26/22,
zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w Łodzi z dnia 23
listopada 2021 r. w ten sposób, iż stwierdził, że ubezpieczona M.P. nie jest
zobowiązana do zwrotu kwoty zasiłku chorobowego i macierzyńskiego oraz odsetek
od nich w kwocie 120.315,62 zł (pkt 1.); w pozostałym zakresie oddalił odwołanie (pkt
2.); zasądził od organu rentowego na rzecz ubezpieczonej kwotę 100 zł tytułem
zwrotu kosztów zastępstwa procesowego (pkt 3.).
Wyrokiem z dnia 15 listopada 2024 r. XIII Ua 17/24 Sąd Okręgowy w
Warszawie oddalił apelację organu rentowego (pkt I.) oraz zasądził od Zakładu
Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w Łodzi na rzecz ubezpieczonej kwotę 120 zł
tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym wraz
I USK 408/26
2
z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do
dnia zapłaty (pkt II.).
W skardze kasacyjnej od powyższego wyroku organ rentowy zarzucił
naruszenie: 1. art. 84 ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych; 2.
art. 4779 § 1 k.p.c. i art. 47714 § 2 k.p.c.
Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący uzasadnił jej
oczywistą zasadnością.
W uzasadnieniu powyższego wniosku skarżący wskazał, że istotne jest
rozstrzygnięcie przez Sąd Najwyższy w jakich przypadkach uzyskania przez osobę
ubezpieczoną świadczenia z tytułu ubezpieczenia chorobowego w związku z
podpisanym aneksem do umowy o pracę, nieważnym ze względu na jego
sprzeczność z zasadami współżycia społecznego, można mówić o nienależnie
pobranym świadczeniu w rozumieniu art. 84 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej.
Czy takie elementy jak: - ustalenie wynagrodzenia wielokrotnie wyższego niż
uzyskiwane przez inne zatrudnione osoby, - zadłużenie pracodawcy z tytułu składek,
- brak dowodów na wypłatę wynagrodzenia w zawyżonej wysokości, - wpływ aneksu
na wysokość uzyskanych świadczeń zasiłkowych, może przemawiać za uznaniem,
że spełniona została przesłanka innych przypadków świadomego wprowadzania w
błąd organu wypłacającego świadczenia przez osobę pobierającą świadczenia ?
Dodatkowo skarżący podniósł, że wskazane jest udzielenie przez Sąd
Najwyższy wskazówek, które wyznaczą ramy działań ubezpieczonych zawierających
aneks do umowy o pracy wykazujący znacznie wyższe wynagrodzenie niż ustalone
przez organ rentowy, które pozwolą na przyjęcie, że doszło do współdziałania
ubezpieczonego z innymi podmiotami we wprowadzeniu w błąd organu rentowego.
Mając na uwadze powyższe organ rentowy wniósł o uchylenie zaskarżonego
wyroku i oddalenie odwołania, ewentualnie uchylenie zaskarżonego wyroku i
przekazanie Sądowi Okręgowemu w Warszawie sprawy do ponownego
rozpatrzenia.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
I USK 408/26
3
Skarga kasacyjna nie kwalifikuje się do przyjęcia jej celem merytorycznego
rozpoznania.
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do
rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje
potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub
wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność
postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. W związku z tym
wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania powinien wskazywać, że
zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności wymienionych w powołanym przepisie, a
jego uzasadnienie zawierać argumenty świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc
pod uwagę sformułowane w ustawie kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi
przez Sąd Najwyższy. Dopuszczenie i rozpoznanie skargi kasacyjnej ustrojowo i
procesowo jest uzasadnione jedynie w tych sprawach, w których mogą być
zrealizowane jej funkcje publicznoprawne. Nie w każdej zatem sprawie, nawet w
takiej, w której rozstrzygnięcie oparte jest na błędnej subsumpcji czy wadliwej
wykładni prawa, skarga kasacyjna może być przyjęta do rozpoznania. Sąd
Najwyższy nie jest trzecią instancją sądową i nie jest jego rolą korygowanie
ewentualnych błędów w zakresie stosowania czy wykładni prawa w każdej
indywidualnej sprawie (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 21 czerwca
2022 r., II USK 549/21, LEX nr 3453130; z dnia 14 września 2016 r., V CSK 143/16,
LEX nr 2135552; z dnia 21 czerwca 2016 r., V CSK 21/16, LEX nr 2069457; z dnia 1
grudnia 2015 r., I PK 71/15, LEX nr 2021944).
W rozpoznawanej sprawie wniosek o przyjęcie do rozpoznania skargi
kasacyjnej został oparty na przesłance oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art.
3989 § 1 pkt 4 k.p.c.), ale skarżący nie zdołał wykazać jej występowania.
Sąd Najwyższy jednolicie przyjmuje, że jeżeli strona skarżąca powołuje się na
oczywistą zasadność skargi, to powinna zawrzeć w niej wywód prawny, z którego ta
oczywista zasadność będzie wynikała. Ma to być przy tym zasadność łatwo
dostrzegalna już nawet przy pobieżnej lekturze skargi (zob. postanowienie Sądu
Najwyższego z dnia 3 grudnia 2009 r., V CSK 263/09, LEX nr 1431073 czy z dnia 3
lipca 2008 r., IV CZ 43/08, LEX nr 794013). Wobec tego odwołanie się do przesłanki
z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wymaga nie tylko powołania się na okoliczność, że skarga
I USK 408/26
4
kasacyjna jest oczywiście uzasadniona, ale również wykazania, iż przesłanka ta
rzeczywiście zachodzi, czego w przedmiotowym wniosku zdecydowanie zabrakło.
Skarżący musi też wskazać, w czym - w jego ocenie - wyraża się
"oczywistość" zasadności skargi oraz podać argumenty wykazujące, że rzeczywiście
skarga jest uzasadniona w sposób oczywisty. Sam zarzut naruszenia (nawet
oczywistego) określonego przepisu (przepisów) nie prowadzi bowiem wprost do
oceny, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Skarżący powinien więc w
wywodzie prawnym wykazać kwalifikowaną postać naruszenia przepisów prawa
materialnego lub procesowego polegającą na jego oczywistości, widocznej prima
facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej (por. postanowienia Sądu
Najwyższego: z dnia 14 lipca 2005 r., III CZ 61/05, OSNC 2006 Nr 4, poz. 75; z dnia
26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06, LEX nr 198531; z dnia 9 marca 2012 r., I UK 370/11,
LEX nr 1215126; z dnia 10 stycznia 2012 r., I PK 104/11, LEX nr 1215774).
Przesłanką przyjęcia skargi kasacyjnej, w trybie z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., nie jest
oczywiste naruszenie konkretnego przepisu prawa materialnego lub procesowego,
lecz sytuacja, w której naruszenie to spowodowało wydanie oczywiście
nieprawidłowego orzeczenia (zob. postanowienie SN z 8 października 2015 r., IV
CSK 189/15 i przywołane tam orzecznictwo).
Skarżący w uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do
rozpoznania nie tylko nie wskazuje w jaki sposób Sąd drugiej instancji naruszył
wskazany przez niego przepis w sposób kwalifikowany, ale też podnosi szereg
zagadnień, które powinny podlegać ocenie przez Sąd Najwyższy. Taki zabieg nie
może odnieść skutku. Łączenie przesłanki oczywistej zasadności skargi z
występowaniem w sprawie istotnego zagadnienia prawnego lub potrzebą wykładni
przepisów jest wykluczone. Jednoczesne uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi
kasacyjnej do rozpoznania występującymi w sprawie wątpliwościami prawnymi
(zagadnienie prawne, potrzeba wykładni przepisów) generalnie wyklucza przyjęcie,
że skarga jest oczywiście uzasadniona. Nie jest bowiem możliwa sytuacja, w której
wyrok jest oczywiście wadliwy, a jednocześnie w sprawie występuje tak poważna
wątpliwość prawna, że wymaga interwencji i rozstrzygnięcia przez Sąd Najwyższy.
Przy czym należy podkreślić, że sposób ujęcia kwestii wskazywanych we
wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie odpowiada również
konstrukcji zagadnienia prawnego. Istotne zagadnienie prawne musi zostać ujęte w
I USK 408/26
5
postaci precyzyjnego pytania, osadzonego w konkretnym przepisie prawa,
zawierającego możliwe alternatywne odpowiedzi oraz wskazującego na rzeczywiste
wątpliwości interpretacyjne. Skarżący nie spełnił żadnego z tych wymogów. Nie
przedstawił również żadnej argumentacji prawnej, która wykazywałaby istotność
wskazanych kwestii, ich nowość, abstrakcyjny charakter lub istnienie rozbieżności w
orzecznictwie.
Mając na uwadze powyższe, Sąd Najwyższy w oparciu o art. 3989 § 2 k.p.c.
orzekł jak w sentencji.
[it]
[SOP]
Pełny tekst i metryka orzeczenia: Sąd Najwyższy, repozytorium2.sn.pl. Tytuł i streszczenie przygotował model językowy na podstawie treści orzeczenia. Orzeczenie może być nieprawomocne.