Wtorek Wydanie nr 31

Sygnatura akt
I USK 1012/26
Sąd
Sąd Najwyższy
Wydział
Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Wydział I
Rodzaj
Postanowienie
Data orzeczenia
3 sierpnia 2026 r.
Rozstrzygnięcie
Zasądzono
Zasądzono
1800 zł
W serwisie od

Zestawienie z tego dnia
Kategorie
Sąd Najwyższy

Sąd Najwyższy

Spór o składki,, 1800 zł. Sąd zasądził

Rozstrzygnięcie
Zasądzono
Zasądzono
1800 zł
Sąd
Sąd Najwyższy, Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Wydział I
Sygnatura
I USK 1012/26

Treść orzeczenia około 8 minut czytania

I USK 1012/26

POSTANOWIENIE

Dnia 3 sierpnia 2026 r.

Sąd Najwyższy w składzie:

SSN Piotr Prusinowski

w sprawie z odwołania M.K.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Tarnowie

o składki,

na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

w dniu 3 sierpnia 2026 r.,

na skutek skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego

w Krakowie z dnia 30 lipca 2025 r., sygn. akt III AUa 957/21,

I. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania;

II. zasądza od organu rentowego na rzecz odwołującego

się 1.800 zł (tysiąc osemset) z odsetkami z art. 98 § 11 k.p.c. tytułem

zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Decyzją z dnia 20 marca 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w

Tarnowie na podstawie art. 83 ust.1 i art. 32 ustawy z 13 października 1998 r. o

systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2020 r. poz. 266, ze zm. – dalej jako

ustawa systemowa) stwierdził, że ubezpieczony M.K. jest dłużnikiem organu

rentowego z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie społeczne i

ubezpieczenie zdrowotne oraz Fundusz P. wraz z odsetkami na dzień 20 marca 2020

r. w łącznej kwocie 39.173,52 zł.

I USK 1012/26

2

Sąd Okręgowy w Tarnowie wyrokiem z dnia 15 kwietnia 2021 r. oddalił

odwołanie. Na skutek apelacji płatnika składek, wyrokiem z dnia 30 lipca 2025 r. Sąd

Apelacyjny w Krakowie zmienił wyrok Sadu pierwszej instancji i poprzedzającą go

decyzję i stwierdził, że M.K. nie jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych

Oddziału w Tarnowie z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne,

ubezpieczenie zdrowotne i Fundusz P. za okres od stycznia 2011 r. do lutego 2013

r.

Sąd odwoławczy wskazał, że w dniu 24 czerwca 2013 r. organ rentowy

zawiadomił odwołującego się o wszczęciu postępowania z urzędu w sprawie

określenia wysokości należności z tytułu składek. Dokument ten M.K. odebrał w dniu

26 czerwca 2013 r. Następnie, w dniu 15 lutego 2018 r. organ rentowy zawiesił

postępowanie z uwagi na prowadzone postępowanie w sprawie ustalenia

właściwego ustawodawstwa, a w dniu 23 lipca 2018 r. zawarł z odwołującym się

układ ratalny obejmujący zaległości za okres od września 2010 r. do lutego 2013 r.

W dniu 11 lutego 2020 r. M.K. złożył wniosek o umorzenie należności z tytułu

zaległych składek, na skutek czego organ wydał zaskarżoną decyzję.

W ocenie Sądu odwoławczego nie jest prawidłowe zapatrywanie, że

zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie określenia wysokości

zadłużenia z tytułu składek jest jedną z czynności wskazanych w art. 24 ust 5f ustawy

systemowej i zmierza bezpośrednio do wyegzekwowania wyliczonej przez Zakład

należności oraz że jednocześnie jest to pierwsza czynność zmierzająca do

wyegzekwowania należności. Postępowanie to zmierzało bowiem do stwierdzenia

zadłużenia składkowego, a nie jego dochodzenia. Sąd dodał, że art. 24 ust. 5f ustawy

systemowej nie można wykładać w sposób, którego skutkiem będzie rozszerzenie

katalogu wymienionych w nim decyzji. Sąd drugiej instancji zauważył, że żadna z

trzech rodzajów spraw wyliczonych w przepisie nie została w stosunku do M.K.

wszczęta. Treść sentencji i uzasadnienia decyzji, która została wydana po

zakończeniu postępowania wszczętego w dniu 24 czerwca 2013 r., prowadzi do

wniosku, że nie jest to w ogóle decyzja ustalająca (a takie zostały wymienione

w art. 24 ust. 5f ustawy systemowej), ale stwierdzająca pewien stan rzeczy,

konkretnie stan zadłużenia apelującego z tytułu składek. Objęła należności, co do

których obowiązek zapłaty powstał z mocy prawa. Tym samym wszczęcie

postępowania w sprawie zakończonej przedmiotową decyzją, nie mogło

I USK 1012/26

3

spowodować zawieszenia biegu terminu przedawnienia nieopłaconych przez

skarżącego składek.

Skargę kasacyjną wywiódł organ rentowy, zaskarżył wyrok Sądu

Apelacyjnego w całości, zarzucając mu naruszenie art. 24 ust 5f ustawy systemowej

przez jego błędną wykładnię i przyjęcie, że sprawa zakończona decyzją określającą

wysokość zadłużenia płatnika nie mieści się w katalogu spraw określonych w art. 24

ust. 5f ustawy systemowej, a co za tym idzie doręczenie zawiadomienia o wszczęciu

postępowania w sprawie ustalającej wysokość zadłużenia płatnika nie stanowi

okoliczności powodującej zawieszenie biegu terminu przedawnienia, co w

konsekwencji skutkowało uznaniem, że należności objęte zaskarżoną decyzją uległy

przedawnieniu.

Zdaniem organu rentowego skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona,

co zgodnie z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. pozwala na jej przyjęcie do rozpoznania.

W ocenie organu rentowego zaskarżone orzeczenie w sposób oczywisty narusza

art. 24 ust. 5f ustawy systemowej. Zgodnie z obowiązującą wykładnią przepisów

ukształtowaną przez judykaturę, w tym Sąd Najwyższy, sprawy, w których Zakład

ustala, że dany płatnik jest dłużnikiem Zakładu z tytułu nieopłaconych składek na

ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne i Fundusz P. i jednocześnie

wskazuje wysokość zadłużenia i okresy, za które istnieje zadłużenia, należy

traktować jako sprawy ustalające obowiązek opłacania składek na te ubezpieczenia.

Orzekając w sprawie Sąd drugiej instancji błędnie przyjął, że sprawa, w której Zakład

wszczął w dniu 24 czerwca 2013 r. postępowanie i następnie w dniu 20 marca 2020 r.

wydał zaskarżoną decyzję nie mieści się w katalogu spraw określonych w art. 24

ust. 5f ustawy systemowej. Tym samym Sąd dokonał błędnej wykładni i w

konsekwencji naruszenia przepisów prawa materialnego. Zaskarżony wyrok Sądu

Apelacyjnego w Krakowie z dnia 30 lipca 2025 r. prima facie cechuje sprzeczność z

przepisami prawa materialnego i ugruntowaną linią orzeczniczą sądów

powszechnych i Sądu Najwyższego.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie jest oczywiście uzasadniona w rozumieniu art. 3989 § 1

pkt 4 k.p.c. Staje się to zrozumiałe po skonfrontowaniu postępowania „w sprawie

określenia wysokości należności z tytułu składek” wszczętego w dniu 24 czerwca

I USK 1012/26

4

2013 r. z katalogiem postępowań wymienionych w art. 24 ust 5f ustawy systemowej.

Zgodnie z tym przepisem bieg terminu przedawnienia ulega zawieszeniu tylko w

razie wszczęcia postępowań w sprawie wydania decyzji ustalającej obowiązek

podlegania ubezpieczeniom społecznym, podstawę wymiaru składek lub obowiązek

opłacania składek na te ubezpieczenia. „Określenie wysokości” należnych składek

nie jest tożsame z „obowiązkiem opłacenia składek”. Pierwsza kategoria skupia

uwagę na określeniu wysokości zaległości, druga akcentuje powinność zapłaty.

Dodać do tego trzeba, że art. 24 ust 5f ustawy systemowej ma charakter wyjątku –

statuuje zawieszenie biegu przedawnienia, a jednocześnie jest przepisem, który

chroni interesy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych kosztem praw przynależnych

płatnikom składek. Właściwości te skłaniają do niestosowania wykładni

rozszerzającej, której efektem będzie osłabienie sytuacji prawnej płatnika składek.

Reasumując, pogląd wyrażony przez Sąd odwoławczy mieści się w granicach

wytyczanych przez uznane i powszechnie stosowane dyrektywy interpretacji tekstu

prawnego. Po pierwsze, odnajduje się w postulacie kierowania się przede wszystkim

regułami wykładni językowej. Po drugie, znajduje uzasadnienie w postulatach

wykładni systemowej. Po trzecie, uwzględnia zasadę favor debitoris i in dubio pro

tributario. Spojrzenie z tej pozycji sprawia, że stanowisko organu rentowego, zgodnie

z którym zarzut naruszenia przez Sąd odwoławczy art. 24 ust 5f ustawy systemowej

jest „oczywiście uzasadniony”, nie przekonuje. Tym samym nie sposób zasadnie

uznać, że ziściły się przesłanki z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.

Sąd Najwyższy, jako sąd kasacyjny, nie jest sądem zwykłej, trzeciej instancji,

zaś skarga kasacyjna nie jest środkiem zaskarżenia przysługującym od każdego

rozstrzygnięcia sądu drugiej instancji kończącego postępowanie w sprawie, a to z

uwagi na przeważający w charakterze skargi kasacyjnej element interesu

publicznego. Skarga kasacyjna jest kwalifikowanym środkiem prawnym, którego

rozpoznanie przez Sąd Najwyższy musi być uzasadnione względami o szczególnej

doniosłości, wykraczającymi poza indywidualny interes skarżącego, a leżącymi w

interesie powszechnym.

Ujęta w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. przesłanka ma miejsce wtedy, gdy zasadność

podniesionych w niej zarzutów wynika prima facie, bez głębszej analizy prawnej.

Dotyczy to więc jedynie uchybień przepisom prawa materialnego albo procesowego,

zarzucanym sądowi drugiej instancji, o charakterze elementarnym, polegających w

szczególności na oparciu rozstrzygnięcia na wykładni przepisu oczywiście

I USK 1012/26

5

sprzecznej z jednolitą i ugruntowaną jego wykładnią przyjmowaną w orzecznictwie i

nauce prawa, na zastosowaniu przepisu, który już nie obowiązywał, względnie na

oczywiście błędnym zastosowaniu określonego przepisu w ustalonym stanie

faktycznym (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 6 listopada 2015 r., IV CSK

263/15, LEX nr 1940571). Oczywiste jest przy tym tylko to, co można dostrzec bez

potrzeby głębszej analizy, czy przeprowadzenia dłuższych badań lub dociekań.

Zarzucane uchybienia muszą zatem mieć kwalifikowany charakter i być dostrzegalne

w sposób oczywisty dla przeciętnego prawnika (postanowienia Sądu Najwyższego:

z dnia 12 grudnia 2000 r., V CKN 1780/00, OSNC 2001 nr 3, poz. 52; z dnia z 22

marca 2001 r., V CZ 131/00, OSNC 2001 nr 10, poz. 156).

Dodać do tego trzeba, że w ramach postępowania „przedsądowego” Sąd

Najwyższy nie ma obowiązku dokonywania wiążącej wykładni konkretnych

przepisów prawa. Znaczenie ma tylko, czy wykładnia zaprezentowana przez Sąd

odwoławczy, zważywszy na zgłoszone w skardze kasacyjnej podstawy, prowadzi do

uznania, że skarga kasacyjna jest „oczywiście uzasadniona”. Chodzi więc nie o to,

czy Sąd Najwyższy zgadza się, czy też się nie zgadza z zapatrywaniem Sądu

odwoławczego, ale o to, czy zaprezentowany przez ten Sąd pogląd interpretacyjny

jest „oczywiście”, a zatem w sposób kwalifikowany, błędny. W rozpoznawanej

sprawie stan taki nie zachodzi. Wiele racji przemawia za wykładnia dokonaną przez

Sąd Apelacyjny, a to oznacza, że nie ziściły się przesłanki z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.

Stanowiska tego nie zmienia zapatrywanie wyrażone przez Sąd Najwyższy w

wyroku z dnia 28 kwietnia 2022 r., II USKP 171/21, LEX nr 3362583. W uzasadnieniu

tego judykatu (na końcu) wskazano, że „w ocenie Sądu Najwyższego

rozpoznającego obecną skargę kasacyjną, jeżeli nie był sporny obowiązek

podlegania ubezpieczeniom społecznym ani podstawa wymiaru składek, nie doszło

jeszcze do wszczęcia postępowania egzekucyjnego, a zaistniał wyłącznie przypadek

wydania przez Zakład decyzji ustalającej wysokość składek na ubezpieczenia

społeczne, zgodnie z art. 24 ust. 5f ustawy systemowej bieg terminu przedawnienia

ulegał zawieszeniu od dnia wszczęcia postępowania - tzn. dnia doręczenia płatnikowi

zawiadomienia o wszczęciu postępowania w sprawie wysokości zaległych składek -

do dnia, w którym decyzja o wysokości zaległych składek stała się prawomocna”.

Stanowisko to, po pierwsze, nie zostało szerzej uzasadnione. Po drugie, w

rozpoznawanej sprawie skarga kasacyjna nie wskazywała na różnice między

„postępowaniem w sprawie wysokości zaległych składek” a postępowaniami z art. 24

I USK 1012/26

6

ust 5f ustawy systemowej, uzasadniającymi zawieszenie biegu terminu

przedawnienia. Sporne było tylko to, czy skutek ten rozpoczyna się od daty wydania

decyzji, czy od czynności wszczynającej postępowanie. W tych okolicznościach,

mimo wyrażenia przez Sąd Najwyższy cytowanego poglądu, nie sposób uznać, że

stanowisko przeciwne zaprezentowane przez Sąd Apelacyjny prowadzi do

kwalifikacji z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.

Dlatego orzeczono jak w sentencji.

[A.P.]

[SOP]

Pełny tekst i metryka orzeczenia: Sąd Najwyższy, repozytorium2.sn.pl. Tytuł i streszczenie powstały automatycznie z metryki i sentencji. Orzeczenie może być nieprawomocne.