Niedziela Wydanie nr 36

Sygnatura akt
III AUa 252/24
Sąd
Sąd Apelacyjny w Poznaniu
Wydział
III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Rodzaj
Wyrok
Data orzeczenia
16 kwietnia 2025 r.
Rozstrzygnięcie
Apelacja oddalona
Opublikowano w portalu
4 listopada 2026 r.
W serwisie od

Zestawienie z tego dnia
Kategorie
Praca i ZUS
Sąd Apelacyjny w Poznaniu
© autorzy OpenStreetMap

Praca i ZUS

Emeryt z zleceniem i etatem poniżej minimum. Apelacja spółki oddalona

Przejdź do orzeczenia, 12 min czytania

Spór

Spółka z G. kwestionowała, że zleceniobiorca, który jest emerytem i pracuje na etacie u innego pracodawcy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu z tytułu zlecenia.

Ustalenia sądu

Ubezpieczony od 6 marca 2022 r. wykonywał zlecenia dla spółki i był zgłoszony tylko do ubezpieczenia zdrowotnego. Według zapisów w systemie ZUS jego etat nie dawał co najmniej minimalnego wynagrodzenia.

Rozstrzygnięcie

Sąd Apelacyjny w Poznaniu oddalił apelację spółki i zasądził od niej na rzecz ZUS 270 zł kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym.

Dlaczego

Sąd podzielił ugruntowaną wykładnię art. 9 ust. 2c i 4a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, zgodnie z którą zlecenie podlega składkom, gdy wynagrodzenie z etatu jest poniżej minimum. Zarzuty spółki sąd uznał za polemikę z tą wykładnią.

Dla firm

Emeryt zatrudniony na etacie podlega ubezpieczeniom z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z etatu jest niższe od minimalnego wynagrodzenia za pracę.

Więcej o sprawie

Od 6 marca 2022 r. ubezpieczony miał zlecenie w spółce z G., a był zgłoszony tylko do ubezpieczenia zdrowotnego. Według systemu ZUS jego etat nie przynosił co najmniej minimalnego wynagrodzenia.

W zaskarżonej decyzji nie zawarto zobowiązania do uiszczenia składek na ubezpieczenia społeczne przez odwołującą spółkę, a jedynie określono wysokość podstawy wymiaru składek.

Z uzasadnienia, Sąd Apelacyjny w Poznaniu
Rozstrzygnięcie
Apelacja oddalona
Sąd
Sąd Apelacyjny w Poznaniu, III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Sygnatura
III AUa 252/24

Treść orzeczenia około 12 minut czytania

Sygn. akt

III AUa 252/24

WYROK

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Dnia 16 kwietnia 2025 r.

Sąd Apelacyjny w Poznaniu III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

w składzie:

Przewodniczący: sędzia Małgorzata Woźniak-Zendran

Protokolant: Alicja Karkut

po rozpoznaniu w dniu 16 kwietnia 2025 r. w P. na posiedzeniu niejawnym

sprawy

(...) Sp. z o. o. Sp.k. w G.

przeciwko

Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w P.

przy udziale ubezpieczonego W. P.

o podleganie ubezpieczeniom społecznym

na skutek apelacji (...) sp. z o. o. sp. k. z siedzibą w G.

od wyroku Sądu Okręgowego w Poznaniu

z dnia 13 grudnia 2023 r. sygn. akt VIII U 1944/23

1. oddala apelację;

2. zasądza od (...) sp. z o.o. sp.k. w G. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w P. kwotę 270 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego od dnia uprawomocnienia się orzeczenia o kosztach procesu do dnia zapłaty - tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym.

sędzia Małgorzata Woźniak-Zendran

Uzasadnienie

Decyzją z 15 czerwca 2023 roku, nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w P., na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 2 i 3 oraz zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 4, art. 9 ust. 2c i 4a, art. 12 ust. 1, art. 18 ust. 1 i 3, art. 20 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 81 ust. 1 i 6 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 roku o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (tj. Dz. U. z 2022 r. poz. 2561), zgodnie z § 2 ust. 6 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 kwietnia 2008 roku w sprawie szczegółowych zasad i trybu postępowania w sprawach rozliczania składek, do których poboru jest zobowiązany Zakład Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1771 z późn. zm.), Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w P. Inspektorat w N., stwierdził, że W. P. jako osoba wykonująca pracę na podstawie umowy zlecenia u płatnika składek (...) sp. z o.o. sp. k. z siedzibą w G. – podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu w okresie od 3 czerwca 2022 roku oraz ustalił, że podstawy wymiaru składek w miesiącach wskazanych w decyzji stanowią kwoty wskazane w decyzji.

(...) sp. z o.o. sp. k. wniosła

odwołanie od powyższej decyzji w przepisanym trybie i terminie. Odwołująca zaskarżyła decyzję w całości i wniosła o jej uchylenie. Odwołująca zarzuciła wydanej decyzji naruszenie:

- przepisów prawa procesowego tj. art. 107 § 1 w zw. z art. 180 § 1 i § 2 kodeksu postępowania administracyjnego w zw. z art. 123 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez brak pełnego uzasadnienia prawnego i faktycznego decyzji,

- przepisów prawa materialnego tj. art. 9 ust. 1, 1a, 2c i 4a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez uznanie, że osoba wykonująca świadczenie na podstawie umowy zlecenia, która posiada prawo do emerytury oraz jest zatrudniona na podstawie umowy o pracę w innym niż zleceniodawca podmiocie, a przy tym nie osiąga z tytułu zatrudnienia minimalnego wynagrodzenia, podlega z tytułu umowy zlecenia obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnym, rentowym i wypadkowemu.

W

odpowiedzi na odwołanie organ rentowy, podtrzymując dotychczasowe stanowisko w sprawie, wniósł o jego oddalenie oraz zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

W piśmie z 26 września 2023 roku odwołujący wniósł o zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującego kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Ubezpieczony W. P. nie zajął stanowiska w sprawie.

Wyrokiem z 13 grudnia 2023 r. sygn..akt VIII U 1944/23 Sąd Okręgowy w Poznaniu, VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołanie (pkt 1 wyroku) oraz zasądził od odwołującej (...) Spółka z o.o. Spółka k. z siedzibą w G. na rzecz pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w P. kwotę 180 złotych (sto osiemdziesiąt złotych) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty (pkt 2 wyroku).

Apelację od wyroku wywiodła odwołująca spółka (...) sp. z o.o. sp.k. w G., zaskarżając go w całości (tj. co do podlegania przez ubezpieczonego W. P. obowiązkowemu ubezpieczeniu: emerytalnemu, rentowemu, wypadkowemu i chorobowemu w okresie od marca 2022 r. do kwietnia 2023 r. i zarzucając mu naruszenie przepisów prawa materialnego, tj.:

1) art. 9 ust. 2c, 4a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych przez ich wadliwą wykładnię, co w konsekwencji doprowadziło do ich błędnego zastosowania;

2) art. 9 ust. 2c, 4a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych przez ich błędne zastosowanie, a w konsekwencji zobowiązanie płatnika składek do opłacenia składek ubezpieczenia emerytalnego, rentowego i wypadkowego, podczas gdy tego rodzaju zobowiązanie składkowe w ogóle nie powstało.

Wskazując na powyższe odwołująca spółka wniosła o:

1. zmianę zaskarżonego orzeczenia oraz poprzedzającej go decyzji poprzez stwierdzenie, iż W. P., który jednocześnie posiadał prawo świadczenia emerytalnego oraz był zatrudniony u innego niż odwołujący podmiotu na podstawie umowy o pracę w niepełnym wymiarze czasu pracy za wynagrodzeniem niższym niż minimalne, nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu z tytułu wykonywania umowy zlecenia u płatnika (...) sp. z o.o. sp. k. w określonych okresach czasowych;

2. zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującego kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego za obie instancje.

W

odpowiedzi na apelację pozwany Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w P. wniósł o oddalenie w całości apelacji oraz o zasądzenie na jego rzecz od odwołującej kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym według norm przepisanych.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Wniesioną przez (...) sp. z o.o. sp.k. w G. apelację uznać należy za bezzasadną.

Na wstępie wskazać należy, że na mocy art. 387 § 2

1 pkt 1 k.p.c. Sąd Apelacyjny odstąpił od szczegółowego przedstawienia podstawy faktycznej wyroku, albowiem Sąd II instancji nie zmienił ani nie uzupełnił ustaleń faktycznych poczynionych przez Sąd I instancji i przyjął je w całości za własne. W ocenie tut. sądu, sąd I instancji przeprowadził wyczerpujące postępowanie dowodowe, a zebrany materiał, wbrew zarzutom apelujących, poddał wszechstronnej ocenie z zachowaniem granic swobodnej oceny dowodów przewidzianej przez art. 233 § 1 k.p.c.

Tytułem jedynie uzupełnienia przypomnieć w tym miejscu należy, iż okolicznością poza sporem w sprawie było, iż już po złożeniu odwołania decyzją z 4 września 2023 roku, nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w P., na podstawie art. 83a ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2023 r. poz. 1230 ze zm.) w związku z art. 154 §2, 155 oraz 180 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. z 2023 r. poz. 775) zmienił zaskarżoną decyzję znak: (...). Nr (...) z 15.06.2023 r. w ten sposób, że stwierdził, iż W. P. jako osoba wykonująca pracę na podstawie umowy zlecenia u płatnika składek (...) sp. z o.o. sp. k. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu w okresie od 6.03.2022 r. (a nie jak błędnie w pierwotnej decyzji wskazano 3.06.2022r.) do dnia wydania zaskarżonej decyzji i ten okres był przedmiotem odwołania i następnie oceny sądu I instancji, co jasno wynika z uzasadnienia zaskarżonego wyroku.

W tak określonym przedmiocie odwołania , także dokonana przez sąd I instancji ocena prawna nie budziła zastrzeżeń, a tut. sąd owe ustalenia i zważenia podziela w całości i na podstawie art. 387 §2

1 pkt 2 k.p.c. przyjmuje je za własne, co oznacza, iż zbędnym jest ich powtarzanie w uzasadnieniu wyroku sądu odwoławczego i w dalszej części uzasadnienia sąd apelacyjny, stosownie do treści powołanego art. 387 §2

1 pkt 2 k.p.c., ograniczy się do oceny zarzutów apelacyjnych.

Na wstępie przypomnieć należy, że przedmiotem sporu w niniejszej sprawie było ustalenie, czy ubezpieczony W. P. z tytułu umowy zlecenia zawartej z płatnikiem składek (...) sp. z o.o. sp. k. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od marca 2022 r. do kwietnia 2023 r., a nadto czy prawidłowo ustalono podstawę wymiaru składek na ww. ubezpieczenia.

Argumenty przedstawione w treści apelacji, nie podważyły w żaden sposób zasadności stanowiska Sądu I instancji. Apelacja w istocie sprowadza się do rozbudowanej polemiki z ugruntowaną już wykładnią istotnych w sprawie przepisów prawa materialnego, to jest art. 9 ust. 2 c i art. 9 ust. 4a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

Apelujący pomija przy tym w swojej chybionej argumentacji jednoznaczne wywody Sądu Najwyższego i sądów powszechnych sprowadzające się do konkluzji, że emeryt, rencista wykonujący umowę zlecenie, pozostający jednocześnie w stosunku pracy może nie być objęty ubezpieczeniami z tytułu wykonywania umowy zlecenia

wyłącznie wówczas, gdy wysokość podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne z tytułu pozostawania w stosunku pracy osiąga, w przeliczeniu na jeden miesiąc, kwotę określoną w art. 18 ust. 4 pkt 5a ustawy,

a taka okoliczność w sprawie nie występuje.

Przypomnieć w tej kwestii należy, że co do zasady każdy zleceniobiorca (art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy) podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym niezależnie od tego, czy jest uprawniony do emerytury i renty (z wyjątkiem osób wymienionych w art. 6 ust. 4). Zwolnienie zleceniobiorcy z tego obowiązku wynika natomiast z faktu równoczesnego pozostawania w stosunku pracy, który z mocy art. 9 ust. 1 wyprzedza inne tytuły podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, co dotyczy również emerytów i rencistów (zob. art. 9 ust. 4 w związku z art. 9 ust. 4a). Dlatego właśnie emeryci i renciści tak, jak pozostali zleceniobiorcy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umów zlecenia, „jeżeli równocześnie nie pozostają w stosunku pracy”.

Zawarte w art. 9 ust. 4a zastrzeżenie „odsyłające” do art. 9 ust. 2c, przy uwzględnieniu gramatycznych reguł wykładni, należy zaś rozumieć w ten sposób, że sytuacja prawna zleceniobiorcy uprawnionego do emerytury lub renty będącego równocześnie pracownikiem jest regulowana treścią pierwszego z wymienionych przepisów (nie podlega on obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, a podlega im jedynie z tytułu stosunku pracy) tylko wtedy, gdy nie będzie wypełniała hipotezy ust. 2a. Wspomniane zastrzeżenie oznacza bowiem, że sytuacja prawna omawianej osoby w pierwszej kolejności powinna być oceniana przez pryzmat regulacji art. 9 ust. 2c ustawy i dopiero wówczas, gdy hipoteza normy prawnej zawartej w tym przepisie nie zostanie wypełniona, sytuacja ta będzie uregulowana wprost normą wynikającą z art. 9 ust. 4a ustawy, która

a contrario formułuje zasadę, zgodnie z którą zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający w stosunku pracy nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia. Innymi słowy, ocena sytuacji prawnej zleceniobiorcy uprawnionego do emerytury lub renty pozostającego w stosunku pracy dokonywana z uwzględnieniem regulacji art. 9 ust. 2c powinna „wyprzedzać” ocenę dokonywaną wyłącznie na podstawie art. 9 ust. 4a ustawy. W praktyce z możliwością zastosowania zasady, w myśl której zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający w stosunku pracy nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia, będziemy mieli zatem do czynienia t

ylko wtedy, gdy podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne z tytułu pozostawania w stosunku pracy osiągnie kwotę określoną w art. 18 ust. 4 pkt 5a (tzn. minimalnego wynagrodzenia za pracę), na co jednoznacznie wskazuje brzmienie zdania drugiego art. 9 ust. 2c in fine, które nie określa przecież wymienionych tam „innych tytułów”, a zatem obejmuje także osoby pozostające w stosunku pracy. Natomiast,

gdy podstawa wymiaru składek z tytułu pozostawania w stosunku pracy będzie niższa niż kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę, zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający w stosunku pracy będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym również z tytułu wykonywania umowy zlecenia. Pogląd ten szeroko omówiony w wyroku Sądu Najwyższego z 21 marca 2019 r., II UK 548/17 został zaakceptowany w kolejnych wyrokach Sądu Najwyższego z 20 kwietnia 2021 r. II USKP 38/21, z 27 kwietnia 2021 r. II USKP 37/21 oraz postanowieniach: z 16 lutego 2023 r. II USK 35/22, z 8 sierpnia 2023 r. I USK 41/23, z 19 września 2023 r. I USK 242/23, z 8 sierpnia 2023 r. I USK 303/2022 oraz z 20 września 2023r. I USK 25/23.

Sąd odwoławczy w całości podziela omawiany kierunek wykładni, do której prawidłowo odwołał się także Sąd I instancji w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku.

Przenosząc powyższe na grunt niniejszej sprawy wskazać należy, iż ubezpieczony W. P. jest uprawniony do emerytury, a od 6 marca 2022 r. do dnia wydania zaskarżonej decyzji ZUS łączyły W. P. z odwołującą spółką umowy zlecenia. W związku z zawarciem umów zlecenia W. P. został zgłoszony przez odwołującą wyłącznie do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego.

Z tytułu wykonywania umów zlecenia zainteresowany otrzymał w miesiącach marzec – grudzień 2022 oraz styczeń – kwiecień 2023 r. wynagrodzenia brutto wskazane w zaskarżonej decyzji jako kwoty podstaw wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne. Według zapisów w Kompleksowym Systemie Informatycznym ZUS W. P. w okresie od 6 marca do dnia wydania zaskarżonej decyzji podsiadał inny tytuł prawny do ubezpieczeń społecznych, z którego nie osiągał jednak co najmniej minimalnego wynagrodzenia.

W ocenie Sądu odwoławczego apelujący nie przedstawił jakichkolwiek rzetelnych argumentów na poparcie innej interpretacji istotnych w sprawie przepisów. Niczego nie zmienia w sprawie powoływanie się w apelacji na tzw. „szkołę (...)” w orzekaniu w sprawach, jak poddana ocenie w niniejszym postępowaniu. Przywołane orzeczenia Sądu Najwyższego prowadzą jednoznacznie do wniosku, że rozstrzygnięcia Sądu Okręgowego w Warszawie, na które powołuje się skarżący w apelacji, przy założeniu, że odnoszą się one do analogicznego stanu faktycznego i prawnego, nie są prawidłowe. Potwierdzeniem tego jest także choćby wynik sprawy VIII U 60/19 Sądu Okręgowego w Poznaniu, w której Sąd Apelacyjny (III AUa 1263/19) zmienił wyrok Sądu Okręgowego w Poznaniu i oddalił odwołanie od decyzji rozstrzygającej o istnieniu obowiązku ubezpieczeń społecznych w analogicznej do niniejszej sprawie, a prawidłowość tego rozstrzygnięcia potwierdził Sąd Najwyższy w postanowieniu z 16 lutego 2023 r., II USK 35/22, odmawiając przyjęcia do rozpoznania skargi kasacyjnej strony odwołującej się od decyzji, przesądzając, że odmienna wykładnia istotnych w sprawie przepisów, forsowana przez apelującego, jest nieprawidłowa.

W dalszej kolejności Sąd Apelacyjny stwierdza, że niezrozumiały jest zarzut apelacji dotyczący zobowiązania płatnika składek do opłacenia składek ubezpieczenia emerytalnego, rentowego i wypadkowego. W zaskarżonej decyzji nie zawarto zobowiązania do uiszczenia składek na ubezpieczenia społeczne przez odwołującą spółkę,

a jedynie określono wysokość podstawy wymiaru składek.

Z uwagi na powyższe Sąd Apelacyjny, na podstawie art. 385 k.p.c., oddalił apelację jako bezzasadną (pkt 1 wyroku).

O kosztach procesu orzeczono na podstawie art. 98 § 1, 1

1, 3 i 4 k.p.c. w zw. z art. 99 k.p.c. i § 9 ust. 2 w zw. z § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (tj.Dz.U. z 2023r. poz.1935 ze zm.).

Mając powyższe na względzie, tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego zasądzono od (...) sp. z o.o. sp.k. w G. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w P. kwotę 270 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie w spłacie świadczenia pieniężnego od dnia uprawomocnienia się orzeczenia o kosztach do dnia zapłaty – tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym (punkt 2 wyroku).

Ponieważ żadna ze stron nie wnosiła o rozpoznanie sprawy na rozprawie, a tut. Sąd nie uznał, aby przeprowadzenie rozprawy było w niniejszej sprawie konieczne, w oparciu o art. 374 k.p.c., rozpoznano sprawę na posiedzeniu niejawnym.

sędzia Małgorzata Woźniak-Zendran

567 dni od wyroku do publikacji

  1. Wyrok 16 kwietnia 2025 r.
  2. Portal: 4 listopada 2026 r. W serwisie od 5 listopada 2026 r.

Pełny tekst i metryka orzeczenia: Portal Orzeczeń Sądów Powszechnych. Tytuł i streszczenie przygotował model językowy na podstawie treści orzeczenia. Orzeczenie może być nieprawomocne.