- Sygnatura akt
- III AUa 464/22
- Sąd
- Sąd Apelacyjny w Białymstoku
- Wydział
- III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
- Rodzaj
- Wyrok
- Data orzeczenia
- 8 lutego 2023 r.
- Rozstrzygnięcie
- Orzeczenie uchylone
- Opublikowano w portalu
- 5 listopada 2026 r.
- W serwisie od
Zestawienie z tego dnia- Kategorie
- Praca i ZUS
© autorzy OpenStreetMap
Zaświadczenie A1 wycofane bez konsultacji z Belgią. Sąd uchylił decyzję ZUS
Przejdź do orzeczenia, 19 min czytania
Spór
P. M., prowadzący działalność na własny rachunek, spierał się z ZUS o wycofanie zaświadczenia A1 i stwierdzenie, że nie podlega polskiemu ustawodawstwu w okresie od 10 sierpnia 2020 r. do 6 sierpnia 2021 r.
Ustalenia sądu
Sąd Apelacyjny ustalił, że ZUS nie przeprowadził konsultacji z instytucją belgijską przed wydaniem decyzji. Według organu odwołujący wykonywał w spornym okresie znaczną część pracy w Belgii, a w Polsce okazjonalnie.
Rozstrzygnięcie
Sąd Apelacyjny w Białymstoku uchylił wyrok Sądu Okręgowego w Białymstoku z 29 marca 2022 r. oraz decyzję ZUS z 19 listopada 2021 r. i przekazał sprawę organowi rentowemu do ponownego rozpoznania.
Dlaczego
Wycofanie zaświadczenia A1 bez wcześniejszej współpracy z instytucją belgijską mogło doprowadzić do sytuacji, w której odwołujący nie podlegałby żadnemu ustawodawstwu, co jest sprzeczne z zasadą podlegania jednemu ustawodawstwu.
Dla firm
Organ rentowy, który chce wycofać zaświadczenie A1, powinien najpierw wyczerpać procedurę współpracy z instytucją właściwą innego państwa członkowskiego, bo inaczej osoba może zostać bez podlegania jakiemukolwiek ustawodawstwu.
Więcej o sprawie
Przez cały spór P. M. pracował głównie w Belgii, a w Polsce wykonywał usługi okazjonalnie, co według organu uzasadniało wycofanie zaświadczenia A1. Sąd Apelacyjny uznał jednak, że ZUS nie uzgodnił tego z instytucją belgijską.
W ocenie Sądu Apelacyjnego warunkiem niezbędnym wycofania zaświadczenia A1 jest przeprowadzenie trybu konsultacji z instytucją ubezpieczeniową właściwą innego Państwa Członkowskiego, co uczynić może jedynie instytucja ubezpieczeniowa - Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
- Rozstrzygnięcie
- Orzeczenie uchylone
- Sąd
- Sąd Apelacyjny w Białymstoku, III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
- Sygnatura
- III AUa 464/22
Treść orzeczenia około 19 minut czytania
(...)
Sygn. akt III AUa 464/22
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Dnia 8 lutego 2023 r.
Sąd Apelacyjny w Białymstoku, III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w składzie:
Przewodniczący: sędzia Tomasz Madej
Protokolant: Łukasz Tabędzki
po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 8 lutego 2023 r. w B.
sprawy z odwołania P. M.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
o podleganie ustawodawstwu polskiemu
na skutek apelacji P. M.
od wyroku Sądu Okręgowego w Białymstoku V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
z dnia 29 marca 2022 r. sygn. akt V U 68/22
Uchyla zaskarżony wyrok oraz poprzedzającą go decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 19 listopada 2021 r. numer (...) i sprawę przekazuje do rozpoznania Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
Sygn.. akt III AUa 464/22
Uzasadnienie
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. decyzją z 19 listopada 2021 r., na podstawie art. 83a ust. 1 i art. 83 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 423 ze zm.) w związku z art. 5 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. dotyczącego wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego oraz art. 11 ust. 3 lit. a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego: 1. wycofał zaświadczenie A1 potwierdzające, że w okresie od 10 sierpnia 2020 r. do 6 sierpnia 2021 r. znajdowało do P. M. zastosowanie ustawodawstwo polskie; 2. stwierdził, że P. M. jako osoba prowadząca działalność na własny rachunek nie podlega ustawodawstwu polskiemu w okresie od 10 sierpnia 2020 r. do 6 sierpnia 2021 r.
P. M. odwołał się od powyższej decyzji. Zarzucił jej:
- niepełne, a w konsekwencji błędne ustalenie stanu faktycznego, poprzez przyjęcie, że odwołujący w okresie obowiązywania zaświadczenia A1, nie prowadził działalności naprzemiennie, ani równocześnie na terenie Polski i Belgii,
-
naruszenie art. 13 ust. 2a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego w zw. z art. 14 ust. 6 i art. 14 ust. 8b rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. - dotyczącego wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, poprzez ich niewłaściwe zastosowanie.
Mając na uwadze powyższe wniósł o uchylenie zaskarżonej decyzji i zasądzenie od organu na rzecz odwołującego kosztów postępowania, w tym zastępstwa procesowego według norm przepisanych.
Zakład Ubezpieczeń Społecznych w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie oraz zasądzenie na jego rzecz kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.
Zaskarżonym wyrokiem z dnia 22 marca 2022 r. sygn. akt III U 68/22 Sąd Okręgowy w Białymstoku oddalił odwołanie P. M. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z dnia 19 listopada 2021 r., nr (...) i obciążył odwołującego się kosztami postępowania.
Sąd I instancji poczynił ustalenia , iż P. M. jako osobą prowadząca działalność gospodarczą jest zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego od 2 sierpnia 2019 r. do 29 lutego 2020 r. oraz do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego od 1 marca 2020 r.
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. w dniu 10 sierpnia 2020 r. wydał odwołującemu zaświadczenie A1 o podleganiu polskiemu ustawodawstwu w okresie wykonywania działalności na własny rachunek w Polsce i Belgii od 10 sierpnia 2020 r. do 6 sierpnia 2021 r. na podstawie art. 13 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.
P. M. w dniu 21 września 2021 r. złożył do ZUS pismo, w którym wyjaśnił, że w związku z ogłoszeniem wybuchu pandemii (...)19 nie miał możliwości powrotu do Polski oraz wypełnienia obowiązku pracy naprzemiennej. Zlecenia, które wykonywał zgodnie z kontraktem z firma (...) rozciągnięte są w czasie, co utrudnia mu przemieszczanie się miedzy krajami w dowolnym momencie. Nie miał możliwości powrotu do kraju przez wzmożone kontrole graniczne oraz obowiązującą kwarantannę. Po odbyciu kwarantanny w okresie od 11 sierpnia 2021 r. do 20 sierpnia 2021 r., w dniu 21 sierpnia 2021 r. rozpoczął wykonywanie usług w Polsce.
Zakład Ubezpieczeń Społecznych przeprowadził postępowanie wyjaśniające celem weryfikacji zasadności wydania odwołującemu zaświadczenia A1. W wyniku tego postępowania wydał zaskarżoną decyzję.
Sąd Okręgowy dokonując rozważań prawnych wskazał, że zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 5 i art. 12 ust. 1 oraz art. 8 ust. 6 pkt 1 i art. 13 pkt 4 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 423 ze zm.) osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu w okresie od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności, z wyłączeniem okresu, na który wykonywanie działalności zostało zawieszone na podstawie art. 36aa oraz przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców. W przypadku wykonywania działalności gospodarczej poza obszarem Rzeczypospolitej Polskiej zastosowanie mają przepisy zawarte w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.U.UE. (...).166.1) i rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 987/2009 z 16 września 2009 r. dotyczącym wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.U.UE. (...).284.1).
Podstawową zasadą określoną w art. 11 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 jest podleganie ustawodawstwu tylko jednego państwa członkowskiego, w którym znajduje się miejsce wykonywania pracy (art. 11 ust. 3 lit. a). Zgodnie z art. 13 ust. 2 rozporządzenia osoba, która normalnie wykonuje pracę na własny rachunek w dwóch lub w kilku Państwach Członkowskich podlega: a) ustawodawstwu Państwa Członkowskiego, w którym ma miejsce zamieszkania, jeżeli wykonuje znaczną część pracy w tym Państwie Członkowskim lub b) ustawodawstwu Państwa Członkowskiego, w którym znajduje się centrum zainteresowania dla jej działalności, jeżeli osoba ta nie zamieszkuje w jednym z Państw Członkowskich, w których wykonuje ona znaczną część swej pracy.
W myśl art. 14 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 do celów stosowania art. 13 ust. 2 rozporządzenia podstawowego osoba, która „normalnie wykonuje pracę na własny rachunek w dwóch lub w więcej państwach członkowskich”, oznacza w szczególności osobę, która równocześnie lub na zmianę wykonuje jeden rodzaj lub więcej odrębnych rodzajów pracy na własny rachunek, niezależnie od charakteru tej pracy, w dwóch lub więcej państwach członkowskich. Na podstawie art. 14 ust. 8b rozporządzenia do celów stosowania art. 13 ust. 2 rozporządzenia podstawowego „znaczna część działalności na własny rachunek” wykonywana w państwie członkowskim oznacza znaczną pod względem ilościowym część pracy na własny rachunek wykonywanej w tym państwie członkowskim, przy czym nie musi to być koniecznie największa część tej pracy. W celu określenia, czy znaczna część pracy jest wykonywana w danym państwie członkowskim, należy uwzględnić następujące kryteria orientacyjne: w przypadku pracy na własny rachunek - obrót, czas pracy, liczba świadczonych usług lub dochód. W ramach ogólnej oceny, spełnienie powyższych kryteriów w proporcji mniejszej niż 25 % tych kryteriów wskazuje, że znaczna część pracy nie jest wykonywana w danym państwie członkowskim.
Na podstawie art. 19 ust. 2 rozporządzenia nr 987/2009 na wniosek zainteresowanego lub pracodawcy instytucja właściwa państwa członkowskiego, którego ustawodawstwo ma zastosowanie, zgodnie z przepisami tytułu II rozporządzenia podstawowego poświadcza, że to ustawodawstwo ma zastosowanie oraz w stosownych przypadkach wskazuje, jak długo i na jakich warunkach ma ono zastosowanie.
W ocenie Sądu I instancji analiza materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie wskazuje, że P. M. nie jest osobą, która w spornym okresie w znacznej części normalnie wykonywała pracę na własny rachunek w Polsce w rozumieniu art. 13 ust. 2 rozporządzenia 883/2004.
Odwołujący przesłuchany w charakterze strony zeznał, że od 2019 r. prowadzi działalność gospodarczą w zakresie robót budowlanych. Z uwagi na problemy z przemieszczaniem związane z pandemią (...)19 nie wykonał jeszcze remontu mieszkania na podstawie umowy z 6 stycznia 2021 r. zawartej z J. K.. P. M. w okresie od 30 sierpnia 2020 r. do 29 sierpnia 2021 r. zatrudniał na stanowisku pracownika budowlanego A. C..
Zdaniem Sądu z powyższych zeznań nie wynika, że odwołujący od 10 sierpnia 2020 r. do 6 sierpnia 2021 r. prowadził działalność gospodarczą w Polsce, okazjonalnie świadcząc pracę w Belgii.
Dokumentacja przedłożona w toku postępowania oraz zawarta w aktach ZUS potwierdza, że P. M. w spornym okresie znaczną część działalności gospodarczej prowadził w Belgii, a w Polsce pracował jedynie okazjonalnie. W okresie obowiązywania zaświadczenia A1 odwołujący w Belgii osiągnął przychód w kwocie 271.040,96 zł, natomiast w Polsce w kwocie 18.425,92 zł. W powyższym okresie nie wystawił żadnych faktur i rachunków za usługi wykonane w Polsce.
W świetle przedstawionych okoliczności Zakład Ubezpieczeń Społecznych słusznie wycofał zaświadczenie A1 potwierdzające, że od 10 sierpnia 2020 r. do 6 sierpnia 2021 r. znajdowało do odwołującego zastosowanie ustawodawstwo polskie oraz stwierdził, że P. M. jako osoba prowadząca działalność na własny rachunek nie podlega ustawodawstwu polskiemu od 10 sierpnia 2020 r. do 6 sierpnia 2021 r.
Mając powyższe na uwadze Sąd I instancji na mocy art. 477
14 § 1 kpc orzekł jak w pkt I sentencji wyroku.
O kosztach orzeczono na podstawie art. 98 kpc i 99 kpc w zw. § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz. U. z 2018 r. poz. 265).
P. M., zaskarżył wyrok Sądu Okręgowego w Białymstoku V Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 29 marca 2022 r., wydany w sprawie sygn. akt V U 68/22, w całości, zarzucając mu:
1. naruszenie art. 13 ust. 2 a rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z dnia 24 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczania społecznego w zw. z art. 14 ust. 6 i art. 14 ust. 8 b) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. dotyczącego wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, poprzez ich niewłaściwe zastosowanie,
2. naruszenie przepisów postępowania, mające istotny wpływ na wynik sprawy, a mianowicie:
a) art. 233 k.p.c., polegające na:
- wydaniu wyroku bez wyjaśnienia wszystkich okoliczności istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy, a w szczególności czy odwołujący się w okresie obowiązywania zaświadczenia A1, nie prowadził działalności naprzemiennie, ani równocześnie na terenie Polski i Belgii i oparciu rozstrzygnięcia na błędnych ustaleniach faktycznych,
- niezasadnym przyjęciu przez Sąd Okręgowy, że dochód jest jedynym kryterium orientacyjnym czy znaczna część pracy jest wykonywana w danym państwie członkowskim, z pominięciem pozostałych kryteriów przy pracy na własny rachunek, takich jak czas pracy, czy obrót,
b) art. 227 k.p.c., poprzez oddalenie wniosku o przeprowadzenie dowodu z przesłuchania świadka A. C., mającego istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy.
Wskazując na powyższe zarzuty, skarżący wniósł o:
- zmianę zaskarżonego orzeczenia i uchylenie zaskarżonej decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z dnia 19 listopada 2021 r., nr (...),
- zasądzenie na rzecz odwołującego się kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym, według norm przepisanych.
Ewentualnie o uchylenie wyroku i przekazanie sprawy Sądowi Okręgowemu do ponownego rozpoznania.
Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:
Sąd Apelacyjny rozważył sprawę i uznał, że apelacja jest zasadna w stopniu uzasadniającym uchylenie zaskarżonego wyroku i poprzedzającej go decyzji oraz przekazanie sprawy do rozpoznania bezpośrednio organowi rentowemu.
Na wstępie wskazać należy zasadę, że sąd drugiej instancji, jeśli nie oddala apelacji, zmienia zaskarżony wyrok i orzeka co do istoty sprawy (art. 385 i art. 386 § 1 k.p.c.).
Uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy sądowi pierwszej instancji do ponownego rozpoznania może więc nastąpić tylko wyjątkowo, gdy stwierdzono nieważność postępowania (art. 386 § 2 k.p.c. w zw. z art. 379 k.p.c.) lub w razie nierozpoznania przez sąd pierwszej instancji istoty sprawy albo gdy wydanie wyroku wymaga przeprowadzenia postępowania dowodowego w całości (art. 386 § 4 k.p.c.; por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 18 grudnia 2012 r., II UZ 58/12, OSNP 2014/1/14).
W tym drugim wypadku, w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych, dopuszczalne jest nie tylko uchylenie wyroku sądu pierwszej instancji, ale także zaskarżonej odwołaniem decyzji i przekazanie sprawy bezpośrednio organowi rentowemu, o czym stanowi art. 477
14a k.p.c. Przepis ten ma zatem zastosowanie wówczas, gdy konieczne jest skasowanie decyzji organu rentowego i wydanie nowej, po przekazaniu sprawy organowi rentowemu do ponownego rozpoznania i przeprowadzeniu prawidłowego postępowania przed tym organem, uwzględniającego wszelkie wymagania wynikające z prawa materialnego (zob. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 20 października 2016 r., I UZ 22/16, Legalis nr 1537373 i z dnia 26 września 2017 r., II UZ 51/17, Legalis nr 1696675).
Podkreślić także należy, że organy orzecznicze w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych zobowiązane są do szczególnej staranności przy ocenie istoty sporu.
Skoro przepis art. 477
14a k.p.c. upoważnia także do uchylenia decyzji organu rentowego, to zakłada, że również na etapie postępowania administracyjnego może dojść do nierozpoznania istoty sprawy (wyrok Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 28 lutego 2018 r., III AUa 999/16, Legalis nr 1743591).
Zaznaczyć należy, iż w przypadku postępowania organu rentowego do nierozpoznania istoty sprawy dochodzi wówczas, gdy decyzja organu nie rozstrzyga o wniosku osoby ubezpieczonej bądź też rozstrzyga, ale w niepełnym zakresie lub w też w sytuacji,
gdy wydana z urzędu decyzja jest przedwczesna w zakresie rozstrzyganej w niej materii (wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 5 lutego 2016 r., III AUa 1208/14, Legalis nr 1428349).
W ocenie Sądu Apelacyjnego warunkiem niezbędnym wycofania zaświadczenia A1 jest przeprowadzenie trybu konsultacji z instytucją ubezpieczeniową właściwą innego Państwa Członkowskiego, co uczynić może jedynie instytucja ubezpieczeniowa – Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
Wydana z urzędu decyzja bez przeprowadzenia stosownego postępowania - konsultacji jest przedwczesna w zakresie rozstrzyganej w niej materii. Zarówno dokumentacja – akta ZUS , jak tez pełnomocnik organu rentowego na rozprawie potwierdza , iż taka konsultacja nie miała miejsca. Oznacza to, że w świetle powyższych okoliczności faktycznych w wyniku wycofania zaświadczenia A1 odwołujący przestał podlegać ustawodawstwu polskiemu a nie został objęty ubezpieczeniem społecznym w Królestwie Belgi, co oznacza materializację ryzyka niepodlegania przez odwołującego któremu wycofano zaświadczeniami A1 żadnemu ustawodawstwu, co z kolei jest ewidentnie sprzeczne z zasadą podlegania jednemu ustawodawstwu właściwemu i efektywnością prawa unijnego w tym zakresie.
Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyroku z dnia 10.09.2020r. III UK 298/19 wskazał jednoznacznie – a Sąd Apelacyjny podziela ten pogląd w całości - , że o podleganiu ustawodawstwu danego Państwa Członkowskiego decyduje treść przepisów prawa unijnego (rozporządzeń koordynacyjnych), a skutek ten – podleganie – następuje z mocy prawa. Decyzje wydawane w tych sprawach przez instytucje właściwe mają jedynie charakter deklaratoryjny. Na tej podstawie Sąd Najwyższy uznaje, że unijne przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego – na zasadach analogicznych do ograniczeń zasady autonomii proceduralnej państw członkowskich – wpływają na stosowanie krajowych przepisów prawa materialnego i proceduralnego warunkujących objęcie danej osoby ochroną ubezpieczeniową w Państwie Członkowskim.
W przypadku cofnięcia zaświadczenia A1 krajowe przepisy dotyczące terminów na złożenie wniosku o objęcie ubezpieczeniem, czy terminy przedawnienia składek i kwalifikacji okresów ubezpieczenia jako składkowych i nieskładkowych, nie mogą stanowić przeszkody dla objęcia danej osoby (objętej cofniętym zaświadczeniem A1) zakresem zastosowania ustawodawstwa właściwego na podstawie przepisów o unijnej koordynacji.
Należy jednak zwrócić uwagę, że z perspektywy pracowników objętych zaświadczeniem A1 jego wycofanie – przy braku współpracy instytucji cofającej to zaświadczenie (w niniejszej sprawie polskiego organu rentowego) oraz instytucji właściwej w świetle prawidłowo zastosowanych przepisów rozporządzenia 883/2004 (belgijskiej instytucji) – skutkuje powstaniem stanu niepewności co do istnienia tytułu ubezpieczenia, zakresu ochrony i instytucji właściwej do jej udzielenia. Niepewność ta godzi w efektywność unijnego prawa o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, a przez to w efektywność swobody przepływu pracowników. W przypadku jednostronnego wycofania zaświadczenia A1 przez instytucję właściwą Państwa Członkowskiego zachodzi bowiem poważne ryzyko, że: 1) określona osoba zostanie wyłączona z systemu zabezpieczenia społecznego państwa tej instytucji, która zaświadczenie wycofała (w niniejszej sprawie Polski); 2) do czasu objęcia systemem zabezpieczenia społecznego innego państwa członkowskiego (zazwyczaj miejsca wykonywania pracy – w niniejszej sprawie Królestwa Belgii) nie byłaby objęta ustawodawstwem żadnego państwa; 3) instytucja państwa wykonywania pracy mogłaby nie objąć tej osoby swoim systemem zabezpieczenia społecznego (np. z uwagi na niepodzielenie stanowiska instytucji wycofującej zaświadczenie A1, brak zgłoszenia pracownika do ubezpieczenia we „właściwym” Państwie Członkowskim, upływ terminów przewidzianych w prawie krajowym na skuteczne objęcie ubezpieczeniem społecznym, itp.); 4) pracownik delegowany (mający interes prawny i faktyczny) musiałby albo wnosić o objęcie ubezpieczeniem w innym, właściwym Państwie Członkowskim albo zaskarżyć odmowę objęcia ubezpieczeniem we właściwym Państwie Członkowskim (co w przypadku zakończenia okresu delegowania byłoby praktycznie niemożliwe); 5) pracodawca takiego pracownika nie ma interesu faktycznego w ponoszeniu kosztów związanych z objęciem ubezpieczeniem społecznym w Państwie Członkowskim wykonywania pracy.[…]
Niewątpliwie z przepisów rozporządzeń koordynacyjnych można wyprowadzić obowiązek, zgodnie z którym instytucja wycofująca zaświadczenie A1 powinna poinformować instytucję właściwą miejsca wykonywania pracy o wydaniu takiej decyzji. Informacja ta powinna z kolei doprowadzić do objęcia danej osoby systemem zabezpieczenia społecznego „właściwego” Państwa Członkowskiego. Podstawy dla takiego obowiązku instytucji właściwych należy upatrywać w art. 2 ust. 2 rozporządzenia 987/2009. W tym celu wystarczająca byłaby taka wykładnia tego przepisu, zgodnie z która ustalenia uzasadniające wycofanie zaświadczenia A1 są „danymi niezbędnymi dla ustanowienia i określenia praw i obowiązków osób, do których ma zastosowanie rozporządzenie podstawowe” w rozumieniu art. 2 ust. 2 rozporządzenia 987/2009. Można również byłoby rozważyć, czy art. 2 ust. 2 rozporządzenia 987/2009 nie należałoby interpretować w taki sposób, że instytucja zamierzająca wycofać zaświadczenie A1 z obrotu (w niniejszej sprawie polski organ rentowy) powinna poinformować instytucję innego państwa (w niniejszej sprawie belgijski organ rentowy) już o samym zamiarze wycofania tego zaświadczenia. Dzięki takiemu zabiegowi docelowa instytucja właściwa Państwa Członkowskiego posiadałaby informacje uprawniające do podjęcia czynności zmierzających do objęcia danej osoby ustawodawstwem w zakresie zabezpieczenia społecznego tego Państwa. W obu przypadkach uchybienie obowiązkowi informacyjnemu nie oznaczałoby jednak wadliwości decyzji instytucji właściwej cofającej zaświadczenie A1, gdyż obowiązek ten wiąże instytucje właściwe poza postępowaniem w przedmiocie wycofania tego zaświadczenia.
Jednakże, zdaniem Sądu Najwyższego, samo poinformowanie o wycofaniu albo o zamiarze wycofania zaświadczenia A1 nie prowadzi do wywołania skutku istotnego z punktu widzenia realizacji zasady, o której mowa w art. 11 ust. 1 rozporządzenia 883/2004 oraz zabezpieczenia interesów pracownika. Nie gwarantuje bowiem, że dana osoba zostanie rzeczywiście objęta systemem zabezpieczenia społecznego „właściwym” w świetle przepisów unijnych o koordynacji. Dlatego też należy rozważyć, czy w przypadku wycofywania zaświadczenia A1 na instytucji cofającej zaświadczenie A1 powinien ciążyć obowiązek uzgodnienia z instytucją właściwą innego państwa członkowskiego stanowiska w przedmiocie objęcia ubezpieczeniem na zasadach analogicznych, jakie wypracowano w odniesieniu do tymczasowego ustalania ustawodawstwa dla pracowników delegowanych (art. 13 rozporządzenia 883/2004).
Zwrócił na to uwagę Sąd Najwyższy w postanowieniu z 19 grudnia 2017 r., II UZ 109/17 (OSNP 2018 nr 8, poz. 114). Zostało ono wydane w sprawie z odwołanie od decyzji ustalającej, że dana osoba nie podlega polskiemu systemowi ubezpieczeń społecznych (bez uprzedniego cofnięcia zaświadczenie A1). W sprawie tej pojawiły się wątpliwości, czy w sytuacji, gdy organ rentowy po przeprowadzeniu kontroli dochodzi do wniosku, że poprzednio wydane zaświadczenia A1 są nieprawidłowe i ubezpieczona nie powinna podlegać polskiemu systemowi ubezpieczeń społecznych z uwagi na brak tytułu do objęcia jej ubezpieczeniami, może samodzielnie wydać decyzję stwierdzającą, że osoba ta nie podlega polskiemu systemowi ubezpieczeń społecznych, lecz systemowi innego państwa członkowskiego, na terenie którego wykonuje pracę (świadczy usługi), z pominięciem sytuacji prawnej tej osoby wynikającej z wydanych wcześniej poświadczeń na formularzu A1 i bez wszczęcia procedury koordynacji, o której mowa w art. 16 rozporządzenia nr 987/2009. Sąd Najwyższy zajął stanowisko, że organ rentowy po wydaniu poświadczenia podlegania ubezpieczeniu społecznemu w Polsce na formularzu A1 i bez jego uprzedniego cofnięcia nie może - bez wyczerpania trybu współpracy z instytucją ubezpieczeniową innego Państwa Członkowskiego - wydać decyzji o niepodleganiu ubezpieczeniu społecznemu w Polsce (art. 16 w związku z art. 5 rozporządzenia 987/09).
Sąd Najwyższy zwraca jednak uwagę, że tego rodzaju sposób postępowania nie został unormowany wprost w przepisach rozporządzeń koordynacyjnych i powinien zostać – ewentualnie – ujednolicony w drodze odpowiedniej wykładni tych rozporządzeń oraz prawa pierwotnego dokonanej przez Trybunał Sprawiedliwości zgodnie z zasadą jednolitej wykładni i jednolitego stosowania prawa unijnego.
Sąd Najwyższy zwraca uwagę, że art. 5 ust. 2-4 rozporządzenia 987/2009 normujący okoliczności obligujące instytucję wydającą dokument taki jak zaświadczenie A1 do ponownego rozpatrzenia podstaw do jego wystawienia i ewentualnego cofnięcia, nie reguluje wprost – w odróżnieniu od zasad ustalania ustawodawstwa właściwego z art. 6 i art. 16 rozporządzenia 987/2009 – szczegółowego trybu współpracy między instytucjami właściwymi z różnych państw członkowskich. Jedynie w art. 5 ust. 4 rozporządzenia 987/2009 mowa o sytuacji, w której „zainteresowane instytucje nie osiągną porozumienia” w kwestii cofnięcia m.in. zaświadczenia A1 – wówczas sprawa może być przedstawiona Komisji Akredytacyjnej. Treść art. 5 ust. 4 rozporządzenia 987/2009 sugeruje więc, że w przypadku rozpatrywania podstaw do cofnięcia zaświadczenia A1 instytucja, która wydała to zaświadczenie, powinna współpracować z instytucją właściwą miejsca wykonywania pracy, co zakłada nie tylko bieżącą wymianę informacji między tymi instytucjami na temat istnienia albo nieistnienia podstaw do cofnięcia zaświadczenia A1 ale także uzgodnienie stanowiska w przedmiocie tego, któremu ustawodawstwu dana osoba będzie podlegała (z mocą wsteczną) w przypadku cofnięcia zaświadczenia A1.
W ocenie Sądu Najwyższego, w przypadku konieczności uprzedniego wyczerpania procedury współpracy przez polski organ rentowy z belgijskim organem rentowym przed wydaniem decyzji unieważniających wydanie zaświadczenia A1, decyzje powinny zostać uchylone a sprawa ponownie rozpoznana przez organ rentowy we współpracy z instytucją właściwą innego Państwa Członkowskiego.
Za taką wykładnią art. 5 rozporządzenia 987/2009 w związku z innymi przepisami rozporządzeń 883/2004 i 987/2009 powołanymi w treści pytania przemawia założenie, zgodnie z którym przepisy o unijnej koordynacji należy interpretować w taki sposób, by w wyniku cofnięcia zaświadczenia A1 nie doszło do naruszenia jednej z fundamentalnych zasad systemu koordynacji zabezpieczeń, czyli podlegania jednemu ustawodawstwu Państwa Członkowskiego (art. 11 ust. 1 rozporządzenia 883/2004). Z zasady tej wynika istotna dyrektywa postępowania dla instytucji właściwych państw i organów odwoławczych. Ich procedowanie nie może doprowadzić nie tylko do objęcia osoby więcej niż jednym ustawodawstwem, ale także do wyłączenia jej z podlegania jakiemukolwiek ustawodawstwu. Celem art. 11-16 rozporządzenia 883/2004, na podstawie których wydawane są zaświadczenia A1, jest także zapobieganie pozbawienia osób objętych zakresem stosowania tego rozporządzenia ochrony w dziedzinie zabezpieczenia społecznego - wobec braku ustawodawstwa, jakie miałoby do nich zastosowanie (wyrok z 1 lutego 2017 r., T., C-430/15, EU:C:2017:74, pkt 58 i przytoczone tam orzecznictwo; wyrok z 25 października 2018 r., W., C-451/17, EU:C:2018:861).
Odpowiedzi, czy tak należy procedować przed wydaniem decyzji o cofnięciu zaświadczenia A1, nie udziela procedura określająca zasady dialogu i koncyliacji, zawarta w decyzji nr (...). W treści preambuły decyzji nr (...) (motyw 4) powołano się na zasadę lojalnej współpracy, ustanowioną także w art. 4 ust. 3 (...), która zobowiązuje do dokonywania przez instytucje właściwej oceny faktów mających znaczenie z punktu widzenia stosowania rozporządzeń. Wskazano przy tym, że „w przypadku istnienia wątpliwości co do ważności dokumentu lub poprawności dowodów potwierdzających (…), w interesie osób objętych rozporządzeniem (WE) nr 883/2004 leży osiągnięcie porozumienia przez instytucje lub władze zainteresowanych państw członkowskich w rozsądnym terminie.” Do art. 4 ust. 3 (...) odwołano się także w wyrokach TS z zakresu koordynacji celem doprecyzowania pewnych obowiązków instytucji właściwych przy okazji cofania zaświadczeń A1 (poprzednio (...), zob. wyrok z 6 lutego 2018 r., A. i in.,C-359/16, EU:C:2018:63, pkt 35-40; a także analogicznie wyrok z 6 września 2018 r., A. i in., C-527/16, EU:C:2018:669, pkt 47). Z powyższego wynika dla Sądu Najwyższego możliwość zakotwiczenia w art. 4 ust. 3 (...) bardziej szczegółowych obowiązków instytucji właściwych z zakresu koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, co służyć będzie realizacji celów art. 45 (...).”
Organ rentowy przy ponownym rozpoznawaniu sprawy winien zadośćuczynić konieczności uprzedniego wyczerpania procedury współpracy przez polski organ rentowy z belgijskim organem rentowym, ponownie zbadać przesłanki uprawniające do wycofania zaświadczenia A1 i ewentualnie po tak przeprowadzonym postępowaniu wydać decyzję unieważniającą wydanie zaświadczenia A1
Z przedstawionych wyżej względów Sąd Apelacyjny na podstawie art. 386 § 4 k.p.c. i art. 477
14a k.p.c. orzekł jak w sentencji.
1366 dni od wyroku do publikacji
- Wyrok 8 lutego 2023 r.
- Portal: 5 listopada 2026 r.
Pełny tekst i metryka orzeczenia: Portal Orzeczeń Sądów Powszechnych. Tytuł i streszczenie przygotował model językowy na podstawie treści orzeczenia. Orzeczenie może być nieprawomocne.