Poniedziałek Wydanie nr 30

Sygnatura akt
IV U 277/25
Sąd
Sąd Rejonowy w Świdnicy
Wydział
IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Rodzaj
Wyrok
Data orzeczenia
20 lipca 2026 r.
Rozstrzygnięcie
Orzeczenie zmienione
Opublikowano w portalu
23 września 2026 r.
W serwisie od

Zestawienie z tego dnia
Kategorie
Praca i ZUS
Sąd Rejonowy w Świdnicy
© autorzy OpenStreetMap

Praca i ZUS

Sąd zmienił decyzję ZUS i przyznał powódce zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia

Powódka pracowała jako asystentka osoby niepełnosprawnej na umowie zlecenia, ale w czasie zwolnienia nie wykonywała żadnych czynności i nie dostała za ten okres wynagrodzenia.

Rozstrzygnięcie
Orzeczenie zmienione
Sąd
Sąd Rejonowy w Świdnicy, IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Sygnatura
IV U 277/25

Dla firm: Prawo do zasiłku po ustaniu ubezpieczenia przepada dopiero wtedy, gdy osoba niezdolna do pracy faktycznie wykonuje pracę zarobkową, a ciężar wykazania tego spoczywa na ZUS, nie na ubezpieczonym.

Ze zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego nie wynika natomiast, aby powódka po ustaniu tytułu ubezpieczenia (a w trakcie niezdolności do pracy) wykonywała pracę zarobkową.

Z uzasadnienia, Sąd Rejonowy w Świdnicy

Treść orzeczenia

Teza: odwołanie podlegało uwzględnieniu

Sygnatura akt IV U 277/25

WYROK

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

A., dnia 2 lipca 2026 r.

Sąd Rejonowy w Świdnicy IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie:

Przewodniczący: Sędzia Maja Snopczyńska

Protokolant: Agata (...)

po rozpoznaniu w dniu 2 lipca 2026 r. na rozprawie

sprawy z odwołania T. L.

od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 6 maja 2025 r., znak: (...)

o zasiłek chorobowy

zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 6 maja 2025 r., znak: (...) w ten sposób, iż przyznaje powódce T. L. prawo do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia za okres wskazany w decyzji.

Uzasadnienie

Powódka T. L. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 6 maja 2025 roku, odmawiającej prawa do zasiłku chorobowego za okres od (...)roku. W uzasadnieniu podała, że nie świadczyła pracy zarobkowej na podstawie zawartej umowy zlecenia.

W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o oddalenie odwołania oraz zasądzenie od powoda kosztów zastępstwa procesowego. W uzasadnieniu powołano podstawę prawną decyzji i podniesiono, że powódka po ustaniu tytułu ubezpieczenia kontynuowała umowę zlecenia stanowiącą tytuł do objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym.

W toku postępowania Sąd ustalił

następujący stan faktyczny:

Powódka do 31 marca 2025 roku była pracownikiem (...) S.A. w H.. Dodatkowo miała zawartą umowę zlecenia z (...).

Wobec niezdolności do pracy powódka w okresie od (...) roku przebywała na zwolnieniu lekarskim i nie osiągnęła przychodu.

Decyzją z dnia 6 maja 2025 roku pozwany odmówił powódce prawa do zasiłku chorobowego po ustaniu tytułu zatrudnienia ubezpieczenia chorobowego za okres od od(...)

Dowód: akta ZUS - w załączeniu

Korespondencja mailowa k. 5

Zeznania powódki k. 29, płyta CD k. 32

W tak ustalonym stanie faktycznym

Sąd zważył:

Odwołanie podlegało uwzględnieniu.

Ustaleń stanu faktycznego sąd dokonał w oparciu o zgromadzone w postępowaniu dowodowym dokumenty, albowiem wszystkie te dowody tworzyły spójną i logiczną całość, dającą obraz stanu faktycznego.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2020r. poz. 870) zasiłek chorobowy z tytułu niezdolności do pracy powstałej w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego, jak i z tytułu niezdolności do pracy powstałej po ustaniu tytułu ubezpieczenia nie przysługuje za okres po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli osoba niezdolna do pracy kontynuuje działalność zarobkową lub podjęła działalność zarobkową stanowiącą tytuł do objęcia obowiązkowo lub dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym albo zapewniającą prawo do świadczeń za okres niezdolności do pracy z powodu choroby.

Powódka zeznała, że ma zawartą umowę zlecenia, jednakże w okresie objętym zaskarżoną decyzją nie wykonywała w ramach tej umowy żadnych czynności; wskazał, że na umowę zlecenia pracowała jako asystent osoby niepełnosprawnej i w dniach kiedy byłą na zwolnieniu lekarskim nie wykonywała żadnych czynności i nie otrzymała za ten okres wynagrodzenia.

W tym miejscu wskazać należy, że zgodnie z obowiązującą doktryną i orzecznictwem Sądu Najwyższego1 prawo do zasiłku chorobowego po ustaniu tytułu ubezpieczenia ma wyjątkowy charakter, przy czym ryzykiem chronionym jest w tym przypadku niemożność wykonywania (kontynuowania lub podjęcia) każdej działalności zarobkowej, zarówno tej, której wykonywanie dawało tytuł do objęcia ubezpieczeniem, jak i wykonywanej równolegle z taką działalnością, a ponadto jakiejkolwiek nowej działalności dającej źródło utrzymania. Wówczas zdarzenie ubezpieczeniowe (choroba) będzie pozostawać w związku z nowym tytułem ubezpieczeniowym. Pozbawienie prawa do zasiłku chorobowego miałoby uzasadnienie wówczas, gdyby wnioskodawca uzyskał tytuł ubezpieczenia w postaci faktycznego kontynuowania działalności zarobkowej, a więc wykonywania pracy zarobkowej.

Ze zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego nie wynika natomiast, aby powódka po ustaniu tytułu ubezpieczenia (a w trakcie niezdolności do pracy) wykonywała pracę zarobkową. Wskazać należy, że zgodnie z art. 6 kc ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne. Tym samym strona pozwana powinna wykazać, że powódka po ustaniu tytułu ubezpieczenia osiągnęła dochód z tytułu umowy zlecenia. Okoliczność ta nie została wykazana.

Mając na uwadze stanowisko Sądu Najwyższego wyrażone w wyroku z 4 VI 2012 (I UK 13/12), w którym wskazano, że znaczenie ma tutaj okoliczność faktycznego prowadzenia działalności gospodarczej po ustaniu ubezpieczenia pracowniczego uznać należało, że po stronie powódki nie wystąpiły negatywne przesłanki z art. 13 ustawy i nie zachodzą okoliczności wyłączające prawo do zasiłku po ustaniu ubezpieczenia pracowniczego.

Mając powyższe na uwadze, Sąd uznał, iż ZUS niezasadnie odmówił powódce prawa do zasiłku chorobowego za okres od 1(...)i na podstawie art. 477

14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję.

1 Wyroki z uzasadnieniami SN z 4 VI 2012r ( I UK 13/12), z 13 VI 2013r, (I UK 19/13) i powoływane tam orzeczenia – cyt. za Legalis

65 dni od wyroku do publikacji

  1. Wyrok 20 lipca 2026 r.
  2. Portal: 23 września 2026 r.

Pełny tekst i metryka orzeczenia: Portal Orzeczeń Sądów Powszechnych. Tytuł i streszczenie przygotował model językowy na podstawie treści orzeczenia. Orzeczenie może być nieprawomocne.