Poniedziałek Wydanie nr 30

Sygnatura akt
I USK 1153/26
Sąd
Sąd Najwyższy
Wydział
Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Wydział I
Rodzaj
Postanowienie
Data orzeczenia
26 sierpnia 2026 r.
W serwisie od

Zestawienie z tego dnia
Kategorie
Sąd Najwyższy

Sąd Najwyższy

SN odmówił przyjęcia skargi spółki o składki za emeryta na zleceniu

Przejdź do orzeczenia, 12 min czytania

Spór

Spółka H. sp. z o.o. sp.k. w G. kwestionowała decyzję ZUS, która objęła R. S. ubezpieczeniami emerytalnym, rentowymi i wypadkowym z tytułu umowy zlecenia w 2021 r. Spółka uważała, że emeryt pozostający w stosunku pracy nie podlega składkom z tytułu zlecenia niezależnie od wysokości wynagrodzenia z etatu.

Ustalenia sądu

Ubezpieczony był uprawniony do emerytury od 29 września 2018 r. Od kwietnia do grudnia 2021 r. miał inny tytuł do ubezpieczeń społecznych, z którego nie osiągał minimalnego wynagrodzenia.

Rozstrzygnięcie

Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej odwołującej się spółki do rozpoznania.

Dlaczego

Sąd uznał, że nie ma potrzeby wykładni przepisów budzących wątpliwości ani oczywistej zasadności skargi, bo Sąd Najwyższy już wcześniej w podobnych sprawach przyjmował, że wynagrodzenie z etatu musi osiągnąć minimalną kwotę. Skarżąca spółka powołała się na przesłanki, które się wzajemnie wykluczają, a jej stanowisko odrzucały wcześniejsze postanowienia w analogicznych sprawach.

Dla firm

Emeryt zatrudniony na zlecenie i równocześnie na etacie podlega składkom z tytułu zlecenia, jeśli wynagrodzenie z etatu jest niższe niż minimalne wynagrodzenie za pracę.

Więcej o sprawie

Emeryt pracował u spółki na podstawie umowy zlecenia od stycznia do grudnia 2021 r., a w tym samym czasie miał etat u innego pracodawcy. Sąd Najwyższy nie zajął się sporem co do treści przepisu.

Ubezpieczony w okresie od 1 kwietnia 2021 r. do 31 grudnia 2021 r. posiadał inny tytuł prawny do ubezpieczeń społecznych, z którego nie osiągał jednak co najmniej minimalnego wynagrodzenia.

Z uzasadnienia, Sąd Najwyższy
Sąd
Sąd Najwyższy, Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Wydział I
Sygnatura
I USK 1153/26

Treść orzeczenia około 12 minut czytania

I USK 1153/26

POSTANOWIENIE

Dnia 26 sierpnia 2026 r.

Sąd Najwyższy w składzie:

SSN Dawid Miąsik

w sprawie z odwołania H. sp. z o.o. sp.k. w G.

od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Poznaniu

z udziałem R. S.

o podleganie ubezpieczeniom społecznym i wysokość podstawy wymiaru składek

na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

w dniu 26 sierpnia 2026 r.,

na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się Spółki od wyroku Sądu Apelacyjnego

w Poznaniu z dnia 9 lipca 2025 r., sygn. akt III AUa 847/24,

odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

Uzasadnienie

Sąd Apelacyjny w Poznaniu wyrokiem z 9 lipca 2025 r., III AUa 847/24 oddalił

apelację H. sp. z o.o. sp. k. w G. (odwołująca się, płatnik składek) od wyroku Sądu

Okręgowego w Poznaniu z 7 czerwca 2024 r., VIII U 2146/23 oddalającego

odwołanie od decyzji z 26 czerwca 2023 r. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […]

Oddziału w Poznaniu, którą na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 2 i 3 oraz art. 38 ust. 1,

art. 6 ust. 1 pkt 4, art. 9 ust. 2c i 4a, art. 12 ust. 1, art. 18 ust. 1 i 3 oraz art. 20 ust. 1

ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.

U. z 2022 r. poz. 1009, dalej jako ustawa systemowa), art. 81 ust. 1 i 6 ustawy z dnia

27 sierpnia 2004 roku o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków

publicznych (Dz. U. z 2022 r., poz. 2561) stwierdził, że R. S. (ubezpieczony) podlegał

I USK 1153/26

2

obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu w okresie

od 1 kwietnia 2021 r. do 31 grudnia 2021 r. jako osoba wykonująca pracę na

podstawie umowy zlecenia u płatnika składek oraz ustalił, że podstawy wymiaru

składek w okresie od czerwca 2021 r. do grudnia 2021 r. stanowią kwoty wskazane

tabelarycznie w sentencji decyzji.

Sąd Apelacyjny przypomniał, że co do zasady każdy zleceniobiorca (art. 6 ust.

1 pkt 4 ustawy systemowej) podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym

niezależnie od tego, czy jest uprawniony do emerytury i renty (z wyjątkiem osób

wymienionych w art. 6 ust. 4). Zwolnienie zleceniobiorcy z tego obowiązku wynika

natomiast z faktu równoczesnego pozostawania w stosunku pracy, który z mocy art.

9 ust. 1 ww. ustawy wyprzedza inne tytuły podlegania obowiązkowym

ubezpieczeniom społecznym, co dotyczy również emerytów i rencistów (zob. art. 9

ust. 4 w związku z art. 9 ust. 4a ustawy systemowej). Dlatego właśnie emeryci i

renciści tak, jak pozostali zleceniobiorcy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom

społecznym z tytułu wykonywania umów zlecenia, jeżeli równocześnie nie pozostają

w stosunku pracy.

Natomiast zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający w

stosunku pracy nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu

wykonywania umowy zlecenia, tylko wtedy, gdy podstawa wymiaru składek na

ubezpieczenia społeczne z tytułu pozostawania w stosunku pracy osiągnie kwotę

określoną w art. 18 ust. 4 pkt 5a (tzn. minimalnego wynagrodzenia za pracę), na co

jednoznacznie wskazuje brzmienie zdania drugiego art. 9 ust. 2c in fine, które nie

określa przecież wymienionych tam „innych tytułów”, a zatem obejmuje także osoby

pozostające w stosunku pracy. Natomiast, gdy podstawa wymiaru składek z tytułu

pozostawania w stosunku pracy będzie niższa niż kwota minimalnego

wynagrodzenia za pracę, zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty

pozostający w stosunku pracy będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom

społecznym również z tytułu wykonywania umowy zlecenia, co ma miejsce w

niniejszej sprawie.

Z ustalonego w sprawie stanu faktycznego wynika, że ubezpieczony jest

uprawniony do emerytury od 29 września 2018 r. Nadto od 1 stycznia 2021 r. został

zatrudniony w odwołującej się spółce na podstawie umowy zlecenia w okresie do 31

grudnia 2021 r. W związku z zawarciem tej umowy zlecenia został zgłoszony przez

odwołującą wyłącznie do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego.

I USK 1153/26

3

Ubezpieczony w okresie od 1 kwietnia 2021 r. do 31 grudnia 2021 r. posiadał inny

tytuł prawny do ubezpieczeń społecznych, z którego nie osiągał jednak co najmniej

minimalnego wynagrodzenia.

Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu złożyła

odwołująca się zaskarżając wyrok ten w całości i zarzucając naruszenie przepisów

prawa materialnego, a mianowicie:

1. art. 9 ust. 2c oraz ust. 4a ustawy systemowej przez ich wadliwą wykładnię, co

w konsekwencji doprowadziło do ich błędnego zastosowania,

2. art. 9 ust. 2c oraz ust. 4a ustawy systemowej przez ich niewłaściwe

zastosowanie, a w konsekwencji zobowiązanie płatnika składek do opłacenia

składek ubezpieczenia emerytalnego, rentowego i wypadkowego, podczas

gdy tego rodzaju zobowiązanie składkowe w ogóle nie powstało,

3. art. 9 ust. 1a ustawy systemowej przez pominięcie jego treści, a w

konsekwencji niewłaściwe zastosowanie art. 9 ust. 4a ww. ustawy, czego

skutkiem jest dokonanie niezgodnej z celem ustawodawcy wykładni i uznanie,

że przepis ten na zastosowanie też do osób mających ustalone prawo do

emerytury bądź renty, w sytuacji, gdy wobec tych osób został już do realizacji

ryzyka emerytalnego i rentowego i posiadają one stosowne świadczenia z

tych tytułów.

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został uzasadniony jej

oczywistą zasadnością oraz potrzebą wykładni przepisów prawnych budzących

poważne wątpliwości oraz wywołujących rozbieżności w orzecznictwie, które

występują między innymi między wykładnią prezentowaną przez Sąd Okręgowy w

Kaliszu oraz Sąd Apelacyjny w Łodzi, a Sądem Okręgowym w Warszawie,

Odwołująca się wskazała, że brak jest podstaw do zaakceptowania

stanowiska Sądu Apelacyjnego w kwestii przyjęcia, że zgodnie z art. 9 ust. 4a i

ustawy systemowej zastrzeżenie „odsyłające” do ust. 2c tego przepisu powoduje, że

zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający równocześnie w

stosunku pracy nie będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z

tytułu wykonywania urnowy zlecenia tylko wówczas, gdy wynagrodzenie uzyskiwane

przez niego w ramach stosunku pracy osiągnie kwotę co najmniej równą kwocie

minimalnego wynagrodzenia za pracę (art. 18 ust. 4 pkt 5a powołanej ustawy).

Zdaniem odwołującej się uznać należy, że zleceniobiorca - emeryt będzie podlegał

obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu umowy -

I USK 1153/26

4

zlecenia, o ile nie pozostaje równocześnie w stosunku pracy z innym pracodawcą.

Przy czym nic ma tu znaczenia w jakiej wysokości wynagrodzenie za pracę emeryt

pobiera z tytułu umowy o pracę.

Za powyższym stanowiskiem przemawia to co znajduje odzwierciedlenie w

uzasadnieniu wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie z 26 marca 2025 r., XXI U

1404/23, że celem wprowadzenia przez ustawodawcę art. 9 ust. 1a ustawy

systemowej było zapewnienie osobom posiadającym jednocześnie co najmniej jeden

bezwzględny tytuł ubezpieczenia i jeden ogólny tytuł ubezpieczenia wyższego

poziomu zabezpieczenia społecznego na wypadek zaistnienia ryzyka emerytalnego

lub rentowego na poziomie odpowiadającym co najmniej wysokości minimalnego

wynagrodzenia za pracę.

Przed wprowadzeniem do art. 9 ust. 1a obowiązek ubezpieczenia

emerytalnego i rentowego obejmował jedynie osoby zatrudnione na podstawie

umowy o pracę, zaś z pozostałych tytułów ubezpieczenia te miały charakter

dobrowolny. Skutkiem tego było to, że większość osób nie decydowała się na

dobrowolne wówczas ubezpieczenia emerytalne i rentowe chcąc pozostawić w

domowym budżecie większe środki finansowe. To skutkowało gromadzeniem na

kontach ubezpieczonych niskich kwot, które w przyszłości znalazłyby przełożenie na

niskie świadczenia emerytalne i rentowe.

Z tego też względu ustawodawca zdecydował się na ingerencję i

wprowadzenie art. 9 ust. 1a ustawy systemowej. Zatem celem ustawodawcy przy

wprowadzeniu powołanego ust. 1a art. 9 było zapewnienie ubezpieczonym - nie

mającym jeszcze prawa do emerytury czy renty - takiego poziomu podstawy składek

na ubezpieczenie społeczne by w przyszłości mogli oni uzyskać emeryturę lub rentę

w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę. Zatem cel którym

kierował się ustawodawca do ubezpieczonych nie mających ustalonego prawa do

emerytury lub renty, nie jest aktualny w odniesieniu do ubezpieczonych mających

ustalone prawo do emerytury lub renty. W odniesieniu do tych bowiem osób (tj.

emerytów) doszło już do realizacji ryzyka emerytalnego bądź rentowego i posiadają

oni stosowne świadczenia z tych tytułów. Tym samym nie jest już celowe

przymusowe obejmowanie ich dodatkowa ochrona przewidzianą w art. 9 ust. 1a

ustawy systemowej (por.: uzasadnienie wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie z

26 marca 2025 r., XXI U 1404/23).

I USK 1153/26

5

W ocenie odwołującej się mając na uwadze, że ubezpieczony miał ustaloną

emeryturę, a nadto był zatrudniony u innego niż odwołująca podmiotu na podstawie

umowy o pracę w niepełnym wymiarze czasu pracy za wynagrodzeniem niższym niż

minimalne, uznać należy, że nie on podlega obowiązkowo ubezpieczeniu

emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu z tytułu wykonywania umowy zlecenia.

Odmienna interpretacja i uznanie, że art. 9 ust. 1a ustawy systemowej ma

zastosowanie także do osób o których mowa w art. 9 ust. 4 i 4a tej ustawy, to ich

sytuacja nie odbiegałaby od sytuacji osób ubezpieczonych nie posiadających prawa

do emerytury lub renty a zatem regulacje art. 9 ust. 4 i 4a ww. ustawy byłyby zbędne.

Zdaniem odwołującej się takie zaś twierdzenie - mając na uwadze racjonalne

działanie ustawodawcy - uznać należy za niedopuszczalne.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego

rozpoznania.

W niniejszej skardze kasacyjnej odwołująca się powołała się na przesłanki

przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania wymienione w art. 3989 § 1 pkt 2 oraz pkt

4 k.p.c. Potrzeba wykładni przepisów prawnych występuje, jeżeli co do konkretnego

przepisu prawa: 1) brak jednolitej lub utrwalonej judykatury Sądu Najwyższego

(rozbieżność w wykładni przepisu w orzecznictwie samego Sądu Najwyższego); 2)

przyjęta i dominująca wykładnia w orzecznictwie Sądu Najwyższego wywołuje

poważne i należycie uzasadnione wątpliwości co do jej prawidłowości; 3) sądy

powszechne tego samego lub różnego szczebla zajmują sprzeczne ze sobą

stanowiska co do treści normy wynikającej ze stosowanego przepisu prawa; 4)

doktryna przedstawia rozbieżne poglądy na rozumienie danego przepisu (zamiast

wielu zob. postanowienie Sądu Najwyższego z 4 grudnia 2024 r., I USK 110/24 i

powołane tam orzecznictwo). Podkreślić przy tym należy, że w przesłance tej (art.

3989 § 1 pkt 2 k.p.c.) chodzi o rozbieżności w rozumieniu przepisu (jego interpretacji),

a nie o rozbieżności w zastosowaniu prawidłowo zinterpretowanego przez sąd(y)

przepisu prawa. Wadliwe zastosowanie prawidłowo zinterpretowanego przepisu

prawa podpada pod przesłankę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, o której

mowa w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Inaczej rzecz ujmując, potrzeba wykładni przepisu

budzącego poważne wątpliwości lub wywołującego rozbieżności w orzecznictwie

sądów zachodzi wtedy, kiedy jego niejednolita wykładnia wywołuje wyraźnie

I USK 1153/26

6

wskazane przez skarżącego rozbieżności w orzecznictwie samego Sądu

Najwyższego lub sądów powszechnych, bądź kiedy przepis ten nie doczekał się

wypowiedzi Sądu Najwyższego co do możliwości przyjęcia wykładni w kierunku

wskazywanym przez skarżącego (postanowienia Sądu Najwyższego: z 13 czerwca

2008 r., III CSK 104/08, LEX nr 42436; z 15 października 2002 r., II CZ 102/02, LEX

nr 57231). Konieczne jest również wskazanie argumentów, które prowadzą do

rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie własnej propozycji

interpretacyjnej (zob. np. postanowienia Sądu Najwyższego z 23 października 2025

r., I USK 149/24 oraz z 17 listopada 2025 r., I USK 262/24).

Ponadto, nie można mówić o ziszczeniu się przesłanki z art. 3989 § 1 pkt 2

k.p.c., jeżeli ten sam przepis został zastosowany odmiennie w różnych sprawach o

zróżnicowanym stanie faktycznym. Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do

rozpoznania na przesłance określonej w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. wymaga wykazania,

że określony przepis prawa, będący źródłem poważnych wątpliwości

interpretacyjnych, nie doczekał się wykładni albo niejednolita wykładnia wywołuje

rozbieżności w odniesieniu do identycznych lub podobnych stanów faktycznych (zob.

np. postanowienia Sądu Najwyższego z 23 października 2025 r., I USK 149/24 oraz

z 17 listopada 2025 r., I USK 262/24).

Wreszcie, nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt

2 k.p.c.), jak analogicznie nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art.

3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego

zagadnienia prawnego lub wykładni przepisów i wyraził swój pogląd we

wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające

zmianę tego poglądu (postanowienia Sądu Najwyższego z 23 października 2025 r.,

I USK 149/24 oraz z 17 listopada 2025 r., I USK 262/24 i powołane tam

orzecznictwo).

Odnosząc się z kolei do tej przesłanki przedsądu, jaką jest oczywista

zasadność skargi, twierdzenie o takiej zasadności odwołująca się połączyła z

występowaniem przyczyn przyjęcia skargi do rozpoznania określonych w art. 3989 §

1 pkt 2 k.p.c. Taka konstrukcja uzasadnienia wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej

do rozpoznania jest wadliwa (postanowienie Sądu Najwyższego z 17 listopada 2025

r., I USK 262/24). W orzecznictwie Sądu Najwyższego przyjmuje się, że przesłanki

określone w art. 3989 § 1 pkt 1 (a także pkt 2) i 4 k.p.c. wykluczają się, gdyż skarga

kasacyjna nie może być uznana za oczywiście uzasadnioną, jeżeli o występowaniu

I USK 1153/26

7

tej przesłanki miałoby świadczyć naruszenie przepisów prawa, których wykładnia

nasuwa tak duże wątpliwości, że konieczne jest ich wyjaśnienie przez Sąd

Najwyższy w ramach sformułowanego w tej sprawie zagadnienia prawnego. W

postanowieniu z 26 listopada 2013 r., I UK 291/13, (LEX nr 1430990) Sąd Najwyższy

wyraził stanowisko, że łączenie przesłanki oczywistej zasadności skargi z

występowaniem w sprawie istotnego zagadnienia prawnego, budzi poważne

zastrzeżenia. Taki sam wniosek dotyczy wskazania przesłanki dotyczącej potrzeby

wykładni przepisów budzących poważne wątpliwości (zamiast wielu zob.

postanowienie Sądu Najwyższego z 17 listopada 2025 r., I USK 262/24 i powołane

tam orzecznictwo). Ponadto, jeżeli przesłanką wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej

do rozpoznania jest twierdzenie skarżącego, że skarga jest oczywiście uzasadniona

(art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.), powinien on w uzasadnieniu wniosku zawrzeć wywód

prawny wskazujący, w czym wyraża się ta "oczywistość" i przedstawić argumenty na

poparcie tego twierdzenia (zamiast wielu zob. postanowienie Sądu Najwyższego z

17 listopada 2025 r., I USK 262/24 i powołane tam orzecznictwo).

Odnosząc powyższe zapatrywania do wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej

do rozpoznania w niniejszej sprawie, Sąd Najwyższy uwzględnił, że zawarte w art. 9

ust. 4a ustawy systemowej zastrzeżenie „odsyłające” do ust. 2c tego artykułu

powoduje, że zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający

równocześnie w stosunku pracy nie będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom

społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia tylko wówczas, gdy

wynagrodzenie uzyskiwane przez niego w ramach stosunku pracy osiągnie kwotę co

najmniej równą kwocie minimalnego wynagrodzenia za pracę. Tak orzekł Sąd

Najwyższy między innymi w wyroku z 21 marca 2019 r., II UK 548/17 (LEX nr

2638597), co Sąd rozpoznający niniejszą sprawę potwierdza. Zaakcentować należy,

iż Sąd Najwyższy m. in. postanowieniami z 23 kwietnia 2025 r., III USK 11/25, z 4

listopada 2025 r., III USK 264/25, z 7 maja 2026 r., I USK 702/26, z 10 czerwca 2026

r., I USK 704/26, z 7 lipca 2026 r., I USK 931/26 w analogicznych stanach faktycznych

odmówił przyjęcia do rozpoznania skarg kasacyjnych wniesionych przez odwołującą

spółkę, z powołaniem analogicznych przesłanek.

W tej sytuacji nie można mówić ani o potrzebie usunięcia rozbieżności w

wykładni przepisów prawa ani o oczywistej zasadności skargi, zatem Sąd Najwyższy

na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji.

[a.ł]

I USK 1153/26

8

Pełny tekst i metryka orzeczenia: Sąd Najwyższy, repozytorium2.sn.pl. Tytuł i streszczenie przygotował model językowy na podstawie treści orzeczenia. Orzeczenie może być nieprawomocne.