Poniedziałek Wydanie nr 30

Sygnatura akt
I USK 546/26
Sąd
Sąd Najwyższy
Wydział
Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Wydział I
Rodzaj
Postanowienie
Data orzeczenia
19 sierpnia 2026 r.
W serwisie od

Zestawienie z tego dnia
Kategorie
Sąd Najwyższy

Sąd Najwyższy

SN odmówił przyjęcia skargi o emeryturę rolniczą domownika bez zapłaconych składek

Przejdź do orzeczenia, 6 min czytania

Spór

T.S. domagał się prawa do emerytury rolniczej, a Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego decyzją z 2 kwietnia 2022 r. mu tego prawa odmówił.

Ustalenia sądu

Sądy uznały, że do emerytury zalicza się tylko okres ubezpieczenia domownika, za który zapłacono wymagane składki. Skarżący twierdził, że sam status domownika wystarcza do zaliczenia okresu.

Rozstrzygnięcie

Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

Dlaczego

Zarzut rozbieżności w orzecznictwie był pozorny, bo SN już wcześniej przyjął, że zalicza się okresy ze składkami zapłaconymi za daną osobę, w tym za domownika.

Dla firm

Do emerytury rolniczej zalicza się okres ubezpieczenia domownika tylko wtedy, gdy za niego zapłacono składki na Fundusz Ubezpieczenia Społecznego Rolników. Sam fakt pracy w gospodarstwie nie wystarcza.

Więcej o sprawie

Sąd Okręgowy w Lublinie oddalił odwołanie T.S. w marcu 2024 r., a Sąd Apelacyjny w Lublinie oddalił jego apelację w lutym 2025 r. Skarga kasacyjna nie trafiła do rozpoznania.

Sąd Apelacyjny w Lublinie wyrokiem z dnia 26 lutego 2025 r., III AUa 331/24 oddalił apelację wnioskodawcy.

Z uzasadnienia, Sąd Najwyższy
Sąd
Sąd Najwyższy, Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Wydział I
Sygnatura
I USK 546/26

Treść orzeczenia około 6 minut czytania

I USK 546/26

POSTANOWIENIE

Dnia 19 sierpnia 2026 r.

Sąd Najwyższy w składzie:

SSN Renata Żywicka

w sprawie z odwołania T.S.

od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego

o prawo do emerytury rolniczej,

na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

w dniu 19 sierpnia 2026 r.,

na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego

w Lublinie z dnia 26 lutego 2025 r., sygn. akt III AUa 331/24,

odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

[it]

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 5 marca 2024 r., VIII U 1198/22 Sąd Okręgowy w Lublinie

oddalił odwołanie T.S. od decyzji z dnia 2 kwietnia 2022 r. Prezesa Kasy Rolniczego

Ubezpieczenia Społecznego odmawiającej wnioskodawcy prawa do emerytury

rolniczej.

Sąd Apelacyjny w Lublinie wyrokiem z dnia 26 lutego 2025 r., III AUa 331/24

oddalił apelację wnioskodawcy.

W skardze kasacyjnej od powyższego wyroku ubezpieczony zarzucił

naruszenie: 1. art. 19 ust. 1 pkt 2 w zw. z art. 20 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 grudnia

1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników w zw. z art. 1 ust. 1 i 2, art. 2 pkt 1, 2 i

4 w zw. z art. 3 ust. 1 i art. 15 ust. 2 pkt 3 ustawy z 14 grudnia 1982 r. o ubezpieczeniu

społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin; 2. art. 6 pkt 2 ustawy z

I USK 546/26

2

dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników w związku z art. 2 pkt

2 ustawy z 14 grudnia 1982 r.; 3. art. 382 i 385 k.p.c. w związku z art. 328 § 1 i 2

k.p.c.

Przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący uzasadnił oczywistą

zasadnością skargi kasacyjnej, bowiem w orzecznictwie Sądu Najwyższego istnieje

pogląd zgodnie z którym, zaliczenie okresu posiadania statusu domownika jest

uzależnione wyłącznie od jego posiadania, gdyż fakt ubezpieczenia wynika wprost z

pracy w gospodarstwie rolnika, a sądy dokonując wykładni wskazanych przepisów w

przedmiotowej sprawie uzależniają możliwość zaliczenia okresu podlegania

ubezpieczeniu społecznego jako domownik rolnika od uiszczania przez niego

składek z tego tytułu.

Mając na uwadze powyższe skarżący wniósł o uchylenie zaskarżonego

orzeczenia Sądu Apelacyjnego w całości i przekazanie sprawy do ponownego

rozpoznania temu sądowi; ewentualnie, uchylenie zaskarżonego wyroku Sądu

Apelacyjnego i orzeczenie co do istoty sprawy, tj. ustalenie, że ubezpieczonemu

przysługuje prawo do emerytury rolniczej oraz o zasądzenie od pozwanego na rzecz

powoda kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według

norm przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie jest uzasadniony.

Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do

rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje

potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub

wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność

postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).

Obowiązkiem skarżącego jest sformułowanie i uzasadnienie wniosku o

przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania w nawiązaniu do tych przesłanek, gdyż

tylko wówczas może być osiągnięty cel wymagań przewidzianych w art. 3984 § 2

k.p.c. Rozstrzygnięcie Sądu Najwyższego w kwestii przyjęcia bądź odmowy przyjęcia

I USK 546/26

3

skargi kasacyjnej do rozpoznania wynika z oceny, czy okoliczności powołane przez

skarżącego odpowiadają tym, o jakich stanowi art. 3989 § 1 k.p.c.

Wniosek o przyjęcie do rozpoznania skargi kasacyjnej został oparty na

przesłance z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c., ale skarżący nie wykazał jej występowania.

Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na twierdzeniu

o istnieniu potrzeby wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości

lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.)

wymaga wykazania, że chodzi o wykładnię przepisów prawa, których treść i

znaczenie nie zostały dostatecznie wyjaśnione w dotychczasowym orzecznictwie

lub, że istnieje potrzeba zmiany ich dotychczasowej wykładni, podania na czym

polegają wątpliwości związane z jego rozumieniem oraz przedstawienia

argumentacji świadczącej, że wątpliwości te mają rzeczywisty i poważny charakter,

nie należą do zwykłych wątpliwości, które wiążą się z procesem stosowania prawa.

W przypadku, gdy w ramach stosowania tych przepisów powstały już w orzecznictwie

sądów określone rozbieżności, skarżący powinien je przedstawić, jak też uzasadnić,

że dokonanie wykładni jest niezbędne do rozstrzygnięcia sprawy (zob.:

postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 13 czerwca 2008 r., III CSK 104/08, LEX

nr 424365; z dnia 28 marca 2007 r., II CSK 84/07, LEX nr 315351). Ponadto nie

można uznać, że w sprawie zachodzi potrzeba wykładni przepisów prawa, jeżeli Sąd

Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii prawnej prezentowanej przez skarżącego,

a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por.

postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNP -

wkładka z 2003 r. Nr 13, poz. 5; z dnia 10 marca 2010 r., II UK 363/09, LEX nr 577467;

z dnia 12 marca 2010 r., II UK 400/09, LEX nr 577468; z dnia 19 stycznia 2012 r., I

UK 328/11, LEX nr 1215423; z dnia 19 marca 2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578).

Każda z przyczyn wniesienia skargi kasacyjnej określona w 3989 § 1 k.p.c. (a

więc także pkt 2 tego przepisu), musi być powiązana z ustalonym w sprawie stanem

faktycznym (por. uchwałę Sądu Najwyższego z dnia 24 stycznia 2002 r., III CZP

76/01, LEX nr 53308 i postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 9 lipca 2009 r., II

PZP 3/09, LEX nr 519963; z dnia 9 kwietnia 2008 r., II PZP 5/08, OSNP 2009 Nr

1516, poz. 203 oraz z dnia 4 kwietnia 2013 r., III UK 98/12, LEX nr 1619123). Dlatego

kontrowersje dotyczące dokonanych w sprawie ustaleń, nie stanowią przedmiotu

I USK 546/26

4

kontroli kasacyjnej (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 19 lutego 2014 r.,

I UK 412/13, LEX nr 1646934).

W związku z przedstawionymi powyżej wywodami należy stwierdzić, że

skarżący nie zdołał wykazać występowania tak rozumianej przesłanki przyjęcia

skargi kasacyjnej do rozpoznania, gdyż przedstawiona w niej "potrzeba wykładni

przepisów prawnych" jest pozorna.

W orzecznictwie Sądu Najwyższego przeważa bowiem pogląd, że wykładnia

art. 20 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników

w związku z art. 6 pkt 14 tej ustawy prowadzi do konkluzji, że - co do zasady - do

wymaganych do nabycia prawa do emerytury rolniczej okresów ubezpieczenia

zalicza się okresy podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników indywidualnych

i członków ich rodzin w latach 1983-1990, za które zostały zapłacone składki na

Fundusz Ubezpieczenia Społecznego Rolników za konkretną osobę ubezpieczoną,

w tym - za domownika rolnika (zob. wyrok SN z 27 lutego 2025 r. I USKP 85/24, LEX

nr 3845578).

W wyroku Sądu Najwyższego z dnia 26 marca 2014 r., II UK 371/13, uznano,

że niewykonanie przez rolnika obowiązku zgłoszenia domownika do ubezpieczenia

społecznego rolników zgodnie z art. 37 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o

ubezpieczeniu społecznym rolników w terminie 14 dni od dnia powstania prawa do

ubezpieczenia społecznego domownika, nie pozbawia rolnika możliwości

późniejszego zgłoszenia domownika do ubezpieczenia społecznego i zapłaty

składek za domownika.

W cytowanym wyżej wyroku z dnia 27 lutego 2025 r. Sąd Najwyższy za

kontrowersyjne uznał stanowisko judykatury, które sugerowało, że praca domownika

ma samodzielne znaczenie jako tytuł ubezpieczenia, a niewykonanie przez rolnika

obowiązku zgłoszenia domownika do ubezpieczenia społecznego rolników i nie

zapłacenie obowiązkowych składek na ubezpieczenie społeczne nie powinno mieć

znaczenia dla objęcia domownika ubezpieczeniem w aspekcie prawa do emerytury

(por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 21 listopada 2017 r., I UK 448/16).

W związku z powyższym sądy rozstrzygające w niniejszej sprawie zasadnie

orzekły, że zaliczeniu do emerytury rolniczej podlega tylko taki okres ubezpieczenia

społecznego domownika rolnika, za który zostały zapłacone wymagane składki na

ubezpieczenie rolnicze.

I USK 546/26

5

Mając na uwadze powyższe Sąd Najwyższy w oparciu o art. 3989 § 2 k.p.c.

orzekł jak w sentencji.

[it]

[SOP]

Pełny tekst i metryka orzeczenia: Sąd Najwyższy, repozytorium2.sn.pl. Tytuł i streszczenie przygotował model językowy na podstawie treści orzeczenia. Orzeczenie może być nieprawomocne.