Wtorek Wydanie nr 31

Sygnatura akt
IV U 1274/24
Sąd
Sąd Rejonowy Wrocław Śródmieście we Wrocławiu
Wydział
IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Rodzaj
Wyrok
Data orzeczenia
17 grudnia 2025 r.
Rozstrzygnięcie
Orzeczenie zmienione
Opublikowano w portalu
19 lutego 2026 r.
W serwisie od

Zestawienie z tego dnia
Kategorie
Praca i ZUS

Praca i ZUS

Zwyrodnienia kręgosłupa i polineuropatia. Świadczenie rehabilitacyjne przyznane na 6 miesięcy zamiast 12

Przejdź do orzeczenia, 9 min czytania

Spór

Ubezpieczona Z. P. domagała się prawa do świadczenia rehabilitacyjnego przez 12 miesięcy od 6 czerwca 2024 roku. Organ rentowy, czyli Oddział we X., odmówił tego świadczenia za okres po 5 czerwca 2024 roku, twierdząc, że ubezpieczona nie była wtedy niezdolna do pracy.

Ustalenia sądu

Sąd ustalił, że w okresie od 6 czerwca 2024 roku przez sześć miesięcy ubezpieczona była nadal niezdolna do pracy na ostatnio zajmowanym stanowisku, a dalsze leczenie i rehabilitacja rokowały odzyskanie zdolności do pracy. Przyczyną były zmiany zwyrodnieniowo-dyskopatyczne kręgosłupa, zespół korzeniowy i polineuropatia kończyn dolnych.

Rozstrzygnięcie

Sąd zmienił decyzję organu rentowego i przyznał ubezpieczonej prawo do świadczenia rehabilitacyjnego przez 6 miesięcy od 6 czerwca 2024 roku, w pozostałym zakresie odwołanie oddalił.

Dlaczego

Sąd oparł się na łącznej opinii biegłych z zakresu ortopedii i neurologii oraz opinii psychiatry, uznanych za wiarygodne. Zarzuty organu rentowego sprowadzały się do polemiki z wnioskami opinii, a dowód z opinii uzupełniającej pominięto jako zmierzający do przedłużenia postępowania.

Dla firm

Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje, gdy po wyczerpaniu zasiłku ubezpieczony jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja rokują odzyskanie zdolności do pracy na ostatnio zajmowanym stanowisku, a nie na każdym innym.

Więcej o sprawie

Ubezpieczona pracowała jako lider produkcji w zakładzie AGD, a w sprawie zebrano opinie biegłych ortopedy, neurologa i psychiatry. Sąd ustalił niezdolność do pracy na ostatnio zajmowanym stanowisku przez sześć miesięcy od 6 czerwca 2024 roku.

W okresie od dnia 6 czerwca 2024 roku przez sześć miesięcy ubezpieczona była nadal niezdolna do pracy na ostatnio zajmowanym stanowisku, zaś dalsze leczenie i rehabilitacja rokowały na odzyskanie zdolności do pracy.

Z uzasadnienia, Sąd Rejonowy Wrocław Śródmieście we Wrocławiu
Rozstrzygnięcie
Orzeczenie zmienione
Sąd
Sąd Rejonowy Wrocław Śródmieście we Wrocławiu, IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Sygnatura
IV U 1274/24

Treść orzeczenia około 9 minut czytania

Sygnatura akt IV U 1274/24

WYROK

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Wrocław, dnia 17 grudnia 2025 roku

Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu Wydział IV Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie:

Przewodniczący: Asesor Sądowy Krzysztof Trnka

Protokolant: Patvakan Sahakyan

po rozpoznaniu w dniu 17 grudnia 2025 roku we Wrocławiu na rozprawie

sprawy z odwołania Z. P.

od decyzji (...) Oddziału we X.

o świadczenie rehabilitacyjne

I. zmienia zaskarżoną decyzję (...) Oddziału we X. z dnia 15 października 2024 roku znak (...) w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonej Z. P. prawo do świadczenia rehabilitacyjnego przez okres 6 (sześciu) miesięcy, począwszy od dnia 6 czerwca 2024 roku;

II. w pozostałym zakresie odwołanie oddala;

III. odstępuje od obciążenia ubezpieczonej Z. P. kosztami procesu poniesionymi przez organ rentowy - (...) Oddział we X. - w zakresie, w jakim odwołanie oddalono;

IV. nieuiszczone koszty sądowe zalicza na rachunek Skarbu Państwa-Sądu Rejonowego dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu.

Sygnatura akt IV U 1274/24

Uzasadnienie

Ubezpieczona Z. P. odwołała się od decyzji (...) Oddziału we X. z dnia 15 października 2024 roku znak (...) którą organ rentowy odmówił jej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego za okres przypadający po dniu 5 czerwca 2024 roku.

Ubezpieczona wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez przyznanie jej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego do pełnych 12 miesięcy.

W odpowiedzi na odwołanie pełnomocnik organu rentowego wniósł o oddalenie odwołania. Pełnomocnik organu rentowego podał, że ubezpieczona nie była w okresie od 6 czerwca 2024 roku niezdolna do pracy, w związku z czym nie było podstaw do przyznania jej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego.

Sąd Rejonowy ustalił następujący stan faktyczny:

Ubezpieczona Z. P. była ostatnio zatrudniona na stanowisku lidera produkcji w zakładzie wytwarzającym sprzęt AGD, co obejmuje w szczególności podnoszenie i przenoszenie ciężkich przedmiotów, pracę na stojąco, chodzenie i wykonywanie precyzyjnych ruchów dłońmi.

W okresie od dnia 7 lutego 2024 roku do dnia 5 czerwca 2024 roku ubezpieczona pobierała świadczenie rehabilitacyjne.

W okresie od dnia 6 czerwca 2024 roku przez sześć miesięcy ubezpieczona była nadal niezdolna do pracy na ostatnio zajmowanym stanowisku, zaś dalsze leczenie i rehabilitacja rokowały na odzyskanie zdolności do pracy.

Przyczyną niezdolności ubezpieczonej do pracy w powyższym okresie były zmiany zwyrodnieniowo-dyskopatyczne kręgosłupa szyjnego i lędźwiowego, zespół korzeniowy kręgosłupa oraz polineuropatia kończyn dolnych.

W powyższym okresie ubezpieczona nie była niezdolna do pracy z przyczyn psychiatrycznych.

dowód:

- orzeczenie lekarza orzecznika ZUS, k. 7-7v;

- decyzja z dnia 9 kwietnia 2024 roku, k. 8-9;

- dokumentacja medyczna ubezpieczonej, k. 13-32 i 49-59;

- łączna pisemna opinia biegłych z zakresu ortopedii i neurologii, k. 60-65;

- opinia biegłego psychiatry, k. 88-91.

Decyzją z dnia 15 października 2024 roku znak (...) (...) Oddział we X. odmówił ubezpieczonej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego za okres przypadający po dniu 5 czerwca 2024 roku.

W uzasadnieniu decyzji podano, że ubezpieczona nie była w okresie od 6 czerwca 2024 roku niezdolna do pracy, w związku z czym nie było podstaw do przyznania jej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego.

Powyższą decyzją organ rentowy uchylił wcześniejszą decyzję, o analogicznej treści.

dowód:

- decyzje, k. 10-12v i w aktach administracyjnych ZUS;

- opinie lekarza orzecznika ZUS i komisji lekarskiej ZUS (w aktach administracyjnych ZUS);

- wnioski ubezpieczonej o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego (w aktach administracyjnych ZUS).

Stan faktyczny w niniejszej sprawie został ustalony w oparciu o dowody z dokumentów znajdujących się w aktach sprawy oraz w aktach organu rentowego, których wiarygodność i autentyczność nie budziła wątpliwości Sądu i nie była kwestionowana przez żadną ze stron.

Sąd obdarzył dowód z opinii biegłego z zakresu psychiatrii przymiotem wiarygodności. Strony nie zgłaszały zarzutów do tej opinii.

Okoliczności sporne ustalono na podstawie dowodu z łącznej pisemnej opinii biegłych z zakresu ortopedii i neurologii, którą Sąd uznał za wiarygodną, gdyż była rzetelna, jasno uzasadniona, logiczna, konsekwentna i wyczerpująca, a nadto prawidłowo oparta na dokumentacji zgromadzonej w aktach sprawy oraz bezpośrednim badaniu ubezpieczonej. Biegli wnikliwie przebadali ubezpieczoną i wyczerpująco wyniki tego badania opisali. Biegli zapoznali się z całością dokumentacji medycznej ubezpieczonej. Sąd w pełni podzielił dokonane w opinii ustalenia uznając, że nie ma podstaw do zanegowania zaprezentowanego przez biegłych stanowiska.

Opinia biegłego podlega ocenie przy zastosowaniu art. 233 § 1 k.p.c. – na podstawie właściwych dla jej przymiotu kryteriów zgodności z zasadami logiki i wiedzy powszechnej, poziomu wiedzy biegłego, podstaw teoretycznych opinii, a także sposobu motywowania oraz stopnia stanowczości wyrażanych w niej wniosków. Sąd Najwyższy w swoim wyroku z dnia 19 grudnia 1990 roku sygnatura akt I PR 148/90 stwierdził, że „Sąd może oceniać opinię biegłego pod względem fachowości, rzetelności czy logiczności. Może pomijać oczywiste pomyłki czy błędy rachunkowe. Nie może jednak nie podzielać poglądów biegłego, czy w ich miejsce wprowadzać własnych stwierdzeń”.

Pełnomocnik organu rentowego zarzucił opinii biegłych z zakresu ortopedii i neurologii, że biegli niedokładnie opisali stan zdrowia ubezpieczonej oraz że objawy korzeniowe u ubezpieczonej są ujemne, co samo w sobie świadczy o tym, że była zdolna do pracy.

Zarzuty pełnomocnika organu rentowego były nieprzekonujące i sprowadzały się do wyrażenia niezadowolenia z wniosków opinii biegłych. Pełnomocnik organu rentowego zarzucił, że biegli niewystarczająco dokładnie opisali stan zdrowia ubezpieczonej. Nie był jednak w stanie podać, czego w tym opisie stanu zdrowia brakowało. W ocenie Sądu

biegli opisali stan zdrowia ubezpieczonej wyczerpująco, o czym świadczy obszerność opinii, bogaty wywiad zebrany przez biegłych oraz liczne odwołania w treści opinii do dokumentacji medycznej ubezpieczonej. Twierdzenie pełnomocnika organu rentowego, że ujemne objawy korzeniowe same w sobie wykazują zdolność ubezpieczonej do pracy jest niczym nieuzasadnionym uproszczeniem. Pełnomocnik organu rentowego

wyrwał z kontekstu jeden element opisu stanu zdrowia ubezpieczonej, ignorując pozostałą część opinii, gdzie biegli opisali liczne dolegliwości ubezpieczonej.

Ponieważ zarzuty pełnomocnika organu rentowego do opinii biegłego sprowadzały się do wyrażania niezadowolenia z jej wniosków, Sąd pominął dowód z opinii uzupełniającej albo z opinii innych biegłych tej samej specjalności, gdyż nie było żadnych powodów, aby przedłużać postępowanie, skoro Sąd dysponował wiarygodną opinią.

Sąd w ramach zastrzeżonej dla niego swobody decyduje, czy ma możliwość oceny dowodu z opinii biegłego w sposób pełny i wszechstronny, czy jest w stanie prześledzić jego wyniki oraz - mimo braku wiadomości specjalnych - ocenić rozumowanie, które doprowadziło biegłego do wydania opinii. Sąd czyni to zapoznając się z całością opinii. Wszystko to, a nie tylko końcowy wniosek opinii, stanowi przesłanki dla uzyskania przez Sąd podstaw umożliwiających wyjaśnienie sprawy. Sąd dokonał oceny czy ubezpieczonej przysługuje prawo do świadczenia rehabilitacyjnego nie tylko w oparciu o opinię biegłych, ale również pozostały materiał dowodowy zgromadzony w sprawie. Wnioski zawarte we wspomnianej opinii korespondowały z dokumentacją medyczną ubezpieczonego. Należy podkreślić – Sąd Rejonowy nie ma obowiązku dopuszczenia dowodu z opinii uzupełniającej zawsze wtedy, gdy strona procesu jest niezadowolona z treści opinii. Jeśli zarzuty wobec opinii biegłego nie są przekonujące i sprowadzają się do polemiki z biegłym (tak było w niniejszej sprawie), Sąd nie ma obowiązku dopuszczania dowodu z opinii uzupełniającej i może dowód taki pominąć, jako zmierzający jedynie do przedłużenia postępowania.

Sąd pominął wnioskowane przez ubezpieczoną dowody z opinii biegłych z zakresu chorób wewnętrznych i reumatologii, jako nieprzydatne do wykazania danego faktu i jako zmierzające jedynie do przedłużenia postępowania, gdyż biegli powołani w sprawie (z zakresu ortopedii, neurologii oraz psychiatrii) przekonująco zaopiniowali, że

nie zachodzi potrzeba badania ubezpieczonej przez biegłych innych specjalności.

Przewodniczący zarządził oddalić wniosek pełnomocnika organu rentowego o zobowiązanie ubezpieczonej do przedstawienia odpisu odwołania jako bezprzedmiotowy, albowiem pełnomocnikowi doręczono odpis odwołania (potwierdzenie doręczenia na k. 43). Na marginesie należy zauważyć, że wniosek ten jest niezrozumiały. Odwołanie wnosi się do Sądu za pośrednictwem organu rentowego.

Czy organ rentowy nie zapoznał się z treścią odwołania, które przekazał Sądowi?

Sąd Rejonowy zważył co następuje:

Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie w części.

Ubezpieczona wniosła o przyznanie prawa do świadczenia rehabilitacyjnego począwszy od dnia 6 czerwca 2024 roku, zaś organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania.

Zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (dalej powoływanej jako ,,ustawa zasiłkowa”), świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy.

Z treści powyższego przepisu wynika, iż przesłanką przysługiwania świadczenia rehabilitacyjnego jest ustalenie, że po pierwsze występuje dalsza choroba, a po drugie, iż dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy. Sąd Rejonowy w pełni podziela ugruntowany pogląd prawny, że z punktu widzenia powyższego przepisu miarodajne jest odzyskanie zdolności do pracy na ostatnio zajmowanym stanowisku, nie każdym innym stanowisku.

Jednocześnie w myśl art. 18 ust. 2 ustawy zasiłkowej, świadczenie rehabilitacyjne przysługuje przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy.

Przysługiwanie świadczenia rehabilitacyjnego przez okres 12 miesięcy nie jest tożsame z warunkiem, że rokowanie odzyskania zdolności do pracy musi zamknąć się również w tym okresie. Dla stwierdzenia tej przesłanki bez znaczenia jest także to, czy ubezpieczony podda się procedurze leczniczej warunkującej odzyskanie zdolności do pracy czy też nie (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 31 stycznia 2017 roku sygnatura akt II UK 644/15, uchwała Sądu Najwyższego z dnia 2 lutego 2016 roku sygnatura akt III UZP 16/15).

Sąd Rejonowy ustalił, że w okresie od dnia 6 czerwca 2024 roku ubezpieczona (która pobierała już świadczenie rehabilitacyjne w okresie od 7 lutego do 5 czerwca 2024 roku, tj. przez cztery miesiące) była nadal niezdolna do pracy przez okres sześciu miesięcy, a jednocześnie rokowała na odzyskanie zdolności do pracy na ostatnio zajmowanym stanowisku w przypadku dalszego leczenia lub rehabilitacji.

Należało więc ubezpieczonej przyznać prawo doświadczenia rehabilitacyjnego za okres sześciu miesięcy, natomiast dalej idące odwołanie oddalić. Powyższe rozstrzygnięcia zapadłe na podstawie art. 477(14) § 1 i 2 k.p.c. Sąd zawarł w punktach I i II sentencji wyroku.

W myśl art. 102 k.p.c. w wypadkach szczególnie uzasadnionych sąd może zasądzić od strony przegrywającej tylko część kosztów albo nie obciążać jej w ogóle kosztami.

Biorąc pod uwagę, że odwołanie uwzględniono w przeważającej mierze i że ubezpieczona znajduje się w trudnej sytuacji ekonomicznej, należało odstąpić od obciążenia jej kosztami procesu w zakresie, w jakim odwołanie oddalono, co Sąd uczynił w punkcie III sentencji wyroku.

W punkcie IV wyroku Sąd orzekł o kosztach sądowych zaliczając je na rachunek Skarbu Państwa, gdyż zarówno ubezpieczona, jak i organ rentowy byli zwolnieni od obowiązku ich uiszczenia, odpowiednio na mocy art. 96 ust. 1 pkt 4 u.k.s.c. (ubezpieczona) oraz art. 114 ust. 4 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (organ rentowy).

Mając powyższe na uwadze, Sąd orzekł jak w sentencji wyroku.

Hasła tematyczne: Opinia biegłych

64 dni od wyroku do publikacji

  1. Wyrok 17 grudnia 2025 r.
  2. Portal: 19 lutego 2026 r.

Pełny tekst i metryka orzeczenia: Portal Orzeczeń Sądów Powszechnych. Tytuł i streszczenie przygotował model językowy na podstawie treści orzeczenia. Orzeczenie może być nieprawomocne.