Wtorek Wydanie nr 31

Sygnatura akt
IV U 216/25
Sąd
Sąd Rejonowy w Świdnicy
Wydział
IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Rodzaj
Wyrok
Data orzeczenia
8 maja 2026 r.
Rozstrzygnięcie
Zasądzono
Opublikowano w portalu
28 maja 2026 r.
W serwisie od

Zestawienie z tego dnia
Kategorie
Praca i ZUS
Sąd Rejonowy w Świdnicy
© autorzy OpenStreetMap

Praca i ZUS

Rozbieżne daty urazu w dokumentacji medycznej. Sąd oddalił odwołanie od odmowy zasiłku z wypadku

Przejdź do orzeczenia, 11 min czytania

Spór

Powódka P. F., prowadząca działalność gospodarczą w formie spółki cywilnej, domagała się zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego za okres od 26 lipca do 16 sierpnia 2024 r. ZUS uznał, że zdarzenie nie spełnia definicji wypadku przy pracy.

Ustalenia sądu

Sąd uznał za udowodnione, że powódka doznała urazu głowy po upadku, ale dokumentacja medyczna podaje różne daty zdarzenia. Sąd nie dał wiary zeznaniom powódki co do daty urazu.

Rozstrzygnięcie

Sąd oddalił odwołanie i zasądził od powódki na rzecz ZUS 360 zł kosztów zastępstwa prawnego wraz z odsetkami ustawowymi od dnia uprawomocnienia się wyroku.

Dlaczego

Sąd ocenił decyzję w granicach zgłoszonego zdarzenia z 11 lipca 2024 r. Dowody nie potwierdziły, że w tym dniu doszło do wypadku przy pracy, a sprzeczności w relacjach podważyły wiarygodność powódki.

Dla firm

Zgłoszenie wypadku do ZUS powinno wskazywać datę zdarzenia zgodną z dokumentacją medyczną, bo rozbieżności mogą osłabić wiarygodność relacji poszkodowanego.

Więcej o sprawie

W dokumentacji upadek raz wiązano z czerwcem, raz z lipcem 2024 r., a w jednym wywiadzie z 23 lipca. Powódka wskazała w zawiadomieniu datę 11 lipca 2024 r.

Sąd nie dał wiary zeznaniom powódki albowiem nie korelują one z tym materiałem dowodowym, a nawet z oświadczeniami powódki i świadka z postępowania powypadkowego, gdzie datę zdarzenia sama powódka określa na 11.07.2024r.

Z uzasadnienia, Sąd Rejonowy w Świdnicy
Rozstrzygnięcie
Zasądzono
Sąd
Sąd Rejonowy w Świdnicy, IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Sygnatura
IV U 216/25

Treść orzeczenia około 11 minut czytania

Teza: odwołanie oddala

Sygnatura akt IV U 216/25

WYROK

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

dnia 23 marca 2026 r.

Sąd Rejonowy w Świdnicy , IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

w osobie Sędzi Magdaleny Piątkowskiej

po rozpoznaniu w dniu 23 marca 2026 r. na posiedzeniu niejawnym

sprawy z odwołania P. F.

od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w N. z dnia 28 marca 2025 r., znak:(...).603.(...).2025-(...)

o zasiłek chorobowy

I oddala odwołanie,

II zasądza od powódki P. F. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w N. kwotę 360 zł. tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego wraz z odsetkami w wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego, za czas od dnia uprawomocnienia się niniejszego wyroku do dnia zapłaty.

Uzasadnienie

Decyzją z dnia 28 marca 2025 roku, znak:(...).603.(...).2025-ZUS Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w D. odmówił powódce P. F. prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego za okres od 26.07.2024r. do 16.08.2024r. w wysokości 100% podstawy jego wymiaru, uznając, iż zdarzenie z dnia (...) nie wyczerpało wymogów ustawowej definicji wypadku przy pracy.

Powódka odwołała się od decyzji, wskazując, że się z nią nie zgadza, ponieważ wypadek miał miejsce w trakcie wykonywania obowiązków zawodowych. W uzasadnieniu opisała zdarzenie (nie wskazując konkretnej daty wypadku) i podkreśliła, że spełnia ono definicję wypadku przy pracy - zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadku przy pracy i chorób zawodowych.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przypisanych. Powołano podstawy prawne decyzji, a to art. 3 ust 3 pkt. 8 ustawy zasiłkowej i wskazano, że z posiadanej dokumentacji wynika, że zdarzenie z dnia 11.07.2024r., któremu uległa powódka było zdarzeniem nagłym, wywołanym przyczyną zewnętrzną, powodującą uraz, które nastąpiło w związku z wykonywaniem zwykłych czynności związanych z prowadzoną działalnością, jednakże nie wyczerpało ustawowej definicji wypadku przy pracy. Organ rentowy wskazał, iż zebrana w sprawie dokumentacja medyczna nie potwierdza urazu doznanego przez powódkę w dniu 11.07.2024r. Podkreślono, iż w dokumentacji występują rozbieżności dotyczące dat rzekomego wypadku, a sama powódka w toku postępowania wyjaśniającego podała, że do wypadku doszło pod koniec czerwca 2024 roku, nie wskazując dokładnej daty.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny:

Powódka prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą pod nazwą (...) s.c. (...) z siedzibą w H.. Dnia (...) podlegała ubezpieczeniu wypadkowemu i nie posiadała zadłużenia z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności.

/bezsporne/

Powódka doznała urazu głowy po tym, jak przewróciła się i upadła do tyłu, uderzając tylną częścią głowy po prawej stronie. Dnia 13.07.2024r. po raz pierwszy zasięgnęła pomocy medycznej w związku z urazem uzyskując skierowanie do szpitala - oddział neurologiczny.

Powódka była niezdolna do pracy w okresach: od dnia 26.07.2024r. do dnia 16.08.2024r., od 1.10.2024r. do 15.10.2024r., od 17.10.2024r. do 31.10.2024r., od 4.11.2024r. do 20.12.2024r. i od 14.01.2025r. do 31.01.2025r.

W zawiadomieniu o wypadku złożonym do organu rentowego w dniu 20.01.2025r., powódka wskazała, iż zdarzenie miało związek z prowadzona przez nią działalnością gospodarczą i miało miejsce (...). Taką datę w oświadczeniu wskazał też członek rodziny powódki.

W przedłożonej dokumentacji medycznej powódki ujawniają się istotne rozbieżności co do daty zdarzenia : dnia 12.07.2024r. przeprowadzono badanie TK głowy bez kontrastu, z karty wizyty w poradni neurologicznej z dnia 31.07.2024r. wynika, iż powódka zgłosiła się po urazie głowy z dnia 23.07.2024r., z wywiadu z dnia 26.11.2024r. z lek. z zakresu ortopedii i traumatologii, wynika iż upadek miał miejsce w czerwcu 2024 roku w pracy, z wywiadu z dnia 31.07.2024r. z lekarzem z zakresu neurologii wynika, iż powódka zgłosiła się po urazie głowy doznanym dnia 23.07.2024r., z informacji dla lekarza kierującego z dnia 6.09.2024r. wynika, iż uraz głowy nastąpił u powódki w czerwcu, a upadek w lipcu 2024 roku, a z informacji dla lekarza kierującego z dnia 20.02.2025r. wynika, iż upadek i uraz powódki miał miejsce w czerwcu 2024 roku. Powódka przedłożyła również dokumentację medyczną, z której wynika, iż od 4.11.2024r. do 15.11.2024r. korzystała z zabiegów fizjoterapii.

Za okres od dnia 26.07.2024r. do dnia 16.08.2024r. powódce został wypłacony w dniu 12.08.2024r. zasiłek chorobowy z ubezpieczenia chorobowego w wysokości 80% podstawy wymiaru.

Dowód:

- akta ZUS w załączeniu

- dokumentacja medyczna powódki w załączeniu

- zeznania powódki - k. 18-19, e-protokół k. 21

Ustaleń stanu faktycznego Sąd dokonał na podstawie zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego, w tym w szczególności: akt ZUS, dokumentacji medycznej powódki. Sąd nie dał wiary zeznaniom powódki albowiem nie korelują one z tym materiałem dowodowym, a nawet z oświadczeniami powódki i świadka z postępowania powypadkowego, gdzie datę zdarzenia sama powódka określa na 11.07.2024r. Po analizie przeprowadzonych dowodów, zwłaszcza dokumentacji medycznej, nie sposób przyjąć, iż doznany przez powódkę uraz miał miejsce dnia 11.07.2024r. ,

a takiego zdarzenia dotyczyła zaskarżona decyzja odmowna.

Przy tak ustalonym stanie faktycznym sąd zważył:

Odwołanie podlegało oddaleniu.

Stosownie do art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą: 1) podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych, 2) podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia, 3) w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy.

Z tytułu wypadku przy pracy przysługuje zasiłek chorobowy - dla ubezpieczonego, którego niezdolność do pracy spowodowana została wypadkiem przy pracy (art. 6 ust. 1 pkt. 1 powołanej ustawy). Zasiłek z ubezpieczenia wypadkowego przysługuje niezależnie od okresu podlegania ubezpieczeniu i przysługuje od pierwszego dnia niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową z zastrzeżeniem ust. 3 (art. 8 ust 1 i 2 ). Zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru (art. 9 ust. 1). Do uznania zdarzenia za wypadek przy pracy niezbędne jest, aby wystąpiły kumulatywnie następujące przesłanki: nagłość zdarzenia, przyczyna zewnętrzna wywołująca zdarzenie, skutek w postaci urazu oraz związek zdarzenia z pracą.

W niniejszej sprawie spór koncentrował się na ustaleniu, czy dnia (...). - wskazanego w decyzji doszło/bądź nie doszło do nagłego zdarzenia wywołanego przyczyną zewnętrzną, skutkującego powstaniem urazu, które spełnia przesłanki definicji wypadku przy pracy przywołanej powyżej ustawy, a w konsekwencji czy zdarzenie to doprowadziło do niezdolności powódki do pracy w okresie od 26.07.2024r. do 16.08.2024r.

Sąd zważa, iż postępowanie dotyczyło wyłącznie zdarzenia z dnia 11.07.2024r., zgodnie z zakresem określonym przez powódkę we wniosku z dnia 20.01.2025r. inicjującym postępowanie oraz z treścią zaskarżonej decyzji. Okoliczność ta w sposób jednoznaczny wyznacza granice zarówno postępowania administracyjnego, jak i późniejszej kontroli sądowej zaskarżonej decyzji. Analiza zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego prowadzi do konstatacji, iż w dniu (...). nie miało miejsca zdarzenie zdefiniowane jako wypadek przy pracy. Wobec powyższego, brak jest podstaw do uwzględnienia odwołania.

Należy w tym miejscu podkreślić, iż postępowanie sądowe w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych ma charakter kontrolny względem decyzji wydanej przez organ rentowy. Przedmiotem sporu jest zatem ocena prawidłowości i zasadności rozstrzygnięcia organu w granicach sprawy uprzednio przez ten organ rozpoznanej. W konsekwencji kontrola Sądu nie może wykraczać poza zakres przedmiotowy zaskarżonej decyzji. Ocena zgodności z prawem - zarówno w aspekcie formalnym, jak i materialnym - dokonywana jest przy uwzględnieniu stanu faktycznego i prawnego istniejącego w chwili wydawania decyzji. Innymi słowy, o zasadności przyznania lub odmowy przyznania świadczenia decydują okoliczności istniejące w dacie ustalania prawa do niego, a postępowanie dowodowe przed Sądem pełni funkcję weryfikującą ustalenia dokonane na etapie administracyjnym.

W kontekście powyższych rozważań nad związaniem Sądu zakresem decyzji administracyjnej, przywołać należy utrwalone orzecznictwo. Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 10 czerwca 2008 r. w sprawie (...) stwierdził, iż: „Sąd w postępowaniu cywilnym obowiązany jest uwzględniać stan prawny wynikający z osnowy ostatecznej decyzji administracyjnej, chyba że decyzja została wydana przez organ niepowołany lub w zakresie przedmiotu orzeczenia bez jakiejkolwiek podstawy w obowiązującym prawie materialnym, względnie z oczywistym naruszeniem reguł postępowania administracyjnego. W tych przypadkach sąd nie jest związany decyzją administracyjną, ponieważ jest ona bezwzględnie nieważna (nieistniejąca prawnie) i - pomimo jej formalnego nieuchylenia - nie wywołuje skutków prawnych. W uzasadnieniu wyroku Sąd Najwyższy wskazał, że powszechnie przyjmuje się zasadę uwzględniania przez sądy powszechne skutków prawnych orzeczeń organów administracyjnych, która ma swoje źródło w prawnym rozgraniczeniu drogi sądowej i drogi administracyjnej, czego wyrazem są art. 2 § 3 i art. 177 § 1 pkt 3 k.p.c. oraz art. 16 i 97 § 1 pkt 4 k.p.a., a pod rządami Konstytucji także w idei podziału władz (art. 10) oraz działania organów władzy publicznej na podstawie i w granicach prawa (art. 7). Zasada ta doznaje ograniczenia jedynie w myśl koncepcji tzw. bezwzględnej nieważności decyzji administracyjnej, która nie ma normatywnego umocowania, ale znajduje oparcie w orzecznictwie Sądu Najwyższego, wyrażającym od kilkudziesięciu lat niezmienny pogląd, że decyzja administracyjna nie może wywoływać skutków prawnych, pomimo jej formalnego nieuchylenia, jeśli jest dotknięta wadami, godzącymi w jej istotę jako aktu administracyjnego. Do takich wad zalicza się brak organu powołanego do orzekania w określonej materii oraz niezastosowanie jakiejkolwiek procedury lub oczywiste naruszenie zasad postępowania administracyjnego (por. orzeczenia Sądu Najwyższego z dnia 31 maja 1946 r., C. III. 217/46, OSN 1947 nr 1, poz. 25; z dnia 15 października 1951 r., C. 653/51, OSN 1952 nr 3, poz. 75; z dnia 29 czerwca 1957 r., 2 CR 499/57, OSN 1959 nr 3, poz. 88, z dnia 27 sierpnia 1959 r., 1 CR 1051/58, Przegląd Ustawodawstwa Gospodarczego 1960 nr 2, s. 58; z dnia 4 listopada 1959 r., 2 CR 669/59, (...) 1962 nr 4, poz. 106; uchwały z dnia 21 listopada 1980 r., III CZP 43/80, OSNCP 1981 nr 8, poz. 142; z dnia 21 września 1984 r„ III CZP 53/84, OSNC 1985 nr 5-6, poz. 65; z dnia 27 listopada 1984 r., III CZP 70/84, OSNCP 1985 nr 8, poz. 108 oraz postanowienie z dnia 9 listopada 1994 r., III CRN 36/94, OSNCP 1995 nr 3, poz. 54 i wyrok z dnia 7 kwietnia 1999 r., I CKN 1079/97, OSNC 1999 nr 11, poz. 189). Koncepcja bezwzględnej nieważności decyzji administracyjnej w świetle orzecznictwa Sądu Najwyższego dotyczy wad decyzji, które dyskwalifikują ją jako indywidualny akt administracyjny z punktu widzenia podstawowych cech kreatywnych przesądzających o bycie prawnym aktu administracyjnego w ogóle. Możność badania, a ściślej - kwestionowania decyzji administracyjnej wyłącznie w ograniczonym zakresie, w myśl wypracowanej w judykaturze Sądu Najwyższego koncepcji bezwzględnej nieważności (nieistnienia) decyzji administracyjnej, stanowi jedyne odstępstwo od zasady związania sądu cywilnego decyzją administracyjną. Poza tym Sąd Najwyższy wielokrotnie wyrażał pogląd, że sąd w postępowaniu cywilnym nie jest uprawniony do kwestionowania decyzji administracyjnej, w szczególności pod względem jej merytorycznej zasadności i jest nią związany także wówczas, gdy w ocenie sądu decyzja jest wadliwa (por. orzeczenia Sądu Najwyższego z dnia 28 września 1938 r., C .1. 1432/37, Przegląd Notarialny 1939 nr 2, s. 19; z dnia 4 listopada 1938 r. C. II 1625/37, Przegląd Sądowy 1938 poz. 503; z dnia 27 września 1948 r., C. 574/48, Przegląd Notarialny 1949 nr 3-4, s. 324; z dnia 2 stycznia 1962 r., 4 CR 445/61, OSNCP 1963 nr 4, poz. 82; wyroki z dnia 12 maja 1964 r„ II CR 185/64, OSNCP 1965 nr 3, poz. 41; z dnia 6 marca 1967 r., III CR 402/66, Informacja Prawnicza 1967 nr 6, poz. 10; z dnia 3 lutego 1976 r., II CR 732/75, OSNCP 1976 nr 12, poz. 263; uchwały z dnia 18 listopada 1982 r., III CZP 26/82, OSNCP 1983 nr 5-6, poz. 64; z dnia 27 września 1991 r., III CZP 90/91, OSNCP 1992 nr 5, poz. 72; postanowienia z dnia 9 listopada 1994 r., III CRN 36/94, OSNC 1995 nr 3, poz. 54; z dnia 24 maja 1996 r., I CRN 67/96, niepublikowane; z dnia 30 czerwca 2000 r., III CKN 268/00, OSNC 2001 nr 1, poz. 10; wyroki z dnia 16 maja 2002 r., IV CKN 1071/00, OSNC 2003 nr 9, poz. 120; z dnia 12 marca 2004 r., II CK 47/03; z dnia 28 lipca 2004 r., III CK 296/03, Przegląd Ustawodawstwa Gospodarczego 2005 nr 6, s. 29 postanowienie z dnia 19 listopada 2004 r., V CK 251/04, Przegląd Sądowy 2006 nr 3, s. 113 i wyrok z dnia 30 stycznia 2007 r., IV CSK 350/06, niepublikowany).” Tutejszy Sąd w pełni podziela powyższe stanowisko judykatury.

Reasumując, Sąd w przedmiotowej sprawie ograniczył swoje rozważania wyłącznie do zdarzenia z dnia (...) jako jedynego objętego zarówno postępowaniem przed organem rentowym, jak i zaskarżoną decyzją. Przeprowadzone postępowanie dowodowe nie dostarczyło podstaw do uznania, aby w rzeczonym dniu doszło do wypadku przy pracy. Rozbieżności w materiale dowodowym, w tym w oświadczeniach i zeznaniach poddają w wątpliwość wiarygodność powódki, czy nie tylko kiedy doszło do urazu, ale czy na pewno w okolicznościach wskazanych przez powódkę.

Mając powyższe na uwadze, na mocy art. 477

14 § 1 k.p.c. odwołanie oddalono.

Sąd zasądził od powódki na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych kwotę 360 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie za czas od dnia uprawomocnienia się niniejszego orzeczenia do dnia zapłaty, tj. zgodnie z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych.

20 dni od wyroku do publikacji

  1. Wyrok 8 maja 2026 r.
  2. Portal: 28 maja 2026 r.

Pełny tekst i metryka orzeczenia: Portal Orzeczeń Sądów Powszechnych. Tytuł i streszczenie przygotował model językowy na podstawie treści orzeczenia. Orzeczenie może być nieprawomocne.