Wtorek Wydanie nr 31

Sygnatura akt
IV U 3/21
Sąd
Sąd Rejonowy w Świdnicy
Wydział
IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Rodzaj
Wyrok
Data orzeczenia
31 lipca 2023 r.
Rozstrzygnięcie
Orzeczenie zmienione
Opublikowano w portalu
23 stycznia 2026 r.
W serwisie od

Zestawienie z tego dnia
Kategorie
Praca i ZUS
Sąd Rejonowy w Świdnicy
© autorzy OpenStreetMap

Praca i ZUS

Złamana noga właściciela biura rachunkowego. Sąd przyznał świadczenie rehabilitacyjne

Przejdź do orzeczenia, 3 min czytania

Spór

Powód D. W. odwoływał się od decyzji ZUS odmawiającej mu świadczenia rehabilitacyjnego. ZUS wnosił o oddalenie odwołania, wskazując, że orzecznik i komisja lekarska nie stwierdziły podstaw do jego przyznania.

Ustalenia sądu

Powód po złamaniu kości podudzia pobierał zasiłek chorobowy do 11.10.2020 r. i według biegłych nadal był wtedy niezdolny do pracy. Biegli uznali, że rehabilitacja po 30.09.2020 r. przez dwa miesiące rokowała odzyskanie zdolności do pracy.

Rozstrzygnięcie

Sąd zmienił zaskarżoną decyzję ZUS i przyznał powodowi prawo do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 12.10.2020 r. do 30.11.2020 r.

Dlaczego

Sąd oparł się na opiniach obu biegłych ortopedów, które potwierdziły okres niezdolności do pracy i czas rehabilitacji, a ich argumentacja go przekonała. Sąd pominął wniosek ZUS o dalsze dowody jako zmierzający do przedłużenia postępowania.

Dla firm

Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja rokują odzyskanie zdolności do pracy.

Więcej o sprawie

Po wyczerpaniu zasiłku chorobowego powód nie mógł swobodnie obciążać kończyny, a w badaniu RTG nie stwierdzono zrostu kostnego. Dwaj biegli ustalili, że rehabilitacja miała trwać około dwóch miesięcy.

Skoro zatem ostatecznie ustalono, iż zasiłek chorobowy trwał do 11.10.2020r. świadczenie rehabilitacyjne przyznano od 12.10.2020r. do 30.11.2020r.

Z uzasadnienia, Sąd Rejonowy w Świdnicy
Rozstrzygnięcie
Orzeczenie zmienione
Sąd
Sąd Rejonowy w Świdnicy, IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Sygnatura
IV U 3/21

Treść orzeczenia

Teza: zmieniono decyzję zus

Sygnatura akt IV U 3/21

WYROK

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

dnia 26 czerwca 2023 r.

Sąd Rejonowy w Świdnicy , IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

w osobie SSR Magdaleny Piątkowskiej

po rozpoznaniu w dniu 26 czerwca 2023 r. na posiedzeniu niejawnym

sprawy z odwołania D. W.

od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 12 listopada 2020 r. roku, (...)

o świadczenie rehabilitacyjne

zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. i przyznaje powodowi D. W. prawo do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 12.10.2020r. do 30.11.2020r.

Uzasadnienie

Powód D. W. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 12 listopada 2020 roku odmawiającej mu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego. Jak wskazał w uzasadnieniu, odmowa przyznania świadczenia rehabilitacyjnego nie była zgodna ze stanem faktycznym, ponieważ stan zdrowia uniemożliwiał mu powrót do pracy.

W odpowiedzi Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych. W uzasadnieniu powołano art. 18 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Wskazano, iż orzeczeniem lekarza orzecznika oraz komisji lekarskiej nie stwierdzono podstaw do ustalenia uprawnień do świadczenia rehabilitacyjnego.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny :

Powód D. W. jest właścicielem biura rachunkowego, które mieści się w wysokim parterze. Powód nie pracuje w biurze przy komputerze- do takiej pracy zatrudnia pracowników. Powód natomiast spotyka się z w terenie klientami, odbiera dokumenty, doradza w siedzibach firm. Często jeździł do ZUS, urzędu skarbowego. W dacie zdarzenia miał około 150 klientów.

Dowód: zeznania powoda k. 49

Powód był niezdolny do pracy z powodu złamania kości podudzia prawego i pobierał zasiłek chorobowy do dnia 11.10.2020r. Po wyczerpaniu prawa do zasiłku chorobowego powód nadal był niezdolny do wykonywania swojej pracy, noga mu puchła, nie mógł jeździć swoim samochodem z uwagi na ból. Dalsze leczenie, a następnie rehabilitacja po 30.09.2020r. przez okres 2 miesięcy rokowały odzyskanie przez powoda zdolności do pracy. W badaniach RTG, jakie wykonano po raz ostatni przed zakończeniem okresu zasiłkowego, nie stwierdzono zrostu kostnego zatem powód nie był w stanie swobodnie i w pełni obciążać kończyny. Okres leczenia złamania kości podudzia przy dobrym przebiegu pooperacyjnym wynosi co najmniej 6 miesięcy. W badaniu nie stwierdzono pełnego zakresu ruchomości w stawach skokowym i kolanowym zatem wskazane było dalsze korzystanie z rehabilitacji. Brak ruchomości w stawie skokowym i kolanowym powoduje trudności w swobodnym chodzeniu kucaniu i klękaniu.

Dowód:

opinia biegłego S. G. k.14-15

opinia uzupełniająca k. 29

opinia biegłego P. S. k.53-57

akta ZUS ( w załączeniu)

Przy tak ustalonym stanie faktycznym Sąd zważył :

Odwołanie podlegało uwzględnieniu.

Zgodnie z brzmieniem art. 18 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego

jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy. Świadczenie to przysługuje przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy.

W niniejszej sprawie sąd oparł się o opinie obu biegłych sądowych, szczególnie o opinię biegłego P. S. albowiem odnosiła się ona także do zeznań powoda złożonych na rozprawie, specyfiki pracy powoda oraz stanowiska organu rentowego zawartego w piśmie z dnia 30 listopada 2021r. , które stało się podstawą powołania innego biegłego ortopedy. Opinia ta potwierdziła stanowisko pierwszego biegłego w zakresie okresu niezdolności powoda do pracy, a argumentacja przedstawiona przez biegłych posiadających wiedzę specjalną z zakresu ortopedii przekonała sąd do zajętego przez biegłych stanowiska. Dlatego też sąd pominął wniosek dowodowy i zastrzeżenia zawarte w piśmie ZUS z dnia 22 listopada 2022r. jako zmierzające do przedłużenia postępowania. Należy przy tym wskazać, że mimo błędnie przyjętej przez biegłych daty zakończenia pobierania przez powoda zasiłku chorobowego oboje biegli dokładnie określili datę końcową okresu rehabilitacji- na 2 miesiące po 30.09.2020r. , czyli 30.11.2020r. Skoro zatem ostatecznie ustalono, iż zasiłek chorobowy trwał do 11.10.2020r. świadczenie rehabilitacyjne przyznano od 12.10.2020r. do 30.11.2020r.

Dlatego też Sąd w oparciu o powyższe i na podstawie powołanych przepisów oraz art. 477

14 §2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł jak w sentencji.

907 dni od wyroku do publikacji

  1. Wyrok 31 lipca 2023 r.
  2. Portal: 23 stycznia 2026 r.

Pełny tekst i metryka orzeczenia: Portal Orzeczeń Sądów Powszechnych. Tytuł i streszczenie przygotował model językowy na podstawie treści orzeczenia. Orzeczenie może być nieprawomocne.