- Sygnatura akt
- I USK 101/26
- Sąd
- Sąd Najwyższy
- Wydział
- Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Wydział I
- Rodzaj
- Postanowienie
- Data orzeczenia
- 9 lipca 2026 r.
- Rozstrzygnięcie
- Zasądzono
- W serwisie od
Zestawienie z tego dnia- Kategorie
- Sąd Najwyższy
© autorzy OpenStreetMap
SN nie przyjął skargi kasacyjnej w sprawie zatrudnienia; skarżąca zapłaci 240 zł
Przejdź do orzeczenia, 9 min czytania
Spór
Ubezpieczona P.K. odwoływała się od decyzji ZUS Oddział w Gdańsku dotyczących podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy o pracę z płatnikiem składek PHU O. D. od 4 lutego 2021 r. Spór dotyczył tego, czy umowa rzeczywiście wiązała się ze świadczeniem pracy.
Ustalenia sądu
Według ustaleń Sądu Apelacyjnego ubezpieczona w chwili podpisania umowy była w ciąży i wcześniej była zarejestrowana jako bezrobotna. Sąd uznał, że intencją stron było pozorowanie stosunku pracy, a płatnik nie oczekiwał wykonywania pracy.
Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania i zasądził od skarżącej P.K. na rzecz ZUS Oddział w Gdańsku 240 zł kosztów zastępstwa procesowego wraz z odsetkami.
Dlaczego
Sąd Najwyższy uznał, że wniosek o przyjęcie skargi nie wykazał oczywistej zasadności, ponieważ nie podważał ustaleń faktycznych Sądu Apelacyjnego o pozorności zatrudnienia. Zarzuty dotyczące oceny dowodów nie mogą być podstawą skargi kasacyjnej.
Dla firm
Umowa o pracę zawarta z płatnikiem składek nie przesądza o podleganiu ubezpieczeniom, jeśli strony nie zamierzały wykonywać pracy i zatrudnienie nie miało racjonalnego uzasadnienia.
Więcej o sprawie
Zanim podpisała umowę o pracę, skarżąca była w ciąży i wcześniej figurowała jako osoba bezrobotna. Sąd Apelacyjny uznał, że umowa miała pozorować stosunek pracy, a nie służyć rzeczywistemu zatrudnieniu.
Spór o ubezpieczenia dotyczył decyzji ZUS z 21 lipca i 8 września 2021 r. i doszedł aż do Sądu Najwyższego.
Ubezpieczona, podpisując umowę o pracę, wiedziała, a co najmniej miała silne przypuszczenie, że jest w ciąży.
- Rozstrzygnięcie
- Zasądzono
- Sąd
- Sąd Najwyższy, Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Wydział I
- Sygnatura
- I USK 101/26
Treść orzeczenia około 9 minut czytania
I USK 101/26
POSTANOWIENIE
Dnia 9 lipca 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Zbigniew Korzeniowski
w sprawie z odwołania P.K.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku
z udziałem M.J.
o ustalenie podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 9 lipca 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się od wyroku Sądu Apelacyjnego
w Gdańsku z dnia 6 marca 2024 r., sygn. akt III AUa 1221/22,
1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania,
2. zasądza od skarżącej P.K. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń
Społecznych Oddział w Gdańsku 240 (słownie: dwieście
czterdzieści) zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego
w postępowaniu kasacyjnym z odsetkami z art. 98 § 11 k.p.c.
Uzasadnienie
Sąd Apelacyjny w Gdańsku wyrokiem z 6 marca 2024 r. po apelacji
pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku od wyroku
Sądu Okręgowego w Gdańsku z 31 maja 2022 r., w pkt. 1 uchylił wyrok w części
i umorzył postępowanie w zakresie decyzji pozwanego z 21 lipca 2021 r.; w pkt. 2
zmienił wyrok w części dotyczącej decyzji z 8 września 2021 r. i oddalił odwołanie.
I USK 101/26
2
Przedmiotem sporu między stronami była kwestia czy P.K. podlega
obowiązkowym ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i
wypadkowemu z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę u płatnika
składek PHU O. D. M.J. od 4 lutego 2021 r.
Sąd Apelacyjny uznał, iż Sąd Okręgowy nie dokonał wszechstronnej oceny
materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie, a w konsekwencji - poczynił
nieprawidłowe ustalenia prawne, co skutkowało naruszeniem przepisów prawa
materialnego. Wobec sporu co do skuteczności zgłoszenia P.K. do ubezpieczeń
społecznych w związku z zawarciem umowy o pracę z płatnikiem składek, sąd
zobowiązany był badać, czy w przedmiotowej sprawie między stronami umowy
nastąpiło nawiązanie stosunku pracy skutkujące podleganiem pracowniczemu
ubezpieczeniu społecznemu. Oceny tej Sąd pierwszej instancji dokonał z
naruszeniem art. 233 § 1 k.p.c. Zdaniem Sądu odwoławczego ani dowody
osobowe, ani dowody z dokumentów nie potwierdziły, jakoby ubezpieczona
rzeczywiście świadczyła na rzecz płatnika składek pracę w ramach stosunku pracy.
Sąd pierwszej instancji niezasadnie pominął, że ubezpieczona w chwili
podpisywania umowy o pracę była w ciąży, przy czym w okresie poprzedzającym
zatrudnienie zarejestrowana była jako osoba bezrobotna. Sąd przytoczył co prawda
orzecznictwo, z którego wynika, że samo podjęcie zatrudnienia w ciąży nie może
być uznane za sprzeczne z przepisami prawa, nie dokonał jednak żadnych ustaleń
w przedmiocie ciąży ubezpieczonej i nie ocenił faktów z tym związanych.
Tymczasem, z dokumentacji medycznej ubezpieczonej wynika wprawdzie, że
zgodnie z wywiadem ostatnia miesiączka wystąpiła 2 lutego 2021 r., jednak na
wizycie 7 kwietnia 2021 r, stwierdzono, że ubezpieczona jest już w dziewiątym
miesiącu ciąży. Koincydencja między zajściem ubezpieczonej w ciążę i zawarciem
umowy o pracę spowodowała konieczność dokładnego zbadania okoliczności
zawarcia umowy i charakteru zatrudnienia ubezpieczonej. Ubezpieczona,
podpisując umowę o pracę, wiedziała, a co najmniej miała silne przypuszczenie, że
jest w ciąży. Powyższa okoliczność determinowała postępowanie ubezpieczonej,
która dążyła do uzyskania ubezpieczenia i świadczeń z tego tytułu w związku
z ciążą. Zamiarem ubezpieczonej nie była wola realizacji obowiązków
I USK 101/26
3
pracowniczych. Także płatnik składek zawierając z ubezpieczoną umowę o pracę
w istocie nie oczekiwał realizacji przez ubezpieczoną obowiązków pracowniczych.
Wyrok został zaskarżony skargą kasacyjną. We wniosku o przyjęcie skargi
kasacyjnej do rozpoznania wskazano na podstawę przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4
k.p.c. „z uwagi na fakt, iż jest ona oczywiście uzasadniona wobec rażącego
naruszenia przez Sąd Apelacyjny w Gdańsku przepisów prawa materialnego oraz
procesowego, jakie legły u podstaw zaskarżonego wyroku, skutkujących
niezgodnym z prawem rozstrzygnięciem, które to uchybienie w niewątpliwy sposób
wpłynęło na wynik przedmiotowej sprawy”.
W wyniku uzupełnienia – na wezwanie Sądu Najwyższego – uzasadnienia
podstawy przedsądu, pełnomocnik w znakomitej większości odwołuje się do
podstaw kasacyjnych skargi kasacyjnej.
W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o oddalenie skargi
kasacyjnej w całości, zasądzenie od skarżącej kosztów zastępstwa procesowego
za postępowanie kasacyjne według norm przepisanych wraz z odsetkami
ustawowymi za opóźnienie.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia
zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.
Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania i jego uzasadnienie
podlegają analizie na etapie przedsądu, natomiast przytoczone podstawy
kasacyjne i ich uzasadnienie oceniane są dopiero po przyjęciu skargi do
rozpoznania. Z tego powodu podstawy kasacyjnej i podstawy przedsądu muszą być
wyodrębnione, oddzielnie przedstawione i uzasadnione. Skarga kasacyjna powinna
być tak zredagowana i skonstruowana, aby Sąd Najwyższy nie musiał poszukiwać
w uzasadnieniu jej podstaw pozostałych elementów konstrukcyjnych skargi, ani tym
bardziej się ich domyślać (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 19 maja
2022 r., I USK 434/21, Legalis nr 2740849).
Skarga kasacyjna podlega badaniu w zakresie spełnienia przez nią
warunków formalnych. Zgodnie z art. 3989 § 1 pkt 1-4 k.p.c., Sąd Najwyższy
I USK 101/26
4
przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne
zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych
budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie
sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest
oczywiście uzasadniona. Nakładając na skarżących obowiązek wskazania
i uzasadnienia oznaczonej przesłanki przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania,
ustawodawca zagwarantował, że skarga kasacyjna, jako nadzwyczajny środek
zaskarżenia prawomocnych orzeczeń, będzie realizować funkcje publicznoprawne.
Wyjątek stanowi podstawa przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., która jako jedyna
ma na uwadze indywidualny interes strony w przyjęciu jej skargi kasacyjnej do
rozpoznania.
Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na tej
przesłance przedsądu wymaga wykazania, w czym wyraża się owa oczywistość –
wraz z przedstawieniem argumentów na poparcie tych twierdzeń. O ile dla
uwzględnienia skargi kasacyjnej wystarczy, że jej podstawa kasacyjna jest
usprawiedliwiona (a contrario art. 39814 k.p.c.), to dla przyjęcia skargi do
rozpoznania niezbędne jest wykazanie kwalifikowanej postaci naruszenia
przepisów prawa materialnego lub procesowego, czyli oczywistej zasadności skargi
widocznej prima facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej, bez
potrzeby wchodzenia w szczegóły czy dokonywania pogłębionej analizy przepisów
prawa i doszukiwania się ich znaczenia.
W kontekście przedstawionej w skardze kasacyjnej „oczywistej zasadności”
należy wskazać, iż sprawa została rozpoznana w dwuinstancyjnym postępowaniu
przed Sądem powszechnym. Sąd Najwyższy nie jest kolejną (zwykłą) instancją,
skargę wnosi się wszak od prawomocnego wyroku sądu drugiej instancji, co
tłumaczy wymagania stawiane skardze kasacyjnej, a w tym wypadku zgłoszonej
podstawie przedsądu. Negatywna ocena wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do
rozpoznania wynika z przyczyn metodycznych i merytorycznych.
Nie wystarcza twierdzenie, że nie ma pozorności w sytuacji, gdy praca była
świadczona. Taka teza nie zamykała wykładni i stosowania prawa w sprawie
skarżącej.
I USK 101/26
5
Umowa stron z punktu widzenia formalnego (pozornie) może nie sprzeciwiać
się ustawie, ale w rzeczywistości (w znaczeniu materialnym) może zmierzać do
zrealizowania celu, którego osiągnięcie jest zakazane – zob. choćby wyroki Sądu
Najwyższego z 5 lipca 2012 r., I UK 101/12 i z 20 czerwca 2017 r., I UK 252/16.
Sądy pierwszej i drugiej instancji były zgodne w ocenie decyzji pozwanego
organu rentowego. Sąd Apelacyjny przeprowadził szerszą analizę przed wydaniem
orzeczenia reformatoryjnego, w szczególności w zakresie woli stron, a z drugiej
strony w aspekcie przesłanek warunkujących zatrudnienie w relacji właściwej dla
stosunku pracy w rozumieniu art. 22 k.p.
W sprawie decydują ustalenia faktyczne Sądu powszechnego, jako że Sąd
Najwyższy w ocenie zarzutów podstaw kasacyjnych związany jest ustaleniami
faktycznymi na których oparto zaskarżony wyrok (art. 39813 § 2 k.p.c.). Związanie
ustaleniami faktycznymi Sądu powszechnego obowiązuje także na etapie
przedsądu w ocenie szczególnej podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
W przeciwnym razie zachodziłby dysonans między etapem przedsądu,
a późniejszym rozpoznaniem skargi kasacyjnej, które ma za podstawę stan
faktyczny ustalony przed sądem powszechnym oraz to, że podstawą skargi
kasacyjnej nie mogą być zarzuty dotyczące ustalenia faktów lub oceny odwodów
(art. 3983 § 3 k.p.c.). Innymi słowy granicę ustaleń stanu faktycznego
w postępowaniu kasacyjnym stanowi dwuinstancyjne postępowanie przed sądem
powszechnym.
Ma to podstawowe znaczenie w ocenie wniosku o przyjęcie skargi
kasacyjnej do rozpoznania, jako że Sąd Apelacyjny oddalenie odwołania oparł na
ustaleniach decydujących o negatywnej ocenie zarzutów podstawy przedsądu
z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
Decydowały wszak w szczególności ustalenia, iż intencją stron było
określone zachowanie dla upozorowania stosunku pracy, co nie łączyło się
z racjonalną potrzebą zatrudnienia skarżącej. Sąd dalej stwierdził, iż płatnik nie
oczekiwał wykonywania pracy, nie decydowała racjonalność pracodawcy
i gospodarcza potrzeba zatrudnienia oraz opłacalność dla zakładu pracodawcy.
Te ustalenia były istotne w sprawie.
I USK 101/26
6
Wniosek o przyjęcie skargi, również po jego uzupełnieniu, nie podważa
podstawy faktycznej i materialnej zaskarżonego wyroku.
Jak wskazano zachodzi związanie ustalonym stanem faktycznym, które
wiąże na etapie przedsądu (art. 39813 § 2 k.p.c.).
Nie ma zatem podstaw do stwierdzenia, że skarga kasacyjna jest oczywiście
uzasadniona w rozumieniu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
Kwestionowanie ustaleń Sądu Apelacyjnego na podstawie art. 382 k.p.c. nie
jest zasadne, gdyż przedmiotem regulacji tego przepisu nie jest ocena dowodów,
na którą wskazuje się w uzasadnieniu wniosku. Przedmiotem art. 382 k.p.c. jest
podstawa rozstrzygnięcia sądu odwoławczego, czyli materiał zebrany
w postępowaniu w pierwszej instancji oraz w postępowaniu apelacyjnym. Art. 382
k.p.c. może być naruszony, gdy sąd drugiej instancji orzekł z pominięciem tego
materiału. Zarzut wniosku nie wskazuje na takie naruszenie (czym innym jest ocena
dowodów), co też nie byłoby wystarczające, jako że należałoby też wykazać,
iż naruszenie art. 382 k.p.c. mogło mieć istotny wpływ na wynik sprawy. Czyli co
najmniej wedle miary przewidzianej dla zarzutu procesowej podstawy kasacyjnej
z art. 3983 § 1 pkt 2 k.p.c., przy czym punktem odniesienia w ocenie tego zarzutu
byłoby prawo materialne, wszak to ono określa treść stosunku prawnego. Brak jest
tego we wniosku. Niezasadny jest zatem zarzut naruszenia art. 382 k.p.c. Tak jak
wskazano, na etapie przedsądu nie ocenia się zarzutów podstaw kasacyjnych
(art. 3983 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.), gdyż stanowią odrębną część skargi kasacyjnej
i podlegają rozpoznaniu dopiero po przyjęciu skargi kasacyjnej do rozpoznania,
dlatego nie zastępują zarzutów podstawy przedsądu.
Skoro wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej nie podważa ustaleń
faktycznych, to oczywista zasadność skargi kasacyjnej nie wynika również
z zarzutu wniosku naruszenia art. 83 § 1 k.c. w zw. z art. 22 § 1 k.p. Zarzut nie
podważa ustaleń faktycznych na których oparto zaskarżony wyrok, gdyż zawęża
ustalenia do wykonywania przez powódkę „konkretnych czynności pracowniczych”.
Nie jest to wystarczające do stwierdzenia oczywistej zasadności skargi kasacyjnej
w sytuacji, gdyż zarzut nie podważa pozostałych ustaleń składających się na
podstawę faktyczną zaskarżonego rozstrzygnięcia. Wszak zaskarżony wyrok ma
szerszą podstawę faktyczną i wskazuje na określone celowe zachowanie, które
I USK 101/26
7
tylko pozornie miało świadczyć o zawarciu umowy o pracę, jednak nie składało się
na wykonywanie zatrudnienia w relacji właściwej dla stosunku pracy. Argumentacja
zarzutu jest zbyt skromna, aby przyjąć, że skarga kasacyjna jest oczywiście
uzasadniona, a tym bardziej iżby rozstrzygnięcie ignorowało istotę stosunku pracy
„zdefiniowaną w art. 22 k.p.”.
Jak wskazano przedmiotem sporu była indywidualna sprawa, której
rozstrzygnięcie zostało oparte na ustaleniach oraz ocenach, szerszych niż zarzut
podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Zarzuty podstaw kasacyjnych nie
zastępują ani nie uzupełniają zarzutów podstaw przedsądu, w tym również tej
szczególnej z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
Z tych motywów orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).
[a.ł]
Pełny tekst i metryka orzeczenia: Sąd Najwyższy, repozytorium2.sn.pl. Tytuł i streszczenie przygotował model językowy na podstawie treści orzeczenia. Orzeczenie może być nieprawomocne.