Wtorek Wydanie nr 31

Sygnatura akt
VIII U 1962/25
Sąd
Sąd Okręgowy w Gliwicach
Wydział
VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Rodzaj
Wyrok
Data orzeczenia
7 stycznia 2026 r.
Opublikowano w portalu
21 kwietnia 2026 r.
W serwisie od

Zestawienie z tego dnia
Kategorie
Praca i ZUS
Sąd Okręgowy w Gliwicach
© autorzy OpenStreetMap

Praca i ZUS

Sąd oddalił odwołanie ubezpieczonego od odmowy wypłaty emerytury w zbiegu z rentą rodzinną

Przejdź do orzeczenia, 6 min czytania

Spór

Ubezpieczony spierał się z ZUS o odmowę wypłaty emerytury w zbiegu z rentą rodzinną po zmarłej żonie. Twierdził, że organ rentowy uznał, iż renta została nabyta zbyt wcześnie, co miało prowadzić do dyskryminacji ze względu na wiek.

Ustalenia sądu

Ubezpieczony nabył prawo do renty rodzinnej w dniu śmierci żony, mając ukończone 58 lat. Emerytura wynosi 6394,40 zł, a dodatek pielęgnacyjny 348,22 zł.

Rozstrzygnięcie

Sąd oddalił odwołanie ubezpieczonego jako bezzasadne.

Dlaczego

Renta rodzinna została nabyta wcześniej niż 5 lat przed wiekiem emerytalnym, a suma emerytury z dodatkiem przekracza trzykrotność najniższej emerytury, co wyklucza wypłatę świadczeń w zbiegu.

Dla firm

Przy ustalaniu limitu trzykrotności najniższej emerytury w zbiegu świadczeń wlicza się dodatek pielęgnacyjny, bo nie ma jednorazowego charakteru.

Więcej o sprawie

Ubezpieczony nabył prawo do renty rodzinnej po zmarłej żonie w 2007 roku, mając 58 lat. Jego emerytura z dodatkiem pielęgnacyjnym wynosi 6742,62 zł brutto.

Ubezpieczony nabył bowiem prawo do renty rodzinnej w dniu śmierci małżonki tj. 3 września 2007r., mając ukończonych 58 lat, a zatem wcześniej, aniżeli 5 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego mężczyzn wynoszącego 65 lat

Z uzasadnienia, Sąd Okręgowy w Gliwicach
Sąd
Sąd Okręgowy w Gliwicach, VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Sygnatura
VIII U 1962/25

Treść orzeczenia około 6 minut czytania

Sygn. akt VIII U 1962/25

WYROK

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Dnia 7 stycznia 2026 r.

Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

na posiedzeniu niejawnym w składzie:

Przewodniczący: sędzia (del.) Magdalena Kimel

po rozpoznaniu w dniu 7 stycznia 2026 r. w Gliwicach

sprawy T. C.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C.

o wypłatę świadczeń w zbiegu

na skutek odwołania T. C.

od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C.

z dnia 1 sierpnia 2025 r.

nr (...)

oddala odwołanie.

(-) Sędzia (del) Magdalena Kimel

Uzasadnienie

Decyzją z 1 sierpnia 2025r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział

w C. odmówił ubezpieczonemu T. C. podjęcia wypłaty świadczeń w zbiegu na podstawie art.95a ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach

i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tj. Dz.U. z 2025r., poz.1749 ), gdyż ubezpieczony nabył prawo do renty rodzinnej wcześniej niż 5 lat, przed osiągnięciem przez niego wieku emerytalnego, określonego w art.24 ust.1 ustawy emerytalnej, czyli 65 lat dla mężczyzn. Ponadto organ rentowy wskazał, że wysokość jednego ze świadczeń ustalonych

do wypłaty w zbiegu, tj. emerytury wraz z dodatkiem pielęgnacyjnym, wynosi 6742,62 zł brutto i tym samym przekracza trzykrotność obecnie obowiązującej kwoty najniższej emerytury, wynoszącej 5636,73 zł, co również uniemożliwia wypłatę świadczeń w zbiegu.

W odwołaniu od decyzji ubezpieczony podniósł, że nie zgadza się z rozstrzygnięciem organu rentowego, zarzucając, iż ZUS błędnie przyjął, że nabył on prawo do renty rodzinnej „zbyt wcześnie”, co -w jego ocenie- prowadzi do dyskryminacji ze względu na wiek. Ubezpieczony wskazał również, że nigdy nie skorzystał z przedmiotowego przepisu, natomiast organ rentowy posługuje się nim wyłącznie w celu odmowy wypłaty należnych świadczeń wypracowanych przez jego małżonkę.

Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania podtrzymując stanowisko zawarte

w zaskarżonej decyzji.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny:

Odwołujący T. C. ( ur. (...) ) jest uprawniony

do emerytury w wysokości 6394, 40 zł.

Do emerytury przysługuje dodatek pielęgnacyjny w wysokości 348,22 zł.

Ubezpieczony nabył prawo do renty rodzinnej po zmarłej żonie M. C., w dniu jej śmierci tj. (...) W dacie tej ubezpieczony miał ukończone (...) lat.

Decyzją z 6 lutego 2025 roku organ rentowy przyznał odwołującemu prawo

do renty rodzinnej od dnia (...) roku w wysokości 3315,55 zł. Jednocześnie wskazano, że renta rodzinna zostaje zawieszona, a do wypłaty pozostaje emerytura jako świadczenie korzystniejsze.

W dniu (...)ubezpieczony złożył wniosek o ustalenie zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. W rozpoznaniu tego wniosku organ rentowy wydał decyzję zaskarżoną

w niniejszym postępowaniu.

Powyższe Sąd ustalił jako okoliczności bezsporne, jednoznacznie wynikające

z dokumentacji zawartej w aktach organu rentowego.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego T. C. nie zasługuje na uwzględnienie.

Zgodnie z art. 95 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tj. Dz.U. z 2025r., poz.1749), w razie zbiegu u jednej osoby prawa do kilku świadczeń przewidzianych w ustawie wypłaca się jedno z tych świadczeń - wyższe lub wybrane przez zainteresowanego, z zastrzeżeniem art. 95a tej ustawy.

Stosownie do art. 95a ust. 1 i 2 ustawy emerytalnej osobie uprawnionej do renty rodzinnej, o której mowa w art. 67 ust. 1 pkt 3, oraz do emerytury, emerytury rolniczej, emerytury z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, emerytury wojskowej, emerytury policyjnej, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, emerytury pomostowej, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, renty z tytułu niezdolności do pracy, w tym renty szkoleniowej, renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, renty rolniczej szkoleniowej, renty z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, wojskowej renty inwalidzkiej albo policyjnej renty inwalidzkiej wypłaca się, zależnie od jej wyboru:

1) przysługującą rentę rodzinną oraz 25 % emerytury, emerytury rolniczej, emerytury

z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, emerytury wojskowej, emerytury policyjnej, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, emerytury pomostowej, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, renty z tytułu niezdolności do pracy, w tym renty szkoleniowej, renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, renty rolniczej szkoleniowej, renty z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, wojskowej renty inwalidzkiej albo policyjnej renty inwalidzkiej, albo

2) przysługującą emeryturę, emeryturę rolniczą, emeryturę z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, emeryturę wojskową, emeryturę policyjną, zasiłek przedemerytalny, świadczenie przedemerytalne, emeryturę pomostową, nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, rentę z tytułu niezdolności do pracy, w tym rentę szkoleniową, rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy, rentę rolniczą szkoleniową, rentę

z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, wojskową rentę inwalidzką albo policyjną rentę inwalidzką, oraz 25 % renty rodzinnej ( ust.1 ).

Osoba uprawniona ma prawo do wypłaty świadczeń na zasadach określonych w ust. 1 w przypadku:

1) osiągnięcia wieku emerytalnego określonego w art. 24 ust. 1;

2) pozostawania we wspólności małżeńskiej do dnia śmierci małżonka;

3) nabycia prawa do renty rodzinnej po zmarłym małżonku nie wcześniej niż 5 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego określonego w art. 24 ust. 1 ( ust.2 ).

Wypłata świadczeń na zasadach określonych w ust. 1 ustaje z dniem poprzedzającym dzień zawarcia nowego związku małżeńskiego przez osobę uprawnioną ( ust.3 ).

Wysokość sumy świadczeń, o których mowa w ust. 1, nie może przekroczyć trzykrotności kwoty najniższej emerytury, o której mowa w art. 85 ust. 2 ( ust.4 ).

Do limitu ustalonych świadczeń w zbiegu, o którym mowa w ust. 4, uwzględnia

się świadczenia, o których mowa w ust. 1 i 10, a także świadczenia wypłacane przez instytucje zagraniczne oraz świadczenia i dodatki o charakterze innym niż jednorazowe wypłacane na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów wraz ze świadczeniami, o których mowa w ust. 1 ( ust.5 ).

Z powyższych przepisów wynika wprost, że dla ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną koniecznym jest, aby wyżej wymienione warunki zostały spełnione łącznie. Oznacza to, że nie spełnienie któregokolwiek z nich wyłącza możliwość ustalenia wypłaty świadczeń w zbiegu.

W rozpoznawanej sprawie ubezpieczony spełnił warunki wskazane w art.95 ust.2 pkt 1 i 2 ustawy emerytalnej, gdyż ukończył powszechny wiek emerytalny 65 lat w dniu

(...). oraz do dnia śmierci żony M. C., tj. do (...)., pozostawał z nią we wspólności małżeńskiej.

Nie został natomiast spełniony warunek wskazany w art. 95a ust.2 pkt 3 ustawy emerytalnej. Ubezpieczony nabył bowiem prawo do renty rodzinnej w dniu śmierci małżonki tj. 3 września 2007r., mając ukończonych 58 lat, a zatem wcześniej, aniżeli 5 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego mężczyzn wynoszącego 65 lat, wynikającego z art.24 ust.1 ustawy emerytalnej. Tym samym słusznie organ rentowy uznał, |że ubezpieczony nie spełnił niezbędnego warunku z art.95 ust.2 pkt 3 ustawy emerytalnej

do ustalenia świadczeń w zbiegu, a stąd brak jest możliwości pozytywnego rozpoznania jego wniosku o wypłatę świadczeń w biegu tj. o przyznanie tzw. renty wdowiej.

Niezależnie od powyższego odwołujący nie spełnił również warunku wymienionego w art. 95a ust.4, ustawy emerytalnej. Suma pobieranej przez niego emerytury wraz

z dodatkiem pielęgnacyjnym, wynosi bowiem 6 742,62 zł ( 6 394,40 zł + 348,22 zł ) a zatem przekracza trzykrotność najniższej emerytury, tj. kwotę 5636,73 zł (3 x 1588,44 zł). Prawidłowo organ rentowy uwzględnił dodatek pielęgnacyjny przy ustalaniu limitu świadczeń w biegu, ponieważ jest to dodatek wypłacany na podstawie art.75 ustawy emerytalnej, niemający niewątpliwie charakteru jednorazowego. Odwołującemu dodatek ten został przyznany na stałe w związku z ukończeniem przez niego wieku 75 lat i wypłacany jest periodycznie, co miesiąc, wraz z przekazywaną mu emeryturą.

W tym miejscu wypada dodać, że przepisy z zakresu ubezpieczeń społecznych mają charakter norm bezwzględnie obowiązujących, a zatem jak jednoznacznie wskazuje

się w orzecznictwie, powinny być wykładane ściśle, co oznacza, że przy ich stosowaniu

ani organ rentowy ani sąd nie mogą mieć na uwadze zasad współżycia społecznego. Przepisy te muszą być bezwzględnie przestrzegane w stosunku do wszystkich nawet, jeśli jawią się one stronie jako subiektywnie niesprawiedliwe ( por. uchwała Sądu Najwyższego

z 11 grudnia 2008r., I UZP 6/2008, OSNP 2009/9-10/120, Sądu Apelacyjnego w Krakowie

III AUa 1167/12 , LEX nr 1293127 ).

W konsekwencji powyższego Sąd na podstawie art.477(14)§1 k.p.c. oddalił odwołanie ubezpieczonego jako bezzasadne.

(-) Sędzia del. Magdalena Kimel

Hasła tematyczne: Dodatki do emerytur i rent

104 dni od wyroku do publikacji

  1. Wyrok 7 stycznia 2026 r.
  2. Po 62 dniach trafia do portalu połowa orzeczeń
  3. Portal: 21 kwietnia 2026 r.

Pełny tekst i metryka orzeczenia: Portal Orzeczeń Sądów Powszechnych. Tytuł i streszczenie przygotował model językowy na podstawie treści orzeczenia. Orzeczenie może być nieprawomocne.