Wtorek Wydanie nr 31

Sygnatura akt
VIII U 2469/25
Sąd
Sąd Okręgowy w Łodzi
Wydział
VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Rodzaj
Wyrok
Data orzeczenia
22 stycznia 2026 r.
Opublikowano w portalu
7 lipca 2026 r.
W serwisie od

Zestawienie z tego dnia
Kategorie
Praca i ZUS
Sąd Okręgowy w Łodzi
© autorzy OpenStreetMap

Praca i ZUS

Renta rodzinna z marca 2008 r. poza zbiegiem z emeryturą. Sąd oddalił odwołanie wdowy

Przejdź do orzeczenia, 8 min czytania

Spór

Wdowa G. B. domagała się od ZUS wypłaty emerytury w zbiegu z rentą rodzinną po zmarłym mężu, a organ rentowy odmówił.

Ustalenia sądu

Renta rodzinna została przyznana od dnia zgonu męża, a prawo do niej powstało 25 marca 2008 r., czyli przed 5 maja 2008 r. Sąd ustalił, że przesłanka nabycia renty nie wcześniej niż 5 lat przed wiekiem emerytalnym nie została spełniona. Wdowa wskazywała, że dzieliło ją od tego okresu sześć tygodni i że mąż odprowadzał składki przez lata.

Rozstrzygnięcie

Sąd Okręgowy w Łodzi oddalił odwołanie od decyzji ZUS odmawiającej podjęcia wypłaty świadczeń w zbiegu.

Dlaczego

Brak spełnienia wszystkich przesłanek z art. 95a ust. 2 ustawy emerytalnej wyklucza prawo do wypłaty świadczeń w zbiegu. Sąd uznał, że nie może łagodzić tych wymogów przez klauzule generalne.

Dla firm

Przesłanki wypłaty świadczeń w zbiegu z art. 95a ust. 2 ustawy emerytalnej muszą być spełnione łącznie, a klauzule generalne z art. 5 k.c. i art. 8 k.p. nie łagodzą tych wymogów w sprawach ubezpieczeń społecznych.

Więcej o sprawie

Wniosek o rentę rodzinną po zmarłym mężu wpłynął do ZUS 9 kwietnia 2008 r., a wniosek o emeryturę 14 maja 2008 r. Granica pięciu lat przed wiekiem emerytalnym przypadła 5 maja 2008 r.

Normą art. 95a ust. 2 ustawy emerytalnej ustawodawca jednoznacznie przesądził wymagane kryteria do uzyskania przedmiotowej wypłaty, w szczególności co do okresu czasu wskazanego w p. 3

Z uzasadnienia, Sąd Okręgowy w Łodzi
Sąd
Sąd Okręgowy w Łodzi, VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Sygnatura
VIII U 2469/25

Treść orzeczenia około 8 minut czytania

Sygn. akt VIII U 2469/25

WYROK

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Dnia 22 stycznia 2026 roku

Sąd Okręgowy w Łodzi VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

w składzie:

Przewodniczący: sędzia Paweł Wojas

Protokolant: sekretarz sądowy Joanna Janiak

po rozpoznaniu w dniu 22 stycznia 2026 roku w Łodzi

na rozprawie

sprawy G. B.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł.

o wypłatę świadczeń w zbiegu

na skutek odwołania G. B.

z dnia(...) roku znak (...)

oddala odwołanie.

SSO Paweł Wojas

Uzasadnienie

Decyzją z dnia (...) roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., po rozpoznaniu wniosku G. B. z dnia (...) roku, odmówił podjęcia wypłaty świadczeń w zbiegu z uzyskiwaną przez nią rentą rodzinną. W uzasadnieniu organ wskazał, iż wnioskodawczyni nie spełnia przesłanki określonej art. 95a ust. 2 p. 3 ustawy emerytalnej, albowiem nabyła prawo do renty rodzinnej wcześniej niż 5 lat przed osiągnięciem przez nią wieku emerytalnego określonego art. 24 ust. 1 tj. 60 lat.

(decyzja k: 91 akt rentowych A. B.)

Odwołanie od powyższej decyzji złożyła G. B. wnosząc o jej zmianę i przyznanie prawa do świadczenia w formie połączenia emerytury z częścią renty rodzinnej po zmarłym małżonku. W uzasadnieniu wskazała, iż jako ostatni rocznik mogła odejść na wcześniejsza emeryturę, zaś po zgonie męża uzyskała prawo do renty rodzinnej. Wskazała, iż okres ten dzieliło jedynie 6 tygodni, zaś niesłuszna jest odmowa wypłaty świadczeń w zbiegu mimo, iż jej zmarły mąż pozostawił w ZUS wypracowany przez lata kapitał.

(odwołanie k: 3-3 odwrót)

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie podtrzymując stanowisko wyrażone w zaskarżonej decyzji.

(odpowiedź na odwołanie k: 4-4 odwrót)

Pismem z dnia 01 października 2025 roku wnioskodawczyni podtrzymała stanowisko w sprawie.

(pismo z 01.10.2025r k: 9)

Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:

G. B. urodziła się (...).

(bezsporne)

Wnioskiem z dnia 28 stycznia 2008 roku mąż wnioskodawczyni - A. B. (2) wystąpił o rentę z tytułu niezdolności do pracy.

(bezsporne, wniosek w aktach rentowych A. B.)

Decyzją z dnia(...) roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przyznał A. B. (2) rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy od dnia(...) roku.

(bezsporne, decyzja w aktach rentowych A. B.)

A. B. (2) zmarł w dniu(...) roku.

(bezsporne)

Do dnia jego śmierci małżonkowie pozostawali we wspólności majątkowej.

(bezsporne)

W dniu 09 kwietnia 2008 roku G. B. złożyła wniosek o przyznanie renty rodzinnej po zmarłym mężu, która została przyznana decyzją z dnia (...) roku na stałe od dnia zgonu A. B. (2).

(bezsporne, wniosek i decyzja w aktach rentowych)

Wnioskiem z dnia 14 maja 2008 roku G. B. wniosła o przyznanie emerytury.

(bezsporne, wniosek w aktach emerytalno – rentowych)

Decyzją z dnia (...) roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przyznał wnioskodawczyni wcześniejszą emeryturę na podstawie art. 29 ustawy emerytalnej od dnia(...) roku tj. od osiągnięcia wieku emerytalnego.

(bezsporne, decyzja w aktach emerytalno – rentowych)

Decyzją z dnia (...)roku organ rentowy przyznał wnioskodawczyni emeryturę z powszechnego wieku emerytalnego od dnia 01.03.2016r tj. od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek.

(bezsporne, decyzja w aktach emerytalno – rentowych)

Wnioskiem z dnia (...) roku wnioskodawczyni wniosła o ustalenie zbiegu świadczeń z rentą rodzinną.

(bezsporne, wniosek w aktach emerytalno – rentowych)

W dniu (...) roku ZUS wydał zaskarżoną decyzję.

(bezsporne)

Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie załączonych akt emerytalno – rentowych wnioskodawczyni oraz A. B. (2) i znajdujących się w nich dokumentów, które były wystarczające do ustalenia faktów istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy, a których autentyczność i moc dowodowa nie była przedmiotem sporu.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie jest nieuzasadnione.

Nie ulega wątpliwości, iż podstawą wydanej decyzji był przepis art. 95a w zw. z art. 95 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz. U. poz. 1749 z 2025) – dalej ustawa emerytalna.

W myśl art. 95 ust. 1 W razie zbiegu u jednej osoby prawa do kilku świadczeń przewidzianych w ustawie wypłaca się jedno z tych świadczeń - wyższe lub wybrane przez zainteresowanego, z zastrzeżeniem art. 95a.

Zgodnie z art. 95a ust. 1 osobie uprawnionej do renty rodzinnej, o której mowa w art. 67 ust. 1 pkt 3, oraz do emerytury, emerytury rolniczej, emerytury z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, emerytury wojskowej, emerytury policyjnej, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, emerytury pomostowej, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, renty z tytułu niezdolności do pracy, w tym renty szkoleniowej, renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, renty rolniczej szkoleniowej, renty z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, wojskowej renty inwalidzkiej albo policyjnej renty inwalidzkiej wypłaca się, zależnie od jej wyboru:

1) przysługującą rentę rodzinną oraz 25 % emerytury, emerytury rolniczej, emerytury z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, emerytury wojskowej, emerytury policyjnej, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, emerytury pomostowej, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, renty z tytułu niezdolności do pracy, w tym renty szkoleniowej, renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, renty rolniczej szkoleniowej, renty z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, wojskowej renty inwalidzkiej albo policyjnej renty inwalidzkiej, albo

2) przysługującą emeryturę, emeryturę rolniczą, emeryturę z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, emeryturę wojskową, emeryturę policyjną, zasiłek przedemerytalny, świadczenie przedemerytalne, emeryturę pomostową, nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, rentę z tytułu niezdolności do pracy, w tym rentę szkoleniową, rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy, rentę rolniczą szkoleniową, rentę z ubezpieczenia społecznego rolników.

Nie ulega zaś wątpliwości, iż G. B. na datę złożenia wniosku o wypłatę świadczeń w zbiegu była uprawniona do renty rodzinnej po zmarłym mężu A. B. (2) uzyskanej na podstawie art. 67 ust. 1 p. 3 ustawy emerytalnej oraz emerytury.

Nie oznacza to jednak istnienia po jej stronie prawa do wypłaty świadczeń w zbiegu. zgodnie bowiem z normą art. 95a ust. 2 cyt. ustawy osoba uprawniona ma prawo do wypłaty świadczeń na zasadach określonych w ust. 1 w przypadku:

1) osiągnięcia wieku emerytalnego określonego w art. 24 ust. 1;

2) pozostawania we wspólności małżeńskiej do dnia śmierci małżonka;

3) nabycia prawa do renty rodzinnej po zmarłym małżonku nie wcześniej niż 5 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego określonego w art. 24 ust. 1.

W myśl wskazanego powyżej przepisu art. 24 ust. 1 ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego wynoszącego co najmniej 60 lat dla kobiet i co najmniej 65 lat dla mężczyzn, z zastrzeżeniem art. 46, 47, 50, 50a, 50e i 184, a także art. 88a ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2024 r. poz. 986, z późn. zm.).

Na gruncie rozpoznawanej sprawy poza sporem było spełnienie przez ubezpieczoną dwóch pierwszych z przesłanek wynikających z powyższego unormowania.

Rację ma jednak organ rentowy wskazując, iż G. B. nie spełnia trzeciej przesłanki a więc nie nabyła prawa do renty rodzinnej po zmarłym mężu nie wcześniej niż 5 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego określonego art. 24 ust. 1, który w przypadku kobiet wynosi 60 lat.

Z dokonanych w sprawie ustaleń wynika, iż wnioskodawczyni okres 5 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego osiągnęła w dniu 05 maja 2008 roku. Bezspornym jest zatem, iż prawo do renty rodzinnej musiałaby nabyć w okresie po 05 maja 2008 roku. Tymczasem ubezpieczona nabyła przedmiotowe prawo po spełnieniu wszelkich przesłanek do uzyskania renty rodzinnej po A. B. (2) a więc w dniu 25 marca 2008 roku, co zostało potwierdzone jedynie deklaratoryjną decyzją o przyznaniu jej prawa do renty rodzinnej wydanej przez organ rentowy w dniu (...) roku.

Tym samym brak spełnienia kumulatywnie wszystkich przesłanek określonych art. 95a ust. 2 ustawy emerytalnej wyklucza prawo G. B. do wypłaty świadczeń w zbiegu, co prawidłowo ustalił organ rentowy w zaskarżonej decyzji.

Podkreślić przy tym należy, iż przy rozpoznawaniu spraw z zakresu ubezpieczeń społecznych nie jest dopuszczalne stosowanie zasad współżycia społecznego i łagodzenie rygorów prawa ubezpieczeń społecznych przez stosowanie klauzul generalnych z art. 5 kc i art. 8 kp. Stanowisko to jest ugruntowane w orzecznictwie sądowym i jest w pełni podzielane przez Sąd w składzie rozpoznającym odwołanie (vide m.in. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 12.07.2023r I USK 125/22, wyrok Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 23.06.2021r III AUa 194/21, wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 29.10.2020r III AUa 503/20 czy wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 07.04.2016r III AUa 1521/15). Brak jest zatem podstaw do stosowania klauzul generalnych przewidzianych art. 5 kc czy art. 8 kp, które nie mogą zatem wpływać na ocenę prawidłowości zaskarżonej decyzji. Podnoszone zatem przez ubezpieczoną argumenty dotyczące brakującego 6 tygodniowego okresu pozwalającego na nabycie prawa do wypłaty świadczeń w zbiegu, czy wieloletni okres składkowy jej zmarłego męża nie mogą stanowić w żadnej mierze podstawy do zmiany zaskarżonej decyzji. Normą art. 95a ust. 2 ustawy emerytalnej ustawodawca jednoznacznie przesądził wymagane kryteria do uzyskania przedmiotowej wypłaty, w szczególności co do okresu czasu wskazanego w p. 3 i niezależnie od tego, jakiego okresu zabraknie danej osobie do spełnienia przesłanki wskazanej jako „nie wcześniej niż 5 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego”, jej brak nie może być w żadnym zakresie złagodzony przy zastosowaniu klauzul generalnych wynikających z art. 5 kc czy 8 kp.

Reasumując wniesione odwołanie nie zasługiwało na uwzględnienie i podlegało oddaleniu na podstawie art. 477

14§1 kpc.

SSO Paweł Wojas

Hasła tematyczne: Świadczenia emerytalno-rentowe - zbieg

166 dni od wyroku do publikacji

  1. Wyrok 22 stycznia 2026 r.
  2. Portal: 7 lipca 2026 r.

Pełny tekst i metryka orzeczenia: Portal Orzeczeń Sądów Powszechnych. Tytuł i streszczenie przygotował model językowy na podstawie treści orzeczenia. Orzeczenie może być nieprawomocne.